Treceți la conținutul principal

Case si oameni din Bucuresti, de Pippidi Andrei

Pippidi, Andrei. Case si oameni din Bucuresti. Bucuresti: Humanitas, 2008.209 p


De vreo zece ani,tot mai multe fatade ale unor cladiri din secolul al XIX-lea incep sa se oglindeasca in peretii de sticla ai unor turnuri ridicate impotriva oricaror principii de urbanism,si mai ales,impotriva istoriei unui oras si asa desfigurat de demolarile din anii '80.Suntem atacati de o specie noua de pradatori:speculantii imobiliari,castigatorii pe termen lung din slutirea orasului.Rapacitatea lor nu se impiedica decat de protestele celor care cunosc in amanunt povestea caselor,strazilor si oamenilor din Bucuresti.Andrei Pippidi este unul dintre putinii bucuresteni care au protestat demonstrand ca valoarea educativa a unei case vechi este infinit mai mare decat valoarea investitiei in ''buildingul'' care ii va lua locul.Articolele din Dilema veche,reunite in aceasta carte sunt ultima sansa de a opri dezastrul si de a-i impiedica pe bucuresteni sa-si piarda cladirile, si odata cu ele, istoria.

Sursa: Humanitas

Comentarii

Dan Gheorghe a spus…
avem obligatia sa ne cunoastem istoria
nicdan a spus…
Articole culese din "Dilema Veche", nu mai putin frumoase, atragatoare combinatie intre istorie si arhitectura, di care combinatie se naste identitatea orasului asta, pe care tot mai putini o stim.

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .