Treceți la conținutul principal

Traditii de Sfântul Dumitru

FOCUL LUI SUMEDRU (Ajunul Sf. Dumitru)
- se fac focuri peste care sar copii, sa fie sanatosi sau tinerii, sa se casatoreasca; carbunii sunt pusi in livada ca sa rodeasca pomii; femeile dau copiilor nuci, mere, struguri, prune uscate;

- daca este belsug de gutui si nuci, iarna va fi grea;

- se fac pomeni pentru morti.


26 octombrie
SAN-MEDRU,
patronul pastorilor, soroacelor (Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir)

- cad fruntele arborilor; cum este ziua asa va fi iarna: daca-i frig va fi iarna buna;

- daca este luna plina, senin, iarna va fi moinoasa; daca este nor, vant, ploaie, vor fi zapezi mari,

- ger si iarna lunga; daca este luna noua, iarna va fi scurta si usoara. Ciobanii pun dulama intre oi: daca se culca oaie neagra, iarna va fi usoara, daca se culca oaie alba, iarna va fi grea;

- se tine ca sa fie oamenii feriti de boli si animalele de lupi. - se termina semanatul usturoiului;se tunde coama cailor, sa aiba par frumos. - este ziua incheierii soroacelor (invoieli pentru slujbe, inchirieri).

27octombrie
POITRA LUI SUMEDRU, Cainii lui Sumedru, Filip Schiopul (Cuv. Dimitrie cel Nou din Basarabi)

- se tine ca aparare a oamenilor si animalelor de boli, lovituri, lupi si ca sa fete oile bine;

- se desfac stanile.

Sursa: www.muzeulastra.ro

Biblia in limba romana (1688)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .