Treceți la conținutul principal

85 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava

În anul 2008 se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava. Pe tot parcursul anului s-au derulat activităţi care au celebrat binefacerile existenţei acestui locaş de cultură.

Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava s-a înfiinţat şi inaugurat oficial acum 85 de ani sub titulatura de Bibliotecă Centrală Publică, din iniţiativa societăţii culturale Şcoala Română şi a societăţii Casa Naţională. Biblioteca Bucovinei de la acea dată a avut un fond iniţial de publicaţii de 2000 de volume. Unele cabinete de lectură din Judeţul Suceava datează din aceeaşi perioadă şi au apărut din aceeaşi iniţiativă.
Biblioteca Bucovinei s-a alăturat, în epocă, fondurilor şi utilizatorilor unor biblioteci mai mici, deja constituite. Acestea erau prezente în viaţa Bucovinei de la acea dată fie ca biblioteci ale societăţilor Şcoala Română, Clubul Român, Reuniunea muzical-dramatică Ciprian Porumbescu, Casa Naţională sau biblioteca liceului Ştefan cel Mare, fie ca biblioteci particulare, precum cele ale lui Vasile Bumbac şi, respectiv, Simeon Florea Marian, membru al Academiei Române.
Fondul de carte al Bibliotecii, întărind creşterea rolului şi prestigiului ei în comunitatea locală, a urcat la 14.000 de volume în anul 1944, când activitatea ei este suspendată pentru şase ani, timp în care evidenţele, arhivele ca şi o parte consistentă a fondului au dispărut din raţiuni politice. Fiind redeschisă în anul 1950 de către autorităţile comuniste, Biblioteca a purtat pe rând mai multe denumiri: raională, centrală, regională, municipală (1968-1974) şi judeţeană. Din 1990 poartă titulatura de Biblioteca Bucovinei I. G. Sbierea.
Biblioteca ocupă actualul sediu din anul 1965, după ce a avut şi alte locaţii anterioare (începând cu Palatul Naţional sau Casa Naţională), iar din 1988 i se adaugă în patrimoniu şi a doua clădire, aflată în acelaşi perimetru din strada Mitropoliei, nr. 4.
În ceea ce priveşte colecţiile bibliotecii şi dinamica creşterii acestora pe parcursul a peste jumătate de secol, situaţia se prezintă după cum urmează:
în 1952: 9.030 volume
în 1962: 74.855 volume
în 1972: 139.541 volume
în 1990: 277.000 volume, dintre care 12.500 seriale şi periodice şi 10.000 unităţi audio-vizuale
1 Ianuarie 2006: 340.147 volume (cărţi, seriale şi periodice, documente audio-vizuale).

Audioteca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa