Treceți la conținutul principal

Editia electronica "Codex Sinaiticus" – Biblia greacă

Un nou proiect de digitizare

"Codex Sinaiticus" – Biblia greacă a fost publicată pe internet. Proiectul realizat de British Library din Londra, în colaborare cu patru instituţii din Marea Britanie, Rusia, Germania şi Egipt, poate fi găsit aici.
Cele patru institutii:
The British Library, UK
Leipzig University Library, Germany
St Catherine's Monastery, Sinai
The National Library of Russia, St Petersburg


Fiecare fotografie de rezoluţie înaltă este completată cu o traducere din textul în limba greacă si in mai multe limbi. Există chiar posibilitatea de a mări scrisul, pentru ca cititorul să poată vedea mai clar mesajul randurilor respective. Pe site-ul sus-amintit mai există posibilitatea de traducere a termenilor din limba greacă în engleză sau germană. Următorul fragment din ediţia virtuală a Bibliei va fi accesibil pe internet începand cu luna noiembrie. Impartita în patru ţări – Germania, Marea Britanie, Federaţia Rusă şi Egipt – lucrarea a fost luată în grijă de British Library, care a iniţiat un proiect ambiţios de convertire în format digital şi de prezentare pe internet a aproximativ 400 de pagini ale celei mai vechi Biblii din lume. În Germania, la Leipzig, sunt depozitate la Biblioteca Universitară din oraş 43 de pagini încă din anul 1844. În Sankt Petersburg există la ora actuală doar cinci file din cele 347 pe care le găzduia Rusia odinioară (342 de pagini ale manuscrisului au fost vandute de Stalin capitalei britanice în secolul al XX-lea). Alte 20 de file se află în prezent la Mănăstirea Sfînta Ecaterina de pe Muntele Sinai. Manuscrisul original al lui "Codex Sinaiticus", care conţinea versiunile complete ale celor două Testamente, a fost scris în limba greacă între anii 330 şi 350 d.Hr, pe piele de vacă, de călugării Mănăstirii Sfînta Ecaterina de pe Muntele Sinai din Egipt. În prezent, doar Septuaginta (versiunea, în limba greacă, a primelor cinci cărţi ale Bibliei ebraice), Noul Testament, Epistola lui Barnabas şi cateva fragmente din Pastorul lui Hermas din Codex Sinaiticus au reuşit să supravieţuiască. Cele 400 de pagini conservate pană în zilele noastre au fost aduse în Europa în secolul al XIX-lea de savantul german Konstantin von Tischendorf, originar din Leipzig, pe parcursul a catorva călătorii succesive.


Sursa: www.codex-sinaiticus.net

Comentarii

matuska Eufemia a spus…
multumesc pentru informatie. o sa o preiau si eu pe blo, specificind sursa.
bucurie!
Gingasia a spus…
Doamne ajuta, ma bucur ca te-am putut ajuta!toate cele bune...

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .