Treceți la conținutul principal

Ziua parintelui Dumitru Staniloaie


Un suflet ales, parintele profesor Dumitru Staniloaie, a fost comemorat in octombrie de Patriarhia Romana. Mi s-au parut deosebite aceste cuvinte ale parintelui Staniloae :

"Rugati-va neincetat! ;

"Iubirea e deplina atunci cand iubirii mele raspunde si celalalt cu o constiinta(...)" ;


"Oare am facut tot ce trebuie sa ajungem la viata vesnica?" ;

"Batranii sunt intelepti, mai intelepti decat tineri, ca pot sa-i sfatuiasca pe tinerii, de fapt ei sunt mai intelepti pentru ca-si dau seama cat de trecatoare sunt toate pe lumea asta";

"Ar fi toate fara rost daca toti oamenii s-ar naste sa moara definitiv(..) ce rost ar avea viata aceasta pamanteasca..?"

Parintele Dumitru Staniloae s-a nascut la 16 noiembrie 1903, in Vladeni, judetul Brasov. Licentiat in litere la Bucuresti si doctor in teologie la Cernauti, tanarul Dumitru Staniloae a urmat specializari la Atena, München, Paris, Berlin si Constantinopol (Istanbul). Director al ziarului Telegraful Roman timp de 12 ani (Intre 1934- 1945) si rector al Academiei Teologice din Sibiu (1936 -1945), a avut de suferit din cauza prigoanei comuniste, fiind intemnitat intre anii 1958- 1963. Dupa iesirea din temnita comunista, a fost reintegrat profesor la Facultatea de Teologie din Bucuresti. Opera teologica a Parintelui Dumitru Staniloae (cea mai importanta lucrare fiind considerata Teologia Dogmatica Ortodoxa, o sinteza a gandirii sale teologice) cuprinde 90 de carti, 33 de traduceri, 275 de articole teologice, 22 de recenzii, 35 de cuvantari comemorative, 475 de articole de ziar si 17 interviuri. Din anul 1946 a tradus din scrierile Sfintilor Parinti, punand bazele unei literaturi filocalice in limba romana.

1976 Apare la Bucuresti, Filocalia, vol. V. 1977. Apare la Bucuresti Filocalia, vol. VI.


1978 Apare la Bucuresti Tratatul de Teologie Dogmatica Ortodoxa, vol. I-III si Filocalia, vol. VII.

1979 Apare la Bucuresti Filocalia, vol. VIII.

1980 Apare la Bucuresti Filocalia, vol. IX; la Geneva, Dieu est Amour, traducere D. Nesser; la New York, Tehology and the Church, traducere R. Berringer; la Atena, Rugaciune, libertate, sfiintenie.

1981 Apare la Paris Priere de Jesus et experience de Saint Esprit; la Bucuresti, Spiritualitatea ortodoxa si Teologia morala ortodoxa, vol. II.

1982 Apare la Bucuresti Sf. Grigorie de Nyssa, vol. I (traducere).

1985 Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. I, traducere H. Pitters; la Paris, apare Le genie de l'orthodoxie.

1986 Apare la Craiova, Spiritualitatea si comuniunea in liturghia ortodoxa.

1987 Apare la Craiova, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu si la Bucuresti, Sf. Atanasie cel Mare, vol. II (traducere).

1990 Devine membru corespondent al Academiei Romane. Apare Orthodoxe Dogmatik, vol. II, traducere H. Pitters. Alte date importante aici

Fragmente cu Mirela Șova Spicuiri din „Ascetica şi mistica Bisericii Ortodoxe",de Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae

Fotografii inedite pe blogul Nataliei Parintele Dumitru Staniloae

O recomandare de carte a parintelui Dumitru Staniloaie Sfanta Treime sau la inceput a fost iubirea

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .