Treceți la conținutul principal

85 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava

În anul 2008 se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera Suceava. Pe tot parcursul anului s-au derulat activităţi care au celebrat binefacerile existenţei acestui locaş de cultură.

Biblioteca Bucovinei I. G. Sbiera Suceava s-a înfiinţat şi inaugurat oficial acum 85 de ani sub titulatura de Bibliotecă Centrală Publică, din iniţiativa societăţii culturale Şcoala Română şi a societăţii Casa Naţională. Biblioteca Bucovinei de la acea dată a avut un fond iniţial de publicaţii de 2000 de volume. Unele cabinete de lectură din Judeţul Suceava datează din aceeaşi perioadă şi au apărut din aceeaşi iniţiativă.
Biblioteca Bucovinei s-a alăturat, în epocă, fondurilor şi utilizatorilor unor biblioteci mai mici, deja constituite. Acestea erau prezente în viaţa Bucovinei de la acea dată fie ca biblioteci ale societăţilor Şcoala Română, Clubul Român, Reuniunea muzical-dramatică Ciprian Porumbescu, Casa Naţională sau biblioteca liceului Ştefan cel Mare, fie ca biblioteci particulare, precum cele ale lui Vasile Bumbac şi, respectiv, Simeon Florea Marian, membru al Academiei Române.
Fondul de carte al Bibliotecii, întărind creşterea rolului şi prestigiului ei în comunitatea locală, a urcat la 14.000 de volume în anul 1944, când activitatea ei este suspendată pentru şase ani, timp în care evidenţele, arhivele ca şi o parte consistentă a fondului au dispărut din raţiuni politice. Fiind redeschisă în anul 1950 de către autorităţile comuniste, Biblioteca a purtat pe rând mai multe denumiri: raională, centrală, regională, municipală (1968-1974) şi judeţeană. Din 1990 poartă titulatura de Biblioteca Bucovinei I. G. Sbierea.
Biblioteca ocupă actualul sediu din anul 1965, după ce a avut şi alte locaţii anterioare (începând cu Palatul Naţional sau Casa Naţională), iar din 1988 i se adaugă în patrimoniu şi a doua clădire, aflată în acelaşi perimetru din strada Mitropoliei, nr. 4.
În ceea ce priveşte colecţiile bibliotecii şi dinamica creşterii acestora pe parcursul a peste jumătate de secol, situaţia se prezintă după cum urmează:
în 1952: 9.030 volume
în 1962: 74.855 volume
în 1972: 139.541 volume
în 1990: 277.000 volume, dintre care 12.500 seriale şi periodice şi 10.000 unităţi audio-vizuale
1 Ianuarie 2006: 340.147 volume (cărţi, seriale şi periodice, documente audio-vizuale).

Audioteca

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .