Treceți la conținutul principal

Ziua Bucurestiului in 20-21 septembrie 2008


Programul evenimentelor culturale:

  • la Muzeul National al Literaturii Romane: ateliere pentru copii,etc.
  • in amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul National vor fi o serie de concerte flok si rock;
  • la festivalul URBAN ART: pictura, grafica, fotografie, graffiti, arta digitala, video, computer art si real time audio - video performance;
  • în Centrul Istoric va fi organizat un târg al meşteşugarilor.

Prima mentiune documentara a Bucurestilor dateaza din 20 septembrie 1459: Vlad Ţepes (domn între 1456-1462) emite un act în „Cetatea Bucuresti. „Cetatea” a fost ridicată, dupa toate probabilităţile, între 1458 şi 1459 si funcţiona ca un bastion avansat în campaniile antiotomane ale domnitorului; ea nu a putut fi localizată cu exactitate, deşi s-au făcut numeroase cautari în zona centrală a Bucureştilor. La 14 octombrie 1465, Radu cel Frumos (1462-1473) emite un document în care Bucurestii sunt mentionati pentru prima data drept „cetate de scan”. În decembrie 1659, sub domnia lui Gheorghe Duca (20 noiembrie 1659-sept.1660), Bucureştiul devine Capitala permanenta a Ţarii Românesti; oraşul Târgoviste, distrus de campaniile turco-tatare din 1658-1659, înceteaza sa mai fie resedinta domneasca. În anul 1661, biserica înaltata de Constantin Şerban în 1656 pe Dealul Viilor, devine Mitropolie a Ţarii Romanesti, calitate oficializata printr-un Hrisov dat de Radu leon la 8 iunie 1668. Prima menţiune cartografică a Bucureştilor, făcută de navigatorul german Martin Behaim, autorul unui planiglob, datează din anul 1492.

Latura culturala a orasului ia nastere în 1675 cand Gheorghe Duca înfiinteaza o tipografie instalată în cateva încăperi din Curtea Mitropoliei, spre Dealul Filaretului. Aici se tipareste în 1678 „Cheia înţelesului”, iar în 1688 prima traducere romaneasca integrală a Bibliei. Mult marita si funcţionand din sec. XIX într-un local propriu, construit în apropierea celui dintai, tipografia mai funcţionează înca, din 1948 devenind Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxa.

O recomandare de carte:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .