Treceți la conținutul principal

Lecturi - Contemporanii mei. Portrete de Buşulenga, Zoe Dumitrescu

Buşulenga, Zoe Dumitrescu. Contemporanii mei. Portrete. Bucureşti: Editura Niculescu, 2008.

Despre lansarea acestei cartii s-a vorbit inca de la colocviul din vara, desfasurat intre 20 şi 22 august la Mănăstirea Putna, dedicat memoriei scriitoarei Zoe Dumitrescu-Buşulenga. Acest colocviu a debutat chiar de ziua scriitoarei pe 20 august, fiind omagiata atunci de numeroase nume cunsocute. Tot in acea perioada s-a lansat primul numar al publicaţiei Caietele de la Putna.
Zoe Dumitrescu-Buşulenga şi-a dorit foarte mult realizarea acestei culegeri de “Portrete”, consacrate unor personalităţi pe care le-a cunoscut şi preţuit: Enescu, Brancuşi, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, părintele Dumitru Staniloae, Prea Fericitului Patriarh Teoctist şi portretul colegului sau de catedră, criticul şi artistul George Călinescu. Carte aduce în prim plan documente de o valoare documentara remarcabila.

“Nu voiam să vă scriu, voiam să vă văd….Cred profund în misiunea dumneavoastră românească şi universală, în măsura în care ţara noastră are o chemare (vocaţie) spirituală, spre universalitate, depăşind limitele istoriei şi ale vicisitudinilor ei. Sunteţi pentru mine şi pentru noi, domnule profesor, o chezăşie nouă a ceea ce putem da lumii şi pe planul gândirii, nu numai pe acela al creaţiei artistice. Şi tinerele noastre generaţii trebuie să înveţe să vă cunoască, treptat, pentru înţelegerea permanenţelor româneşti”. Acest fragment de scrisoare neexpediată, adresată lui Mircea Eliade ce apare în volum, scrisoare reprodusă după manuscrisul aflat în arhiva Zoe Dumitrescu-Buşulenga
De realizarea acestei lucrarii s-a ocupat Valeriu Rapeanu si Elena Docsanescu. “Fundaţiei Credinţă si creaţie - Maica Benedicta”, constituită la Mănăstirea Putna, pentru păstrarea memoriei şi editarea operei celei care a fost Zoe Dumitrescu-Buşulenga – fundaţie constituită şi prin strădania nepoţilor săi, familia Radu şi Rodica Marinescu şi a nepotului de soţ al doamnei Zoe, bizantinologul Nicolae- Şerban Tanaşoca.

Lecturi de vara (IV) - Caietul de la Varatec: convorbiri si cuvinte de folos

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…