Treceți la conținutul principal

Ziua Mihail Sadoveanu - Cercul literaturiiMihail Sadoveanu s-a nascut in 5 noiembrie 1880 la Paşcani. A fost scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic român. In lucrarea Profirei Sadoveanu "Destainuiri" am regasit un fragment important despre o discutie dintre Sadoveanu si fiica sa, Profira.


"Dar mai întai vreau să aduc aminte celor care-au uitat şi să le spun celor care nu ştiu că Mihail Sadoveanu fusese ani de zile Director al Teatrului Naţional din Iaşi şi pro­babil încă mai era la data întâmplării noastre, punand ades în repertoriu comediile lui Caragiale şi mai cu samă „O noapte furtunoasa", din cauza acelui Verneseu-Vîlcea care interpreta atat de formidabil pe Titircă Inimă-Rea, de parcă ar fi avut aceeaşi identitate. Vă închipuiţi că şi eu, ca şi tatăl meu, cunoşteam perfect opera marelui nostru satiric, adică, pe langă comedii şi nenumăratele schiţe şi „Făclia de Paşte" şi „Năpasta".
Nu-mi mai aduc aminte cum a-nceput discuţia. Ştiu că tata a spus la un moment dat, răspicat :
— Da. E mare Caragiale, dar eu nu-i pot ierta că din toate personajele comediilor lui unul singur e om de treabă, dar şi-acela e încornorat !
Am sărit ca muşcată de şarpe :
— Adică ce vrei să spui mata ? Că asta-i scade din valoare ?
— Oarecum, a zis tata, zambind.
— Chiar dacă toate personajele lui ar fi antipatice şi ticăloase, am replicat eu cu foc, Caragiale e un strălucit stilist, un desăvarşit artist, că poate ţine piept celor mai mari scriitori din lume ! Niciun cuvant în plus, un echi­libru perfect. Eu îl pun alături de Flaubert şi Maupassant !
— Ce se potriveşte, a zis tata. Caragiale e rău, cinic, îşi bate joc de toţi şi toate.
— Ei, şi asta-i împiedică să fie genial ? am ridicat eu tonul.
— O fi el genial, a răspuns tata, dar eu aş vrea să fie şi „om".
— Atunci, cu cineva care poate vorbi aşa de Cara­giale, — am strigat indignată —, eu nu mai discut !...
Şi am ieşit trîntind uşa.
Am rămas zdrobită ; dar nu pentru durerea fizică, ci pentru cea sufletească, ce mă arunca într-un abis al dis­perării.
— Cum ? Aşadar, nu eram eu prietinul tatii ! Păreri fuseseră toate lecturile pe care mi le făcuse, toate mărturisirile asupra îndoielilor pe care le avea acest titan al literaturii, pe care eu îl adoram ? Eram un biet copil, o biată fetiţă care n-avea dreptul să ţie piept în discuţie tovarăşului ei de visuri şi fantasme ? Da, dai în acelaşi timp auzeam uşa trantită şi parcă îi dădeam dreptate. Insă, dacă trantisem uşa, era pentru o cauză dreaptă ! Ori, cel puţin, aşa credeam eu. Şi dacă trantisem uşa cam tare, asta fusese pentru că simţisem în glasul tatii că eu, copilul lui, nu puteam avea ultimul cuvant. "Bibliografie: Sadoveanu, Profira. Destainuiri. Bucuresti: Editura Eminescu, 1989.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .