Treceți la conținutul principal

Carte veche la Cluj

Copyright © 2008 Gingasia

Sute de cărţi şi calendare vechi, diplome regale şi ziare interbelice au putut fi admirate la ediţia a doua a Târgului de Carte Veche de la Casa Municipală de Cultură.

Autograful lui Mircea Eliade, Biblia editată la Iaşi în 1874, colecţia ziarului “Curierul de Ambele Sexe” sau zeci de ziare interbelice au putut fi admirate ieri, la Casa Municipală de Cultură Cluj, cu ocazia ediţiei a doua a singurului Târg de Carte Veche din România. Organizatorii au fost Ucu Bodiceanu şi Vlad Jucan, doi pasionaţi colecţionari.

La târg, au participat anticari renumiţi în zona Clujului, cum ar fi Remus Baciu din Alba Iulia, Mihai Domşa din Cluj, Vlad Jucan, Radu Clichici şi alţii. Una din cele mai vechi cărţi expuse ieri, o adevărată atracţie, a fost Biblia de la Iaşi, din 1847, dar şi diplome ale regilor României, frumos înrămate, dedicate unor ostaşi sau şefi de regimente care au luptat pentru ţară sau au dat dovadă de profesionalism în timpul serviciului militar.

De asemenea, oricine putea să cumpere, cu 150 de euro, un volum care avea pe pagina de gardă un autograf original dat de celebrul istoric al religiilor, Mircea Eliade. Parfumul vechilor tiparniţe era dat şi de o serie de tipărituri greu de găsit şi în bibliotecile universitare clujene. Astfel, la 800 de euro se putea cumpăra ediţia legată a celebrei reviste „Curierul de ambe sexe”, al doilea ziar tipărit din România, în 1880 sau colecţia revistei umoristice „Calicul”, cu lucrări grafice de mare efect.

Cărţi de valoare

Potrivit anticarilor prezenţi la târg, cele mai căutate lucrări au fost:
1. Autograful lui Carol I (1.000 de euro)
3. “Biblia” editată la Iaşi în 1874 (350 de euro)
4. Colecţia ziarului „Curierul de Ambele Sexe” (800 de euro)
5. “Istoria Românilor” de Nicolae Iorga, din 1920 (150 de euro)
6. Colecţia revistei “Sionul Românesc” (3.500 lei)
7. Autograful lui Mircea Eliade (300 de euro) .

Sursa: ziuadecj.ro

Comentarii

altmarius a spus…
Aici as avea de facut o coectura, relativ mica: "Curierul de ambe sexe", la 1880, nu avea cum sa fie al doilea ziar romanesc... Din formularea celor de la Ziarul de Cluj asa s-ar intelege.
Gingasia a spus…
Marius, asa am preluat articolul si mi s-a parut important de semnalat!am sa ma interesez referitor la aceasta problema! Multumesc!

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…