Treceți la conținutul principal

Cele 37 de manuscrise ale lui Emil Cioran rămân la menajeră

Biblioteca „Jacques Doucet”, cea care deţine drepturile asupra caietelor filozofului român şi care a dat-o în judecată pe Baulez, trebuie să-i plătească aproximativ 5 000 de euro despăgubiri proprietarei de drept stabilită de justiţie. Soarta manuscriselor lui Cioran nu este însă definitivată: se aşteaptă ca, în termenul legal de o lună, biblioteca „Doucet” să facă recurs. Ministerul Culturii vrea să le cumpere cele 37 de caiete, evaluate la un milion de euro, ar fi fost găsite „împrăştiate pe jos“ de unul dintre lucrătorii lui Simone Baulez, în pivniţa locuinţei lui Cioran, necercetată de reprezentanţii Bibliotecii „Doucet” şi ai Ministerului Culturii. Legatarii de drept au făcut un inventar al locuinţei în 1997, după moartea partenerei de viaţă a scriitorului, Simone Boué, fără să dea peste preţioasele caiete. Baulez ar fi descoperit atunci şi un bust de ghips al lui Cioran, desene şi tablouri inedite, o vază şi o comodă, stilul Louis Philippe, pe care le-a expus apoi în magazinul său de obiecte de ocazie. Dacă Simone Baulez va câştiga şi recursul (în cazul în care acesta va fi intentat), soarta manuscriselor va sta în mâinile ei. Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat că statul român este interesat în achiziţionarea lor:
„Atunci când va fi dată o sentinţă definitivă şi irevocabilă, vom începe procedurile. Nu pot să mă pronunţ asupra sumei pe care am putea-o da, pot doar să spun că avem disponibilitatea de a face acest efort".
Sursa: www.evz.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .