Treceți la conținutul principal

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri la Muzeul Taranului Roman

Icoana din Casa memoriala Lucian Blaga


Ce se întîmpla la MŢR de Ziua Crucii: ca în anii trecuti se praznuieste cu mesteri, iconari, cruceri si artisti. Praznicul tine 3 zile, din 12 pana în 14 septembrie, de la zece dimineata la sase seara si e plin de semne. Cumparam sau ne bucuram ochiul si inima cu troite si cruci, icoane si izvoade, pristolnice si pecetare, miniaturi, îngeri tesuti, mozaicuri, povesti despre cruceri si atelierele lor. Pânzaturi, prescuri si oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceturi, compoturi, pâinisoare, mere si nuci. Târg alternativ la cele traditionale, cel al iconarilor si al mesterilor cruceri este un târg mic, cu un numar de 30 – 50 de participanti. Târgul nu-si propune un rating comercial; este mai degraba un tip de act cultural care încearcă sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care provine. Încercam prin expozitii, ateliere, instalatii sa reconstituim o tipologie a obiectului de gen, care redescopera frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atât în creatiile traditionale cât si în cele contemporane.Re-activam spaţiul verde din jurul bisericii din curtea muzeului cu o reiterare a instalaţiei crucilor din satul Salcia de Dolj facute de Paul Balaci, mester crucer care va fi prezent si anul acesta cu o nouă serie de cruci în cadrul târgului.Program 12 - 14 septembrie, între 10:00 şi 18:00


14 septembrie, ora 17, Concert de muzică psaltică, Grupul Nectarie Protopsaltul de la Mănăstrirea Stravopoleos, la Sala Foaier M


12 - 28 septembrie – Troiţe / Semne / Locuri, expoziţie la Sala Foaier

Expoziţia îşi propune prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial: cercetare a unor troiţe din zona Buzaului. Recompunem fragmentar un spaţiu traversat şi umplut de semne ale sacrului. Încercăm o inventariere şi o tipologie sumară a troiţelor din satele în care am început cercetarea în anul 2007 şi construim un traseu vizual prin printuri fotografice, dublate de texte şi de un instrumentar de teren finalizate în caietul expoziţiei. În dialog cu povestea troiţei reconstruim povestea atelierului printr-o serie de micro-instalaţii care descriu laboratorul interior al unor artişti, meşteri iconari, meşteri cruceri.
Bilet de intrare la târg: 4 lei sau 2 lei (elevi, studenti, pensionari)

Sursa: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…