Treceți la conținutul principal

14 Octombrie – Ziua Accesului Deschis

14 Octombrie a fost declarată de SPARC (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition), Public Library of Science (PloS) şi Students for FreeCulture ca fiind data la care se va marca internaţional Ziua Accesului Deschis. Ediţia din acest an este prima şi invită cercetătorii, instructorii, bibliotecarii, studenţii şi publicul larg să participe, să informeze şi să se informeze despre Accesul Deschis, cum funcţionează şi care sunt beneficiile pe care le aduce.

Ziua de astăzi va fi marcată de câteva transmisiuni ale unor video conferinţe transmise în direct pe internet începând cu ora 17.00 – ora României.
Vor participa:
-Sir Richard Roberts, Dr. – laureat al Premiului Nobel pentru studiul genelor şi ADN-ului, unul dintre cei 26 de semnatari ai Scrisorii Deschise către Congresul American în sprijinul accesului plătitorilor de taxe la cercetarea finanţată din fonduri publice. În acest moment este Prim Ofiţer Ştiinţific (Chief Scientific Officer) la New England Biolabs în Statele Unite şi membru al colectivului de redacţie al PloS Biology (transmisiune live 14.00 ora României);
-Dr. Philip E. Bourne – este redactor şef fondator al Biologiei Computaţionale din cadrul PloS şi autorul seriei populare PLoS Computational Biology Ten Simple Rules. Este pofesor la Şcoala de Farmacie şi Ştiinţe Farmaceutice de la Skaggs al Universităţii California San Diego, director asociat la Baza de date a proteinelor RCSB, Consultant la San Diego Supercomputer Center, profesor adjunct la Institutul Burnham şi cofondator la SciVee (transmisiune live 17.00 ora României);

Accesul Deschis este despre valorificare şi acces integral la cunoaştere. Într-o lume a explorării ştiinţifice în care aportul de cunoaştere a crescut exponenţial, bugetele şi resursele instituţiilor care în mod tradiţional asigură accesul la resursele informaţionale s-au diminuat continuu. Centrele documentare, bibliotecile şi alte instituţii specializate au recurs la o selecţie dură a abonamentelor sau au stabilit consorţii de achiziţii prin intermediul cărora se pot negocia avantajos abonamentele cu marii furnizori de pe piaţă sau cu reţelele dedicate de distribuţie.

În Directorul Revistelor cu Acces Deschis – DOAJ (Directory of Open Access) sunt listate un număr de 25 de reviste electronice din România dintre care doar 5 specifică clar mandatul Accesului Deschis. Acestea sunt:
sunt:
- Journal for the Study of Religions and Ideologies (Cluj)
- Journal of Applied Quantitative Methods (Bucureşti)
- Leonardo Electronic Journal of Practices and Technologies (Cluj)
- Leonardo Journal of Sciences (Cluj)
- Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca (Cluj)
- Romanian Journal of Regional Science (Bucureşti)

Iniţiativa Kosson este unul dintre promotorii Accesului Deschis în România prin popularizarea şi desfăşurarea de activităţi în sprijinul mişcării Accesului Deschis (http://kosson.lx.ro).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .