Treceți la conținutul principal

Ziua Liviu Rebreanu - Cercul literaturii

Biblioteca lui Liviu RebreanuAstazi s-a nascut Liviu Rebreanu si am cautat in toata presa un articol cuprinzator, dar nimeni nu are timp! Este campanie electorala si pregatire pentru parada militara, asta este Romania, o mare "parada" !
Nascut in 27 noiembrie 1885, Rebreanu este cunoscut prin romanele Ion (1920), Pădurea spânzuraţilor (1922), Adam şi Eva (1925), Ciuleandra (1927) si Jar (1934). In 1909 a ajuns in Bucuresti, notand: "Am sosit cu 300 de lei în buzunar... Şi aici... aici... aici începe un capitol întunecat al vieţii mele, o epocă grea, de luptă dârză cu mizeria şi pasiunea de scriitor. [...] Am venit în contact cu toţi corifeii literaturii de atunci. Gârleanu mai ales era marele prozator al epocii. În vremea aceea, am încercat acest gen nou de nuvele, care nu prea era înţeles de gingaşii povestitori din jurul meu. Până atunci, nuvela era un fel de anecdotă, scrisă viu, curgător, cu înflorituri de stil, dar fără nici o preocupare a fondului sau a conflictului psihologic."
Alte lucruri care mi s-au parut important de semnalat
Rebreanu s-a angajat ca reporter la Adevărul si la sfârşitul războiului a fost concediat, mai tarziu a fost numit din nou director al Teatrului Naţional si accepta postul de director al cotidianului Viaţa (fără o participare esenţială) . Ion Minulescu şi Liviu Rebreanu au stat în acelaşi bloc pe strada Prof. dr. Gh. Marinescu din Bucureşti, la nr. 19, dar apartamentul fusese achizitionat pentru fiica lor, Puia Florica. Liviu Rebreanu se stinge din viata la Valea Mare.
„Via de la Valea Mare - nota Fanny Rebreanu, soţia marelui romancier – a fost singurul loc în care Liviu al meu s-a simţit cu adevărat fericit… De când şi-a cumpărat casa, toate verile până după cules şi le petrecea la Valea Mare, iar în perioada creaţiei, indiferent de anotimp, şederea la vie se prelungea la 5-6-9, luni, cât era nevoie”.

Resurse Didactice Audio - Liviu Rebreanu: Ion

Asazi s-a mai nascut: biologul Grigore Antipa, membru al Academiei Romane, actrita Dina Cocea (decedata anul acesta), Nina Cassian, poeta si eseista romanca, Nicolae Manolescu, critic literar, Aron Pumnul, lingvist şi istoric literar, fruntaş al Revoluţiei de la 1848 .

Sursa fotografiei aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .