Treceți la conținutul principal

Hramul bisericilor din lemn de la Ieud, Harnicesti si Calinesti Josani

In ziua de 8 septembrie s-a sarbatorit hramul bisericilor de lemn din Ieud Deal (Patrimoniu Mondial UNESCO), Harnicesti si Calinesti Josani.
Biserica de lemn din Harnicesti
Se află la 44 km nord-est de Baia Mare şi la 22 km sud de Sighetu Marmaţiei. Construcţia a fost modificată în timp, astfel încât aspectul său original a fost păstrat doar parţial.

Biserica de lemn din Ieud din a doua jumătate a secolului al XVII-lea
Vreme îndelungată s-a crezut că actuala biserică are un edificiu vechi de mai mult de 600 de ani, ceea ce a făcut-o cea mai faimoasă în regiune. Acum se cunoaşte faptul că tătarii jefuitori au incendiat biserica iniţială în secolul al XVII-lea, care a fost distrusă în totalitate. Existenţa unei mai vechi biserici se certifică prin descoperirea a două cărţi din secolul al XVI-lea în edificiul actual.
Arhitectura bine păstrată, reparată şi uşor modificată în timpul secolului al XVIII-lea şi picturile interioare făcute la sfârşitul aceluiaşi secol îndreptăţesc prezenţa bisericii în Lista Internaţională a Moştenirilor a UNESCO. Acoperişul principal prezintă două mari streşini, iar acoperişul uşor inferior al altarului are doar un singur rând de streşini. Deasupra pronaosului se află o turlă solidă, pătrată, cu un balcon pătrat şi o spirală înaltă şi conică. Biserica era una destul de mare pentru secolul al XVII-lea, ceea ce indică faptul că parohia era destul de mare ea însăşi. Edificiul a fost construit pe o colină, în partea opusă a râului şi a celei mai mari biserici din Ieud Şes.
Un detaliu aratand diavolul care cere sufletele pacatosilor este gravat pe un mic panou care il sustine.Picturile interioare ale bisericii formează una din cele mai bine păstrate entităţi ale picturilor murale post-bizantine din Maramureş. Picturile au fost făcute din bucăţi textile tratate cu un strat preparat de var şi ataşate de buşteni. Programul iconografic e special şi impresionant. Picturile interioare ale isericii formează una din cele mai bine păstrate entităţi ale picturilor murale post-bizantine din Maramureş. Picturile au fost făcute din bucăţi textile tratate cu un strat preparat de var şi ataşate de buşteni. Programul iconografic e special şi impresionant. Scenele sunt aranjate în registre şi fiecare pictură este legată de cele vecine.
Biserica de lemn din Călineşti comuna Călineşti, judeţul Maramureş, datează de dinante de anul 1663, cu extindere în secolul XIX-lea. Are hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice.
Sursa: http://www.romanianmonasteries.org

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .