Treceți la conținutul principal

Cercul literaturii - 120 de ani de la moartea Iuliei Hasdeu

In 2008 se implinesc 120 de ani de la moartea Iuliei Hasdeu


Fiica lui B.P.Hasdeu la trei ani scria si citea, la opt ani vorbea mai multe limbi si facea versuri, la 9 ani scria satire adresate profesorilor ei. La 11 ani, termina gimnaziul la Sf.Sava si era si premiata la Conservatorul de muzica.In 1881, a plecat la Paris, unde a urmat studii literare la Colegiul Sevigne, iar in 1886, la varsta de 16 ani, trecea cu un succes neobisnuit licenta in filosofie, la Sorbona. Tot atunci tinea acolo doua conferinte: “Cele doua carti ale lui Herodot” si “Logica ipotezei”, iar teza sa de doctorat avea ca subiect “Filosofia populara a romanilor”. Studiind canto si contrapunctul, a lasat si o delicata broderie muzicala “Le papillon”.In scurta ei viata, Iulia a scris mult. Antum, i-au aparut doua volume de versuri “Bourgeons d’Avrie” si “Chevallerie”, dar a lasat mai multe caiete care au fost publicate postum. Iulia Hasdeu a cazut prada ftiziei si s-a stins din viata in Bucuresti, la 29 septembrie 1888, cand nu implinise inca 19 ani. Cam pe vremea cand ea pleca la Paris, tatal ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu a cumparat, la Campina, o casuta cu doua incaperi. Aici si-a petrecut Iulia toate vacantele de vara din perioada pariziana.Desigur, casuta lor era patriarhala, avea o gradina mare, plina de verdeata, iar imprejurimile erau minunate. Nu stim, insa, cat a putut gusta Iulia din toata aceasta ingramadire de frumos si de pitoresc, cat timp i-au lasat pentru hoinareli si reverii studiile si scrierile ei. Tatal ei o admira si o iubea, si-i consacra o mare parte din timpul lui. Dar convorbirile lor pastrau mai mult caracterul unui examen, iar in loc de sfaturi, el ii recomanda “bibliografii”. Inzestrata cu asa mari calitati, care ii ofereau satisfactii intelectuale superioare, poate ca si-a dorit bucuriile simple ale celor de varsta ei. Durerea pentru pierderea ei si un usor sentiment de vinovatie i-au accentuat misticismul si l-au facut sa creada in posibilitatea comunicarii cu cei morti. Curand dupa terminarea lucrarilor, el se retrage aici, impartindu-si timpul intre opera sa, care poarta acum pecetea noilor lui conceptii si “convorbirile” cu iubita sa fiica disparuta.Renovat de doua ori (prima data de prof. N.Simache), castelul a intrat, de o buna perioada de timp in circuitul turistic. Impactul asupra unora dintre vizitatori este foarte puternic.
Cateva imagini surprinse de noi:

Copyright © 2008 Gingasia

Ştefan Luchian - 140 de ani de la nasterea marelui artist

Comentarii

Ana a spus…
foarte frumos articolul si felicitari si pentru fotografii! sunt minunate.Multumesc, Roxana draga! ( sa nu-mi zici ca locuiesti in zona mall-ului nou...:)
Gingasia a spus…
Prin apropiere, Drumul Taberii!:)
... a spus…
http://www.qmagazine.ro/modules/articles/articles_display.php?a=263

Cu ce naturii i-am gresit
n-am sa dezleg
Pedeapsa ei n-am deslusit
si n-o-nteleg.“
Iulia Hasdeu- „Descurajare“
Gingasia a spus…
Multumesc pentru link, va rog sa va semnati!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .