Treceți la conținutul principal

Hramul bisericilor din lemn de la Ieud, Harnicesti si Calinesti Josani

In ziua de 8 septembrie s-a sarbatorit hramul bisericilor de lemn din Ieud Deal (Patrimoniu Mondial UNESCO), Harnicesti si Calinesti Josani.
Biserica de lemn din Harnicesti
Se află la 44 km nord-est de Baia Mare şi la 22 km sud de Sighetu Marmaţiei. Construcţia a fost modificată în timp, astfel încât aspectul său original a fost păstrat doar parţial.

Biserica de lemn din Ieud din a doua jumătate a secolului al XVII-lea
Vreme îndelungată s-a crezut că actuala biserică are un edificiu vechi de mai mult de 600 de ani, ceea ce a făcut-o cea mai faimoasă în regiune. Acum se cunoaşte faptul că tătarii jefuitori au incendiat biserica iniţială în secolul al XVII-lea, care a fost distrusă în totalitate. Existenţa unei mai vechi biserici se certifică prin descoperirea a două cărţi din secolul al XVI-lea în edificiul actual.
Arhitectura bine păstrată, reparată şi uşor modificată în timpul secolului al XVIII-lea şi picturile interioare făcute la sfârşitul aceluiaşi secol îndreptăţesc prezenţa bisericii în Lista Internaţională a Moştenirilor a UNESCO. Acoperişul principal prezintă două mari streşini, iar acoperişul uşor inferior al altarului are doar un singur rând de streşini. Deasupra pronaosului se află o turlă solidă, pătrată, cu un balcon pătrat şi o spirală înaltă şi conică. Biserica era una destul de mare pentru secolul al XVII-lea, ceea ce indică faptul că parohia era destul de mare ea însăşi. Edificiul a fost construit pe o colină, în partea opusă a râului şi a celei mai mari biserici din Ieud Şes.
Un detaliu aratand diavolul care cere sufletele pacatosilor este gravat pe un mic panou care il sustine.Picturile interioare ale bisericii formează una din cele mai bine păstrate entităţi ale picturilor murale post-bizantine din Maramureş. Picturile au fost făcute din bucăţi textile tratate cu un strat preparat de var şi ataşate de buşteni. Programul iconografic e special şi impresionant. Picturile interioare ale isericii formează una din cele mai bine păstrate entităţi ale picturilor murale post-bizantine din Maramureş. Picturile au fost făcute din bucăţi textile tratate cu un strat preparat de var şi ataşate de buşteni. Programul iconografic e special şi impresionant. Scenele sunt aranjate în registre şi fiecare pictură este legată de cele vecine.
Biserica de lemn din Călineşti comuna Călineşti, judeţul Maramureş, datează de dinante de anul 1663, cu extindere în secolul XIX-lea. Are hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Sursa: http://www.romanianmonasteries.org

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .