Treceți la conținutul principal

Ziua parintelui Dumitru Staniloaie


Un suflet ales, parintele profesor Dumitru Staniloaie, a fost comemorat in octombrie de Patriarhia Romana. Mi s-au parut deosebite aceste cuvinte ale parintelui Staniloae :

"Rugati-va neincetat! ;

"Iubirea e deplina atunci cand iubirii mele raspunde si celalalt cu o constiinta(...)" ;


"Oare am facut tot ce trebuie sa ajungem la viata vesnica?" ;

"Batranii sunt intelepti, mai intelepti decat tineri, ca pot sa-i sfatuiasca pe tinerii, de fapt ei sunt mai intelepti pentru ca-si dau seama cat de trecatoare sunt toate pe lumea asta";

"Ar fi toate fara rost daca toti oamenii s-ar naste sa moara definitiv(..) ce rost ar avea viata aceasta pamanteasca..?"

Parintele Dumitru Staniloae s-a nascut la 16 noiembrie 1903, in Vladeni, judetul Brasov. Licentiat in litere la Bucuresti si doctor in teologie la Cernauti, tanarul Dumitru Staniloae a urmat specializari la Atena, München, Paris, Berlin si Constantinopol (Istanbul). Director al ziarului Telegraful Roman timp de 12 ani (Intre 1934- 1945) si rector al Academiei Teologice din Sibiu (1936 -1945), a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, fiind intemnitat intre anii 1958- 1963. Dupa iesirea din temnita comunista, a fost reintegrat profesor la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Opera teologica a Parintelui Dumitru Staniloae (cea mai importanta lucrare fiind considerata Teologia Dogmatica Ortodoxa, o sinteza a gandirii sale teologice) cuprinde 90 de carti, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 35 de cuvantari comemorative, 475 de articole de ziar si 17 interviuri. Din anul 1946 a tradus din scrierile Sfintilor Parinti, punand bazele unei literaturi filocalice in limba romana.

1976 Apare la Bucuresti, Filocalia, vol. V. 1977. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. VI.


1978 Apare la Bucuresti Tratatul de Teologie Dogmatica Ortodoxa, vol. I-III si Filocalia, vol. VII.

1979 Apare la Bucuresti Filocalia, vol. VIII.

1980 Apare la Bucuresti Filocalia, vol. IX; la Geneva, Dieu est Amour, traducere D. Nesser; la New York, Tehology and the Church, traducere R. Berringer; la Atena, Rugaciune, libertate, sfiintenie.

1981 Apare la Paris Priere de Jesus et experience de Saint Esprit; la Bucuresti, Spiritualitatea ortodoxa si Teologia morala ortodoxa, vol. II.

1982 Apare la Bucuresti Sf. Grigorie de Nyssa, vol. I (traducere).

1985 Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. I, traducere H. Pitters; la Paris, apare Le genie de l'orthodoxie.

1986 Apare la Craiova, Spiritualitatea si comuniunea in liturghia ortodoxa.

1987 Apare la Craiova, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu si la Bucuresti, Sf. Atanasie cel Mare, vol. II (traducere).

1990 Devine membru corespondent al Academiei Romane. Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. II, traducere H. Pitters. Alte date importante aici

Fragmente cu Mirela Șova Spicuiri din „Ascetica şi mistica Bisericii Ortodoxe",de Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae

Fotografii inedite pe blogul Nataliei Parintele Dumitru Staniloae

O recomandare de carte a parintelui Dumitru Staniloaie Sfanta Treime sau la inceput a fost iubirea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .