Treceți la conținutul principal

Monumentul de la Adamclisi la Congresul International de Arheologie Clasica

In data de 25 septembrie 2008 s-a desfasurat la Academia Romana din Roma o sesiune dedicata temei "Cultura Materiala si Tehnologia Antica". Au fost prezenti peste 40 de cercetatori provenind din Spania, Austria, Italia, Grecia, Romania, Olanda si Portugalia. Prezentarile specialistilor au fost urmate de vernisajul expozitiei documentare "Tropaeum Traiani. Trofeul roman de la Adamclissi" realizata de Universitatea de Arhitectura din Bucuresti, Fundatia Giulio Magni si Academia Romana din Roma, sub patronajul Ministerului de Afaceri Externe al Romaniei. Vizitatorii au putut descoperi un monument exceptional din lumea romana, expozitia vizand plasarea sa in contextul Imperiului Roman si al actualei valorizari muzeale, organizarea sitului, starea monumentului de la descoperire si pana la actuala reconstructie.

Tropaeum Traiani, monumentul triumfal a fost edificat de împăratul roman Traian în anul 109 e.n., pentru a celebra victoria asupra dacilor şi sarmaţilor. Se crede că arhitectul lucrării este Apollodor din Damasc, monumentul avînd aceeaşi semnificaţie istorică precum Columna ridicată la Roma, câţiva ani mai târziu.
Construcţia este alcătuită dintr-un soclu cilindric care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiş conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. Aceasta susţine trofeul bifacial, care înfăţişează o armură cu patru tambure (scuturi) cilindrice. La baza trofeului sunt plasate două grupuri statuare formate din câte trei captivi.
Pe placa de altar sunt înscrise numele a 3800 de soldaţi romani care au căzut victime în luptele purtate cu dacii. În muzeu s-au păstrat 48 de piese întregi şi fragmente ale altor 5 piese arheologice care reprezintă basoreliefuri cu scene din războiul cu dacii, supunerea populaţiei locale, scene de atac şi aclamarea împăratului Traian de către trupele romane.


Fotografie: Nae Simona Elena

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…