Treceți la conținutul principal

Sarbatoarea sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si hramul bisericii din Bezded

8 noiembrie sarbatoarea sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra" din Dumbrava Sibiului, se sarbatoreste hramul bisericii din Bezded (judetul Salaj), adusa la Sibiu in anul 1990. Biserica din Bezded este unul dintre monumentele de referinta din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, fiind un adevarat simbol al locului, asa cum se intampla, in general, cu bisericile din satul romanesc. Datata din secolul al XVIII-lea (1754), biserica ilustreaza procedeele tehnice utilizate de mesterii populari la edificarea constructiilor monumentale din lemn: imbinarea peretilor din grinzi orizontale, cu capetele profilate in trepte, bolta cilindrica din lemn, cu turla inalta.
Asemenea caselor taranesti, ornamentica sculpturala a monumentului este realizata indeosebi de stalpii prispei si de arcadele fixate in cuie de lemn, avand capetele inflorate, iar ca decor, rozeta incadrata in chenare de romburi, linii frante si dinte de lup.Pictura interioara a bisericii respecta stilul iconografic traditional de ornamentare a bisericilor de lemn din Transilvania: chenare florale delimiteaza scene biblice si laice, realizate in desen sigur, cu un colorit armonios, ce acopera in intregime peretii si boltele superioare. Distingem, pe latura de sud a naosului, Sarutarea lui Iuda, Cand au dus pe Iisus Hristos la Ana, iar pe latura de nord, Intrarea in Ierusalim. In pronaos, pe latura de sud este zugravita o scena laica, Catana si Moartea, prin care se relevau practicile de odinioara de prindere a flacailor pentru oaste, de catre catanele austro-ungare. Tot aici este zugravita scena intitulata Pilda celor zece fecioare, incadrata de bogate chenare florale.Faptul ca sirul preotilor slujitori ai acestei biserici a fost deschis de catre Alexandru Ioan Pop, tatal lui Alexandru Papiu Ilarian, creste substantial valoarea istorica a monumentului.Pe langa valoarea sa culturala deosebita, biserica se incadreaza perfect in ansamblul peisagistic din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA", fiind un reper esential pentru orice turist care paseste pe aleile din Dumbrava. Strajuita din spate de padure si cu un excelent covor de iarba in partea din fata, biserica isi pastreaza si rolul originar, de transmitere a mesajului religios, prin intermediul preotului paroh, parintele Rares Sbera, care primeste in fiecare duminica si la fiecare sarbatoare de peste an, pe toti cei care aleg Dumbrava ca loc de reculegere, de impacare cu sine si cu Dumnezeu. Hramul unei biserici este, in fapt, sarbatoarea acesteia, fiecare dintre lacasurile de cult din spiritualitatea rasariteana avand un ocrotitor. Cei trei Arhangheli, in istoria mantuirii, au avut si au un important rol, atat de pazitori, de bine-vestitori, cat si de insotitori ai celor care calatoresc. Multe biserici din Ardeal poarta hramul acestora, semn ca ajutorul lor s-a indreptat, de-a lungul timpului, spre multe generatii de crestini romani. Numele sfintilor arhangheli au fost si sunt purtate de catre foarte multi crestini, carora le transmitem, pe aceasta cale, urarile noastre de bine si un calduros "La Multi Ani!".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…