Treceți la conținutul principal

14 Octombrie – Ziua Accesului Deschis

14 Octombrie a fost declarată de SPARC (the Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition), Public Library of Science (PloS) şi Students for FreeCulture ca fiind data la care se va marca internaţional Ziua Accesului Deschis. Ediţia din acest an este prima şi invită cercetătorii, instructorii, bibliotecarii, studenţii şi publicul larg să participe, să informeze şi să se informeze despre Accesul Deschis, cum funcţionează şi care sunt beneficiile pe care le aduce.

Ziua de astăzi va fi marcată de câteva transmisiuni ale unor video conferinţe transmise în direct pe internet începând cu ora 17.00 – ora României.
Vor participa:
-Sir Richard Roberts, Dr. – laureat al Premiului Nobel pentru studiul genelor şi ADN-ului, unul dintre cei 26 de semnatari ai Scrisorii Deschise către Congresul American în sprijinul accesului plătitorilor de taxe la cercetarea finanţată din fonduri publice. În acest moment este Prim Ofiţer Ştiinţific (Chief Scientific Officer) la New England Biolabs în Statele Unite şi membru al colectivului de redacţie al PloS Biology (transmisiune live 14.00 ora României);
-Dr. Philip E. Bourne – este redactor şef fondator al Biologiei Computaţionale din cadrul PloS şi autorul seriei populare PLoS Computational Biology Ten Simple Rules. Este pofesor la Şcoala de Farmacie şi Ştiinţe Farmaceutice de la Skaggs al Universităţii California San Diego, director asociat la Baza de date a proteinelor RCSB, Consultant la San Diego Supercomputer Center, profesor adjunct la Institutul Burnham şi cofondator la SciVee (transmisiune live 17.00 ora României);

Accesul Deschis este despre valorificare şi acces integral la cunoaştere. Într-o lume a explorării ştiinţifice în care aportul de cunoaştere a crescut exponenţial, bugetele şi resursele instituţiilor care în mod tradiţional asigură accesul la resursele informaţionale s-au diminuat continuu. Centrele documentare, bibliotecile şi alte instituţii specializate au recurs la o selecţie dură a abonamentelor sau au stabilit consorţii de achiziţii prin intermediul cărora se pot negocia avantajos abonamentele cu marii furnizori de pe piaţă sau cu reţelele dedicate de distribuţie.

În Directorul Revistelor cu Acces Deschis – DOAJ (Directory of Open Access) sunt listate un număr de 25 de reviste electronice din România dintre care doar 5 specifică clar mandatul Accesului Deschis. Acestea sunt:
sunt:
- Journal for the Study of Religions and Ideologies (Cluj)
- Journal of Applied Quantitative Methods (Bucureşti)
- Leonardo Electronic Journal of Practices and Technologies (Cluj)
- Leonardo Journal of Sciences (Cluj)
- Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca (Cluj)
- Romanian Journal of Regional Science (Bucureşti)

Iniţiativa Kosson este unul dintre promotorii Accesului Deschis în România prin popularizarea şi desfăşurarea de activităţi în sprijinul mişcării Accesului Deschis (http://kosson.lx.ro).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…