Treceți la conținutul principal

Ziua Mihail Sadoveanu - Cercul literaturiiMihail Sadoveanu s-a nascut in 5 noiembrie 1880 la Paşcani. A fost scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician şi om politic român. In lucrarea Profirei Sadoveanu "Destainuiri" am regasit un fragment important despre o discutie dintre Sadoveanu si fiica sa, Profira.


"Dar mai întai vreau să aduc aminte celor care-au uitat şi să le spun celor care nu ştiu că Mihail Sadoveanu fusese ani de zile Director al Teatrului Naţional din Iaşi şi pro­babil încă mai era la data întâmplării noastre, punand ades în repertoriu comediile lui Caragiale şi mai cu samă „O noapte furtunoasa", din cauza acelui Verneseu-Vîlcea care interpreta atat de formidabil pe Titircă Inimă-Rea, de parcă ar fi avut aceeaşi identitate. Vă închipuiţi că şi eu, ca şi tatăl meu, cunoşteam perfect opera marelui nostru satiric, adică, pe langă comedii şi nenumăratele schiţe şi „Făclia de Paşte" şi „Năpasta".
Nu-mi mai aduc aminte cum a-nceput discuţia. Ştiu că tata a spus la un moment dat, răspicat :
— Da. E mare Caragiale, dar eu nu-i pot ierta că din toate personajele comediilor lui unul singur e om de treabă, dar şi-acela e încornorat !
Am sărit ca muşcată de şarpe :
— Adică ce vrei să spui mata ? Că asta-i scade din valoare ?
— Oarecum, a zis tata, zambind.
— Chiar dacă toate personajele lui ar fi antipatice şi ticăloase, am replicat eu cu foc, Caragiale e un strălucit stilist, un desăvarşit artist, că poate ţine piept celor mai mari scriitori din lume ! Niciun cuvant în plus, un echi­libru perfect. Eu îl pun alături de Flaubert şi Maupassant !
— Ce se potriveşte, a zis tata. Caragiale e rău, cinic, îşi bate joc de toţi şi toate.
— Ei, şi asta-i împiedică să fie genial ? am ridicat eu tonul.
— O fi el genial, a răspuns tata, dar eu aş vrea să fie şi „om".
— Atunci, cu cineva care poate vorbi aşa de Cara­giale, — am strigat indignată —, eu nu mai discut !...
Şi am ieşit trîntind uşa.
Am rămas zdrobită ; dar nu pentru durerea fizică, ci pentru cea sufletească, ce mă arunca într-un abis al dis­perării.
— Cum ? Aşadar, nu eram eu prietinul tatii ! Păreri fuseseră toate lecturile pe care mi le făcuse, toate mărturisirile asupra îndoielilor pe care le avea acest titan al literaturii, pe care eu îl adoram ? Eram un biet copil, o biată fetiţă care n-avea dreptul să ţie piept în discuţie tovarăşului ei de visuri şi fantasme ? Da, dai în acelaşi timp auzeam uşa trantită şi parcă îi dădeam dreptate. Insă, dacă trantisem uşa, era pentru o cauză dreaptă ! Ori, cel puţin, aşa credeam eu. Şi dacă trantisem uşa cam tare, asta fusese pentru că simţisem în glasul tatii că eu, copilul lui, nu puteam avea ultimul cuvant. "Bibliografie: Sadoveanu, Profira. Destainuiri. Bucuresti: Editura Eminescu, 1989.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa