Treceți la conținutul principal

Lecturi (VIII) - ''Panza de paianjen'' de Cella Serghi o noua aparitie

Editura Tango a lansat marti, 16 septembrie, o noua editie a romanului de dragoste Panza de paianjen de Cella Serghi, in cadrul unui eveniment gazduit de Sala Galateca.
Cellei Serghi spera mereu ca îi va deveni sotie lui Camil Petrescu. Acesta îi da de înteles că este opus atat casatoriei cât si eventualului ei rezultat, adica copiii. Reproducem dialogul lamuritor, nu înainte de a remarca tonul dur si brutal al lui Camil:
„- Camil, te-ai gândit vreodata sa te însori?
- Sa te însori înseamna sa-ti iei raspunderea unei femei.
- Şi a unui copil. S-a încruntat.
- Eu n-am sa ma însor niciodata.
- Copiii nu te întreaba daca vrei sa te însori sau nu (...).
- Sunt situatii care trebuie evitate".
Mi-a atras atentia aceasta carte in mod deosebit deoarece avea pe coperta Castelul Reginei Maria din Balcic. Cartea nu a mai fost reeditata de aproape 20 de ani, este disponibila atat in librarii, cat si online, putand fi achizitionata de pe site-ul Revistei Tango.

"Panza de paianjen e romanul pe care il iubesc de o viata, dupa care am adulmecat si-am scotocit, decenii la rand, prin anticariate. E volumul pe care, ori de cate ori l-am gasit, si oricat de mare mi-ar fi fost sacrificiul in anii in care mi-era greu sa cheltuiesc fara chibzuiala adanca, l-am cumparat, asezand pe raftul bibliotecii mele lacome toate editiile, toate formele, toate versiunile gandite si razgandite de Cella Serghi sau construite de editurile care l-au gazduit", explica Alice Nastase in nota editorului care prefateaza volumul."M-am documentat despre Panza de paianjen intr-un mod neconventional, dar care m-a facut sa aflu lucruri absolut surprinzatoare despre romanul Cellei Serghi. Am intrat pe internet, am scotocit prin forumuri si bloguri, si am aflat ca exista, inca, nenumarate fane ale acestui roman. Am spus fane pentru ca prea putini barbati se declara adepti ai lucrarii. Cei mai multi dintre cei care abordeaza subiectul se dezic de carte. In schimb, femei de toate varstele, care insa si-au pastrat manifestarile adolescentine ale iubirii, isi dau una alteia relatii care sa le ajute sa intre cat mai curand in posesia cartii. Este o poveste romantica, extrem de romantica, despre dragoste si suferinta din dragoste, si sunt inca indeajuns de multe femei care simt nevoia sa-si oglindeasca propriile trairi, propriile suferinte, intr-o opera interbelica. Exista, asadar, pe de o parte, nevoia de tehnologie si modernism, dar si intoarcerea la trairile pline de emotie precum cele din romanul Panza de paianjen a Cellei Serghi", a declarat Aurora Liiceanu.

Sursa: www.comunicatemedia.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .