Treceți la conținutul principal

Case si oameni din Bucuresti, de Pippidi Andrei

Pippidi, Andrei. Case si oameni din Bucuresti. Bucuresti: Humanitas, 2008.209 p


De vreo zece ani,tot mai multe fatade ale unor cladiri din secolul al XIX-lea incep sa se oglindeasca in peretii de sticla ai unor turnuri ridicate impotriva oricaror principii de urbanism,si mai ales,impotriva istoriei unui oras si asa desfigurat de demolarile din anii '80.Suntem atacati de o specie noua de pradatori:speculantii imobiliari,castigatorii pe termen lung din slutirea orasului.Rapacitatea lor nu se impiedica decat de protestele celor care cunosc in amanunt povestea caselor,strazilor si oamenilor din Bucuresti.Andrei Pippidi este unul dintre putinii bucuresteni care au protestat demonstrand ca valoarea educativa a unei case vechi este infinit mai mare decat valoarea investitiei in ''buildingul'' care ii va lua locul.Articolele din Dilema veche,reunite in aceasta carte sunt ultima sansa de a opri dezastrul si de a-i impiedica pe bucuresteni sa-si piarda cladirile, si odata cu ele, istoria.

Sursa: Humanitas

Comentarii

Dan Gheorghe a spus…
avem obligatia sa ne cunoastem istoria
nicdan a spus…
Articole culese din "Dilema Veche", nu mai putin frumoase, atragatoare combinatie intre istorie si arhitectura, di care combinatie se naste identitatea orasului asta, pe care tot mai putini o stim.

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa