Treceți la conținutul principal

Monumentul de la Adamclisi la Congresul International de Arheologie Clasica

In data de 25 septembrie 2008 s-a desfasurat la Academia Romana din Roma o sesiune dedicata temei "Cultura Materiala si Tehnologia Antica". Au fost prezenti peste 40 de cercetatori provenind din Spania, Austria, Italia, Grecia, Romania, Olanda si Portugalia. Prezentarile specialistilor au fost urmate de vernisajul expozitiei documentare "Tropaeum Traiani. Trofeul roman de la Adamclissi" realizata de Universitatea de Arhitectura din Bucuresti, Fundatia Giulio Magni si Academia Romana din Roma, sub patronajul Ministerului de Afaceri Externe al Romaniei. Vizitatorii au putut descoperi un monument exceptional din lumea romana, expozitia vizand plasarea sa in contextul Imperiului Roman si al actualei valorizari muzeale, organizarea sitului, starea monumentului de la descoperire si pana la actuala reconstructie.

Tropaeum Traiani, monumentul triumfal a fost edificat de împăratul roman Traian în anul 109 e.n., pentru a celebra victoria asupra dacilor şi sarmaţilor. Se crede că arhitectul lucrării este Apollodor din Damasc, monumentul avînd aceeaşi semnificaţie istorică precum Columna ridicată la Roma, câţiva ani mai târziu.
Construcţia este alcătuită dintr-un soclu cilindric care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiş conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. Aceasta susţine trofeul bifacial, care înfăţişează o armură cu patru tambure (scuturi) cilindrice. La baza trofeului sunt plasate două grupuri statuare formate din câte trei captivi.
Pe placa de altar sunt înscrise numele a 3800 de soldaţi romani care au căzut victime în luptele purtate cu dacii. În muzeu s-au păstrat 48 de piese întregi şi fragmente ale altor 5 piese arheologice care reprezintă basoreliefuri cu scene din războiul cu dacii, supunerea populaţiei locale, scene de atac şi aclamarea împăratului Traian de către trupele romane.


Fotografie: Nae Simona Elena

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .