Treceți la conținutul principal

Carte veche la Cluj

Copyright © 2008 Gingasia

Sute de cărţi şi calendare vechi, diplome regale şi ziare interbelice au putut fi admirate la ediţia a doua a Târgului de Carte Veche de la Casa Municipală de Cultură.

Autograful lui Mircea Eliade, Biblia editată la Iaşi în 1874, colecţia ziarului “Curierul de Ambele Sexe” sau zeci de ziare interbelice au putut fi admirate ieri, la Casa Municipală de Cultură Cluj, cu ocazia ediţiei a doua a singurului Târg de Carte Veche din România. Organizatorii au fost Ucu Bodiceanu şi Vlad Jucan, doi pasionaţi colecţionari.

La târg, au participat anticari renumiţi în zona Clujului, cum ar fi Remus Baciu din Alba Iulia, Mihai Domşa din Cluj, Vlad Jucan, Radu Clichici şi alţii. Una din cele mai vechi cărţi expuse ieri, o adevărată atracţie, a fost Biblia de la Iaşi, din 1847, dar şi diplome ale regilor României, frumos înrămate, dedicate unor ostaşi sau şefi de regimente care au luptat pentru ţară sau au dat dovadă de profesionalism în timpul serviciului militar.

De asemenea, oricine putea să cumpere, cu 150 de euro, un volum care avea pe pagina de gardă un autograf original dat de celebrul istoric al religiilor, Mircea Eliade. Parfumul vechilor tiparniţe era dat şi de o serie de tipărituri greu de găsit şi în bibliotecile universitare clujene. Astfel, la 800 de euro se putea cumpăra ediţia legată a celebrei reviste „Curierul de ambe sexe”, al doilea ziar tipărit din România, în 1880 sau colecţia revistei umoristice „Calicul”, cu lucrări grafice de mare efect.

Cărţi de valoare

Potrivit anticarilor prezenţi la târg, cele mai căutate lucrări au fost:
1. Autograful lui Carol I (1.000 de euro)
3. “Biblia” editată la Iaşi în 1874 (350 de euro)
4. Colecţia ziarului „Curierul de Ambele Sexe” (800 de euro)
5. “Istoria Românilor” de Nicolae Iorga, din 1920 (150 de euro)
6. Colecţia revistei “Sionul Românesc” (3.500 lei)
7. Autograful lui Mircea Eliade (300 de euro) .

Sursa: ziuadecj.ro

Comentarii

altmarius a spus…
Aici as avea de facut o coectura, relativ mica: "Curierul de ambe sexe", la 1880, nu avea cum sa fie al doilea ziar romanesc... Din formularea celor de la Ziarul de Cluj asa s-ar intelege.
Gingasia a spus…
Marius, asa am preluat articolul si mi s-a parut important de semnalat!am sa ma interesez referitor la aceasta problema! Multumesc!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .