Treceți la conținutul principal

Ziua Bucurestiului in 20-21 septembrie 2008


Programul evenimentelor culturale:

  • la Muzeul National al Literaturii Romane: ateliere pentru copii,etc.
  • in amfiteatrul Mihai Eminescu din Parcul National vor fi o serie de concerte flok si rock;
  • la festivalul URBAN ART: pictura, grafica, fotografie, graffiti, arta digitala, video, computer art si real time audio - video performance;
  • în Centrul Istoric va fi organizat un târg al meşteşugarilor.

Prima mentiune documentara a Bucurestilor dateaza din 20 septembrie 1459: Vlad Ţepes (domn între 1456-1462) emite un act în „Cetatea Bucuresti. „Cetatea” a fost ridicată, dupa toate probabilităţile, între 1458 şi 1459 si funcţiona ca un bastion avansat în campaniile antiotomane ale domnitorului; ea nu a putut fi localizată cu exactitate, deşi s-au făcut numeroase cautari în zona centrală a Bucureştilor. La 14 octombrie 1465, Radu cel Frumos (1462-1473) emite un document în care Bucurestii sunt mentionati pentru prima data drept „cetate de scan”. În decembrie 1659, sub domnia lui Gheorghe Duca (20 noiembrie 1659-sept.1660), Bucureştiul devine Capitala permanenta a Ţarii Românesti; oraşul Târgoviste, distrus de campaniile turco-tatare din 1658-1659, înceteaza sa mai fie resedinta domneasca. În anul 1661, biserica înaltata de Constantin Şerban în 1656 pe Dealul Viilor, devine Mitropolie a Ţarii Romanesti, calitate oficializata printr-un Hrisov dat de Radu leon la 8 iunie 1668. Prima menţiune cartografică a Bucureştilor, făcută de navigatorul german Martin Behaim, autorul unui planiglob, datează din anul 1492.

Latura culturala a orasului ia nastere în 1675 cand Gheorghe Duca înfiinteaza o tipografie instalată în cateva încăperi din Curtea Mitropoliei, spre Dealul Filaretului. Aici se tipareste în 1678 „Cheia înţelesului”, iar în 1688 prima traducere romaneasca integrală a Bibliei. Mult marita si funcţionand din sec. XIX într-un local propriu, construit în apropierea celui dintai, tipografia mai funcţionează înca, din 1948 devenind Tipografia Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxa.

O recomandare de carte:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .