Treceți la conținutul principal

Sarbatoarea sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si hramul bisericii din Bezded

8 noiembrie sarbatoarea sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra" din Dumbrava Sibiului, se sarbatoreste hramul bisericii din Bezded (judetul Salaj), adusa la Sibiu in anul 1990. Biserica din Bezded este unul dintre monumentele de referinta din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, fiind un adevarat simbol al locului, asa cum se intampla, in general, cu bisericile din satul romanesc. Datata din secolul al XVIII-lea (1754), biserica ilustreaza procedeele tehnice utilizate de mesterii populari la edificarea constructiilor monumentale din lemn: imbinarea peretilor din grinzi orizontale, cu capetele profilate in trepte, bolta cilindrica din lemn, cu turla inalta.
Asemenea caselor taranesti, ornamentica sculpturala a monumentului este realizata indeosebi de stalpii prispei si de arcadele fixate in cuie de lemn, avand capetele inflorate, iar ca decor, rozeta incadrata in chenare de romburi, linii frante si dinte de lup.Pictura interioara a bisericii respecta stilul iconografic traditional de ornamentare a bisericilor de lemn din Transilvania: chenare florale delimiteaza scene biblice si laice, realizate in desen sigur, cu un colorit armonios, ce acopera in intregime peretii si boltele superioare. Distingem, pe latura de sud a naosului, Sarutarea lui Iuda, Cand au dus pe Iisus Hristos la Ana, iar pe latura de nord, Intrarea in Ierusalim. In pronaos, pe latura de sud este zugravita o scena laica, Catana si Moartea, prin care se relevau practicile de odinioara de prindere a flacailor pentru oaste, de catre catanele austro-ungare. Tot aici este zugravita scena intitulata Pilda celor zece fecioare, incadrata de bogate chenare florale.Faptul ca sirul preotilor slujitori ai acestei biserici a fost deschis de catre Alexandru Ioan Pop, tatal lui Alexandru Papiu Ilarian, creste substantial valoarea istorica a monumentului.Pe langa valoarea sa culturala deosebita, biserica se incadreaza perfect in ansamblul peisagistic din Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "ASTRA", fiind un reper esential pentru orice turist care paseste pe aleile din Dumbrava. Strajuita din spate de padure si cu un excelent covor de iarba in partea din fata, biserica isi pastreaza si rolul originar, de transmitere a mesajului religios, prin intermediul preotului paroh, parintele Rares Sbera, care primeste in fiecare duminica si la fiecare sarbatoare de peste an, pe toti cei care aleg Dumbrava ca loc de reculegere, de impacare cu sine si cu Dumnezeu. Hramul unei biserici este, in fapt, sarbatoarea acesteia, fiecare dintre lacasurile de cult din spiritualitatea rasariteana avand un ocrotitor. Cei trei Arhangheli, in istoria mantuirii, au avut si au un important rol, atat de pazitori, de bine-vestitori, cat si de insotitori ai celor care calatoresc. Multe biserici din Ardeal poarta hramul acestora, semn ca ajutorul lor s-a indreptat, de-a lungul timpului, spre multe generatii de crestini romani. Numele sfintilor arhangheli au fost si sunt purtate de catre foarte multi crestini, carora le transmitem, pe aceasta cale, urarile noastre de bine si un calduros "La Multi Ani!".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .