Treceți la conținutul principal

13 reviste de cultura desfiintate de Guvern

Soarta revistelor de cultura din Romania este urmatoarea:
"Printr-o hotarare de Guvern, luata joi, Guvernul desfiin­teaza 13 reviste culturale - intre care "Contemporanul", "Literatorul", "Manuscrip­tum" si "Teatrul" - aflate in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC). Aceeasi decizie mai preci­zeaza insa ca publicatiile pot fi in continuare editate, dar de alte autoritati sau organizatii.

Concret, Guvernul a modificat statutul publicatiilor care functionau ca institutii publice cu personalitate juridica in subordinea MCC, editarea acestora fiind finantata pe baza de comenzi de stat, cuprinse anual in bugetul ministerului. Datoriile pe care le-au acumulat revistele care cad sub incidenta hotararii pentru modificarea si completarea HG nr. 78/2005 privind organizarea si functionarea MCC le va prelua ministerul si vor fi stinse fie din disponibilitatile acestora, fie din bugetul MCC pe anul in curs.

Astfel, Executivul a decis trecerea revistei "Biblioteca" la Biblioteca Nationala a Romaniei, care va prelua activitatea, precum si personalul in termen de 90 de zile. De la 1 ianuarie 2009, revista "Muvelodes" va fi transferata cu angajati cu tot la Consiliul Judetean Cluj. Datoriile si activul publicatiilor "Contem­poranul", "Literatorul", "Manus­criptum", "Desteptarea aroma­nilor", "Moftul roman", "Albina", "Teatrul", "Uni­ver­sul Cartii", "A Het", "Korunk" si "Vilnie Slovo" vor si preluate de MCC, iar angajatii vor fi disponibilizati. Guvernul mai precizeaza ca aceste reviste sunt printre putinele care inregistreaza o aparitie constanta de la reorganizarea ca institutii publice cu personalitate juridica in subordinea MCC dar sunt, in fapt, editate cu sprijinul unor organizatii neguvernamentale."

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…