Treceți la conținutul principal

Elegantii vremurilor trecute

Cincinat Pavelescu, marele epigramist, la cenaculul Literatorul se imbraca foarte cochet: purta lavaliera neagra, jiletca de catifea, pantaloni cu dungi, ghete de lac cu piele de antilopa. Proaspat ras si pudrat totdeauna avea maini grasute, cu inele. Nu-i lipsea niciodata monoclul de la ochi iar capul, atins timpuriu de calvitie, si-l acoprea cu melon impecabil.

Alexandu Odobescu, literat, arheolog si diplomat era un barbat frumos si simpatic, cu o fata rotunda incadarata de par bogat, buclat si cu o mustacioara in furculita, tunsa scurt. Se imbraca ingrijit, cu redingota neagra si pantaloni gri deschis, cu galon de matase pe cusatura. Alura sa olimpica este admirata de unul din discipoli sai: " de o eleganta fireasca, incins in vesnica-i redingota neagra, trupul sau inalt si voinic purta pe umerii largi un cap clasic prin desavarsita armonie a trasaturilor."

Ion Minulescu purta sapca, avea o barba rosie, vorbea tare si facea gesturi largi, familiare.

Duliu Zamfirescu, un rafinat si un pedant al imbracamintii. Distant si megaloman din fire, cu trasaturi ce s-au accentuat "era chipes si mladios, statuie, purta cu egala si fireasca eleganta redingota si jacheta ori fracul de diplomat, cu broderii de fir la guler si mansete. Totul era sobru si calculat la tinuta sa, nici exces in gestica ori in conversatie" "

Macedonski afisa o vestimentatie pretentioasa si stridenta care nu reflecta deloc precaritatea mijloacelor sale materiale. Hranit din copilarie cu cu iluzia descendentei sale aristocratice pe care tatal sau, general si ministru de razboi, o cultiva atat printr-o viata de lux, cat si prin compunerea unui arbore genealogic fantezist cu radacini in casa domnitoare a Lituaniei. Fiul lui Macedonski, Alexis era pictor, ii rasplatea pe tinerii talentati cu pietre pretioase false, furnizate de un alt, Nikita, care experimenta materialele sintetice si aspira la un brevet in acest sens. Macedonski se imbraca extravagant: "Costumele mirobolante ale maestrului, redingota si jobenul cenusiu, jiletcile de matase grea si multicolore, petrecute de cateva ori in jurul gatului, tigaretul de chihlimbar, inelele mari, bastoanele de fildes, mustata rasucita... ".

Ionnescu-Gion a fost unul dintre cei mai aratosi si cocheti barbati ai capitalei. Inalt, blond, cu parul tuns perie, mustata in vant, purta redingota bine cambrata pe talie, cravata legata cu arta, iar in ureche avea un cercel de aur. Om extem de cultivat si simpatic, glumet si comunicativ tinea casa deschisa, unde isi ospata invitatii cu pranzuri luculliene.


Carol Davila umbla tot timpul imbracat ca pentru bal, in frac si cu legatura la gat alba "a la Philippe" innodata intr-o mare funda sub barbie. El insusi isi caracteriza palaria drept rococo si se deplasa prin oras exclusiv in cupeu.


Oamenii de litere si de arte au detinut rafinamentul si bunul gust mereu. Stiau sa poarte o tinuta frumoasa oricare ar fi fost imprejurarea.

Sursa fotografiei: ro.wikipedia.org

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…