Treceți la conținutul principal

Candva la Baneasa, lucrare reprezentativa pentru vechiul Bucuresti

Daca in acest Bucuresti nu mai poti trai, prefer sa citesc frumusetea celui din trecut!
Va prezentam ultima aparitie din colectia Planeta Bucuresti, la Editura Vremea: Candva la Baneasa, de Alexandru Grigorescu, o carte fascinanta despre viaţa din jurul hipodromului bucureştean, cu poveşti despre marii proprietari de cai, despre jockey şi doamne în rochii de vară.
"Nu stiu altii cum sunt sau ce isi mai aduc aminte din perioada de glorie a cailor de curse in Romania, dar eu, cand imi aduc aminte de nume ca Negroponte, Marghiloman si altele asemenea, de celebrul cal Petrica, castigator de Derby, incep sa cred ca Romania a existat totusi pe harta tarilor cu blazon, a tarilor cu adevarat occidentale, nefiind doar epava de azi la care unii dau la vasle impotriva curentului, incercand sa faca ceva pentru a mai reconstrui macar un pic din istoria ei distrusa. De cate ori trec spre aeroportul Baneasa, ma uit cu jind la Casa Presei si la Romexpo si imi imaginez cum isi petrecea pe vremuri protipendada bucuresteana sfarsiturile de saptamana la hipodrom, cum isi etalau doamnele toaletele si palariile, in timp ce domnii discutau afaceri si treburi politice. Aceasta este lumea descrisa cu deosebit talent narativ de Alexandru Grigorescu, in cartea pe care o aveti in maini. Citind-o, un zambet ne mijeste in coltul buzelor, gandindu-ne la distanta care separa inceputurile sportive ale echitatiei de complexitatea de astazi a categoriilor de calarie, de varietatea probelor hipice si, mai ales, de dificultatea accederii la actualele performante internationale. Este aproape acelasi lucru cu a compara un automobil de la 1900 cu unul din generatia anului 2000. Alexandru Grigorescu ne aminteste ca Henri Rang, cu al sau cal Delfis, a adus Romaniei prima medalie olimpica de argint. S-a intamplat acum mai bine de sapte decenii, cand echipa hipica „de aur" a Romaniei era formata din Henri Rang, Felix Topescu, Constantin Zchei si Toma Tudoran, avandu-l ca antrenor pe Petre Kirculescu. Peste ani, dorinta tot mai pregnanta de reapropiere de natura a transformat arta calariei intr-o veritabila „ecvestro-manie". Ca, din pacate, la noi lucrurile nu stau tocmai asa este de la sine inteles. Astazi, pe elegantele si modernele hipodromuri ale lumii (Anglia, Franta, SUA, Italia, Polonia, Cehia, Rusia, Ungaria etc.), caii de rasa se intrec in curse spectaculoase de trap, galop, steeple-chase, obstacole, dresaj, cros, saniute si troici. Crescatori si specialisti colaboreaza pentru ameliorarea raselor cabaline, cultivand insusiri naturale (robustete, rezistenta, viteza) pentru obtinerea unor exemplare cat mai valoroase. Calul este un simbol care nu trebuie sa dispara odata cu era tehnologica. N-am vazut inca un Lamborghini care sa ne intruchipeze blandetea, demnitatea, devotamentul, libertatea, iubirea pura si dezinteresata. Din aceste motive, precum si din dragoste si respect pentru frumos, pentru ceea ce reprezinta calul ca simbol si ca realitate, o mana de oameni inimosi se zbat pentru ca, „totusi, calul sa ramana"- CRISTIAN TOPESCU

Sursa: www.edituravremea.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .