Treceți la conținutul principal

O noua carte - Oameni si locuri din vechiul Bucuresti


Am primit cartile mult asteptate, ma pasioneaza Bucurestii vechi ! As vrea sa o felicit pe doamna Lelia Zamani pentru aceasta lucrare foarte bine documentata, prezentand locuri si nume cunoscute din vechiul Bucuresti de altadata! Autoarea a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, doctor in filologie si muzeograf la Muzeul Municipiului Bucuresti.

A publicat doua carti: Bucurestii in sarbatoare, doua volume, 2003 si Comert si loisir in vechiul Bucuresti, Editura Vremea, 2007. A colaborat si colaboreaza la diverse reviste si publicatii, multe dintre ele de specialitate, articolele scrise axandu-se pe istoria de odinioara a capitalei.

Un pasaj deosebit de interesant si haios "Cum se vindecau oamenii in trecut":
"Cum s-a mai spus, mult timp, bucureştenii n-au avut alţi doctori decât sfinţii făcători de minuni, precum şi vin­decătorii la care apelau nu puţini din cei aflaţi în nevoie, în cazuri mai puţin grave, se îngrijeau singuri, cu leacuri­le pe care le ştiau de la cei mai bătrâni din familie. Astfel, „boalele dinăuntru şi cele din afară" se vindecau cu „unt de terebentin", pe care toată lumea îl avea în casă şi pe care-l „scoteau din clei de brad". Leacul acesta era un pa­naceu universal fiind folosit la toate bolile, căci rău nu fă­cea. De guturai ori durere de cap, bolnavul se lecuia dacă se punea sub o pătură şi se afuma cu muguri de brad. De friguri, se vindeca cu ochi de rac pisat şi cu zeamă de foi de pelin sau de leandru. La durerile de dinţi, de mare aju­tor se credea a fi o plantă numită măselariţă. Aceasta se punea la fiert într-un vas de apă şi cel cu durere de măsea se băga sub o haină veche şi stătea aşa la aburul ce venea din vas, pentru a scoate astfel toţi viermii, deoarece cre­dinţa era că dinţii stricaţi sunt aşa din cauza unor viermi care-i rod pe dinăuntru. Şi câte şi mai câte leacuri, astăzi uitate, pe care le foloseau bucureştenii, din moşi strămoşi, ori la indicaţiile date de babele din mahalale".

Lucrarea o gasiti la Editura Vremea

Moda si societate urbana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .