Treceți la conținutul principal

Cele 37 de manuscrise ale lui Emil Cioran rămân la menajeră

Biblioteca „Jacques Doucet”, cea care deţine drepturile asupra caietelor filozofului român şi care a dat-o în judecată pe Baulez, trebuie să-i plătească aproximativ 5 000 de euro despăgubiri proprietarei de drept stabilită de justiţie. Soarta manuscriselor lui Cioran nu este însă definitivată: se aşteaptă ca, în termenul legal de o lună, biblioteca „Doucet” să facă recurs. Ministerul Culturii vrea să le cumpere cele 37 de caiete, evaluate la un milion de euro, ar fi fost găsite „împrăştiate pe jos“ de unul dintre lucrătorii lui Simone Baulez, în pivniţa locuinţei lui Cioran, necercetată de reprezentanţii Bibliotecii „Doucet” şi ai Ministerului Culturii. Legatarii de drept au făcut un inventar al locuinţei în 1997, după moartea partenerei de viaţă a scriitorului, Simone Boué, fără să dea peste preţioasele caiete. Baulez ar fi descoperit atunci şi un bust de ghips al lui Cioran, desene şi tablouri inedite, o vază şi o comodă, stilul Louis Philippe, pe care le-a expus apoi în magazinul său de obiecte de ocazie. Dacă Simone Baulez va câştiga şi recursul (în cazul în care acesta va fi intentat), soarta manuscriselor va sta în mâinile ei. Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat că statul român este interesat în achiziţionarea lor:
„Atunci când va fi dată o sentinţă definitivă şi irevocabilă, vom începe procedurile. Nu pot să mă pronunţ asupra sumei pe care am putea-o da, pot doar să spun că avem disponibilitatea de a face acest efort".
Sursa: www.evz.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .