Treceți la conținutul principal

5 secole de tipar romanesc la Academia Romana

De ce Academia Romana a sarbatorit astazi 500 de ani de tipar romanesc?

Pentru ca in 10 noiembrie 1508 a aparut, din initiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tiparit de Macarie, prima carte tiparita in Tara Romaneasca, in imaginea de mai jos. Denumirile de Liturghier, Antologhion, Apostol, Biblie, Catavasier, Chiriacodromion, Ceaslov, Evangheliar, Euhologhion, Octoih, Psaltire, Strastnic, Triod provin de la cartile necesare oficierii serviciului divin.
Apoi, in 1688 s-a terminat tiparirea Bibliei in limba romana. Textul a fost definitivat din initiativa lui Serban Cantacuzino, domnul Munteniei. Iar in 1898 Biblioteca Academiei Romane a devenit biblioteca publica pentru cercetatori .
Copyright © 2008 Gingasia

Din programul sesiunii festive de astazi:

PREAFERICITUL PĂRINTE PATRIARH DANIEL
Membru de onoare al Academiei Române
Sfânta Liturghie - izvor de viaţă sfântă şi lumină veşnică

ACAD. EUGEN SIMION, Preşedintele Secţiei de
Filologie şi Literatură
Patrimoniul spiritual naţional

PROF. DR. NIFON, Arhiepiscop şi Mitropolit de Târgovişte
Târgovişte - capitala tiparului românesc - 500 de ani
de la tipărirea Liturghierului lui Macarie (1508)

ACAD. RĂZVAN THEODORESCU
Civilizaţia Ţării Româneşti la 1500

PROF. DR. MIRCEA PĂCURARIU, Membru corespondent
al Academiei Române
De la Liturghierul lui Macarie la Liturghierul
românesc

PROF. DR. DAN HORIA MAZILU, Membru corespondent
al Academiei Române
Literatura română de expresie slavonă
Prezintă: Prof. dr. Mihai Moraru

PROF. DR. GABRIEL ŞTREMPEL, Membru de onoare al
Academiei Române
Cinci veacuri de tipar pe pământ românesc. Din
truda „smeritului ieromonah Macarie”...

PROF. DR. ŞERBAN TANAŞOCA, Director al Institutului
de Studii Sud-Est Europene
Tiparul, factor de solidaritate Sud-Est europeană

ACAD. GHEORGHE MIHĂILĂ
Epilogurile celor trei cărţi tipărite de ieromonahul
Macarie (1508 - 1512)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…