Treceți la conținutul principal

Targul iconarilor si al mesterilor cruceri la Muzeul Taranului Roman

Icoana din Casa memoriala Lucian Blaga


Ce se întîmpla la MŢR de Ziua Crucii: ca în anii trecuti se praznuieste cu mesteri, iconari, cruceri si artisti. Praznicul tine 3 zile, din 12 pana în 14 septembrie, de la zece dimineata la sase seara si e plin de semne. Cumparam sau ne bucuram ochiul si inima cu troite si cruci, icoane si izvoade, pristolnice si pecetare, miniaturi, îngeri tesuti, mozaicuri, povesti despre cruceri si atelierele lor. Pânzaturi, prescuri si oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceturi, compoturi, pâinisoare, mere si nuci. Târg alternativ la cele traditionale, cel al iconarilor si al mesterilor cruceri este un târg mic, cu un numar de 30 – 50 de participanti. Târgul nu-si propune un rating comercial; este mai degraba un tip de act cultural care încearcă sa recupereze frumusetea obiectului de cult si a spatiului din care provine. Încercam prin expozitii, ateliere, instalatii sa reconstituim o tipologie a obiectului de gen, care redescopera frumusetea formei si a tiparului vechi, dublata de inovatiile interesante care creeaza cazuri atipice atât în creatiile traditionale cât si în cele contemporane.Re-activam spaţiul verde din jurul bisericii din curtea muzeului cu o reiterare a instalaţiei crucilor din satul Salcia de Dolj facute de Paul Balaci, mester crucer care va fi prezent si anul acesta cu o nouă serie de cruci în cadrul târgului.Program 12 - 14 septembrie, între 10:00 şi 18:00


14 septembrie, ora 17, Concert de muzică psaltică, Grupul Nectarie Protopsaltul de la Mănăstrirea Stravopoleos, la Sala Foaier M


12 - 28 septembrie – Troiţe / Semne / Locuri, expoziţie la Sala Foaier

Expoziţia îşi propune prezentarea unor contexte cu cazuri de interes patrimonial: cercetare a unor troiţe din zona Buzaului. Recompunem fragmentar un spaţiu traversat şi umplut de semne ale sacrului. Încercăm o inventariere şi o tipologie sumară a troiţelor din satele în care am început cercetarea în anul 2007 şi construim un traseu vizual prin printuri fotografice, dublate de texte şi de un instrumentar de teren finalizate în caietul expoziţiei. În dialog cu povestea troiţei reconstruim povestea atelierului printr-o serie de micro-instalaţii care descriu laboratorul interior al unor artişti, meşteri iconari, meşteri cruceri.
Bilet de intrare la târg: 4 lei sau 2 lei (elevi, studenti, pensionari)

Sursa: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .