Treceți la conținutul principal

Elegantii vremurilor trecute

Cincinat Pavelescu, marele epigramist, la cenaculul Literatorul se imbraca foarte cochet: purta lavaliera neagra, jiletca de catifea, pantaloni cu dungi, ghete de lac cu piele de antilopa. Proaspat ras si pudrat totdeauna avea maini grasute, cu inele. Nu-i lipsea niciodata monoclul de la ochi iar capul, atins timpuriu de calvitie, si-l acoprea cu melon impecabil.

Alexandu Odobescu, literat, arheolog si diplomat era un barbat frumos si simpatic, cu o fata rotunda incadarata de par bogat, buclat si cu o mustacioara in furculita, tunsa scurt. Se imbraca ingrijit, cu redingota neagra si pantaloni gri deschis, cu galon de matase pe cusatura. Alura sa olimpica este admirata de unul din discipoli sai: " de o eleganta fireasca, incins in vesnica-i redingota neagra, trupul sau inalt si voinic purta pe umerii largi un cap clasic prin desavarsita armonie a trasaturilor."

Ion Minulescu purta sapca, avea o barba rosie, vorbea tare si facea gesturi largi, familiare.

Duliu Zamfirescu, un rafinat si un pedant al imbracamintii. Distant si megaloman din fire, cu trasaturi ce s-au accentuat "era chipes si mladios, statuie, purta cu egala si fireasca eleganta redingota si jacheta ori fracul de diplomat, cu broderii de fir la guler si mansete. Totul era sobru si calculat la tinuta sa, nici exces in gestica ori in conversatie" "

Macedonski afisa o vestimentatie pretentioasa si stridenta care nu reflecta deloc precaritatea mijloacelor sale materiale. Hranit din copilarie cu cu iluzia descendentei sale aristocratice pe care tatal sau, general si ministru de razboi, o cultiva atat printr-o viata de lux, cat si prin compunerea unui arbore genealogic fantezist cu radacini in casa domnitoare a Lituaniei. Fiul lui Macedonski, Alexis era pictor, ii rasplatea pe tinerii talentati cu pietre pretioase false, furnizate de un alt, Nikita, care experimenta materialele sintetice si aspira la un brevet in acest sens. Macedonski se imbraca extravagant: "Costumele mirobolante ale maestrului, redingota si jobenul cenusiu, jiletcile de matase grea si multicolore, petrecute de cateva ori in jurul gatului, tigaretul de chihlimbar, inelele mari, bastoanele de fildes, mustata rasucita... ".

Ionnescu-Gion a fost unul dintre cei mai aratosi si cocheti barbati ai capitalei. Inalt, blond, cu parul tuns perie, mustata in vant, purta redingota bine cambrata pe talie, cravata legata cu arta, iar in ureche avea un cercel de aur. Om extem de cultivat si simpatic, glumet si comunicativ tinea casa deschisa, unde isi ospata invitatii cu pranzuri luculliene.


Carol Davila umbla tot timpul imbracat ca pentru bal, in frac si cu legatura la gat alba "a la Philippe" innodata intr-o mare funda sub barbie. El insusi isi caracteriza palaria drept rococo si se deplasa prin oras exclusiv in cupeu.


Oamenii de litere si de arte au detinut rafinamentul si bunul gust mereu. Stiau sa poarte o tinuta frumoasa oricare ar fi fost imprejurarea.

Sursa fotografiei: ro.wikipedia.org

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .