Treceți la conținutul principal

5 secole de tipar romanesc la Academia Romana

De ce Academia Romana a sarbatorit astazi 500 de ani de tipar romanesc?

Pentru ca in 10 noiembrie 1508 a aparut, din initiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), Liturghierul slavon, tiparit de Macarie, prima carte tiparita in Tara Romaneasca, in imaginea de mai jos. Denumirile de Liturghier, Antologhion, Apostol, Biblie, Catavasier, Chiriacodromion, Ceaslov, Evangheliar, Euhologhion, Octoih, Psaltire, Strastnic, Triod provin de la cartile necesare oficierii serviciului divin.
Apoi, in 1688 s-a terminat tiparirea Bibliei in limba romana. Textul a fost definitivat din initiativa lui Serban Cantacuzino, domnul Munteniei. Iar in 1898 Biblioteca Academiei Romane a devenit biblioteca publica pentru cercetatori .
Copyright © 2008 Gingasia

Din programul sesiunii festive de astazi:

PREAFERICITUL PĂRINTE PATRIARH DANIEL
Membru de onoare al Academiei Române
Sfânta Liturghie - izvor de viaţă sfântă şi lumină veşnică

ACAD. EUGEN SIMION, Preşedintele Secţiei de
Filologie şi Literatură
Patrimoniul spiritual naţional

PROF. DR. NIFON, Arhiepiscop şi Mitropolit de Târgovişte
Târgovişte - capitala tiparului românesc - 500 de ani
de la tipărirea Liturghierului lui Macarie (1508)

ACAD. RĂZVAN THEODORESCU
Civilizaţia Ţării Româneşti la 1500

PROF. DR. MIRCEA PĂCURARIU, Membru corespondent
al Academiei Române
De la Liturghierul lui Macarie la Liturghierul
românesc

PROF. DR. DAN HORIA MAZILU, Membru corespondent
al Academiei Române
Literatura română de expresie slavonă
Prezintă: Prof. dr. Mihai Moraru

PROF. DR. GABRIEL ŞTREMPEL, Membru de onoare al
Academiei Române
Cinci veacuri de tipar pe pământ românesc. Din
truda „smeritului ieromonah Macarie”...

PROF. DR. ŞERBAN TANAŞOCA, Director al Institutului
de Studii Sud-Est Europene
Tiparul, factor de solidaritate Sud-Est europeană

ACAD. GHEORGHE MIHĂILĂ
Epilogurile celor trei cărţi tipărite de ieromonahul
Macarie (1508 - 1512)


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .