Treceți la conținutul principal

O noua carte - Oameni si locuri din vechiul Bucuresti


Am primit cartile mult asteptate, ma pasioneaza Bucurestii vechi ! As vrea sa o felicit pe doamna Lelia Zamani pentru aceasta lucrare foarte bine documentata, prezentand locuri si nume cunoscute din vechiul Bucuresti de altadata! Autoarea a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, doctor in filologie si muzeograf la Muzeul Municipiului Bucuresti.

A publicat doua carti: Bucurestii in sarbatoare, doua volume, 2003 si Comert si loisir in vechiul Bucuresti, Editura Vremea, 2007. A colaborat si colaboreaza la diverse reviste si publicatii, multe dintre ele de specialitate, articolele scrise axandu-se pe istoria de odinioara a capitalei.

Un pasaj deosebit de interesant si haios "Cum se vindecau oamenii in trecut":
"Cum s-a mai spus, mult timp, bucureştenii n-au avut alţi doctori decât sfinţii făcători de minuni, precum şi vin­decătorii la care apelau nu puţini din cei aflaţi în nevoie, în cazuri mai puţin grave, se îngrijeau singuri, cu leacuri­le pe care le ştiau de la cei mai bătrâni din familie. Astfel, „boalele dinăuntru şi cele din afară" se vindecau cu „unt de terebentin", pe care toată lumea îl avea în casă şi pe care-l „scoteau din clei de brad". Leacul acesta era un pa­naceu universal fiind folosit la toate bolile, căci rău nu fă­cea. De guturai ori durere de cap, bolnavul se lecuia dacă se punea sub o pătură şi se afuma cu muguri de brad. De friguri, se vindeca cu ochi de rac pisat şi cu zeamă de foi de pelin sau de leandru. La durerile de dinţi, de mare aju­tor se credea a fi o plantă numită măselariţă. Aceasta se punea la fiert într-un vas de apă şi cel cu durere de măsea se băga sub o haină veche şi stătea aşa la aburul ce venea din vas, pentru a scoate astfel toţi viermii, deoarece cre­dinţa era că dinţii stricaţi sunt aşa din cauza unor viermi care-i rod pe dinăuntru. Şi câte şi mai câte leacuri, astăzi uitate, pe care le foloseau bucureştenii, din moşi strămoşi, ori la indicaţiile date de babele din mahalale".

Lucrarea o gasiti la Editura Vremea

Moda si societate urbana

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…