Treceți la conținutul principal

Cercul literaturii - 120 de ani de la moartea Iuliei Hasdeu

In 2008 se implinesc 120 de ani de la moartea Iuliei Hasdeu


Fiica lui B.P.Hasdeu la trei ani scria si citea, la opt ani vorbea mai multe limbi si facea versuri, la 9 ani scria satire adresate profesorilor ei. La 11 ani, termina gimnaziul la Sf.Sava si era si premiata la Conservatorul de muzica.In 1881, a plecat la Paris, unde a urmat studii literare la Colegiul Sevigne, iar in 1886, la varsta de 16 ani, trecea cu un succes neobisnuit licenta in filosofie, la Sorbona. Tot atunci tinea acolo doua conferinte: “Cele doua carti ale lui Herodot” si “Logica ipotezei”, iar teza sa de doctorat avea ca subiect “Filosofia populara a romanilor”. Studiind canto si contrapunctul, a lasat si o delicata broderie muzicala “Le papillon”.In scurta ei viata, Iulia a scris mult. Antum, i-au aparut doua volume de versuri “Bourgeons d’Avrie” si “Chevallerie”, dar a lasat mai multe caiete care au fost publicate postum. Iulia Hasdeu a cazut prada ftiziei si s-a stins din viata in Bucuresti, la 29 septembrie 1888, cand nu implinise inca 19 ani. Cam pe vremea cand ea pleca la Paris, tatal ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu a cumparat, la Campina, o casuta cu doua incaperi. Aici si-a petrecut Iulia toate vacantele de vara din perioada pariziana.Desigur, casuta lor era patriarhala, avea o gradina mare, plina de verdeata, iar imprejurimile erau minunate. Nu stim, insa, cat a putut gusta Iulia din toata aceasta ingramadire de frumos si de pitoresc, cat timp i-au lasat pentru hoinareli si reverii studiile si scrierile ei. Tatal ei o admira si o iubea, si-i consacra o mare parte din timpul lui. Dar convorbirile lor pastrau mai mult caracterul unui examen, iar in loc de sfaturi, el ii recomanda “bibliografii”. Inzestrata cu asa mari calitati, care ii ofereau satisfactii intelectuale superioare, poate ca si-a dorit bucuriile simple ale celor de varsta ei. Durerea pentru pierderea ei si un usor sentiment de vinovatie i-au accentuat misticismul si l-au facut sa creada in posibilitatea comunicarii cu cei morti. Curand dupa terminarea lucrarilor, el se retrage aici, impartindu-si timpul intre opera sa, care poarta acum pecetea noilor lui conceptii si “convorbirile” cu iubita sa fiica disparuta.Renovat de doua ori (prima data de prof. N.Simache), castelul a intrat, de o buna perioada de timp in circuitul turistic. Impactul asupra unora dintre vizitatori este foarte puternic.
Cateva imagini surprinse de noi:

Copyright © 2008 Gingasia

Ştefan Luchian - 140 de ani de la nasterea marelui artist

Comentarii

Ana a spus…
foarte frumos articolul si felicitari si pentru fotografii! sunt minunate.Multumesc, Roxana draga! ( sa nu-mi zici ca locuiesti in zona mall-ului nou...:)
Gingasia a spus…
Prin apropiere, Drumul Taberii!:)
... a spus…
http://www.qmagazine.ro/modules/articles/articles_display.php?a=263

Cu ce naturii i-am gresit
n-am sa dezleg
Pedeapsa ei n-am deslusit
si n-o-nteleg.“
Iulia Hasdeu- „Descurajare“
Gingasia a spus…
Multumesc pentru link, va rog sa va semnati!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .