Treceți la conținutul principal

Biblia Vulgata Blaj 1760-1761


Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale (director Klara Guşeth) a primit, de curând, un exemplar din publicaţia Biblia Vulgata Blaj 1760-1761, în cinci volume de format monumental, ca donaţie din partea secţiunii filologice a Academiei Române şi a Bibliotecii Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.
Preţul de vânzare cu amănuntul al acestei publicaţii este de 1000 lei. Ediţia princeps a traducerii după Vulgata a textului biblic în limba română, în 1760, poartă titlul "Biblia Vulgata. Blaj 1760-1761", vol. I-V, Editura Academiei Române, 2005. Cele cinci volume ale ediţiei însumează 4292 de pagini."Povestea" acestei ediţii începe la Roma, odată cu prezentarea la Vatican a primului exemplar din noua ediţie din 2000 a Bibliei de la 1795. Cu acest prilej, s-a vorbit şi despre o altă traducere biblică realizată tot la Blaj, mai veche decât aceea a lui Samuil Micu, păstrată însă numai în manuscris. Preşedintele de atunci al Academiei Române, academicianul Eugen Simion, a primit provocarea şi, după ce a consultat câteva pagini din manuscrisul acestei traduceri, înţelegând că se află în faţa unui adevărat monument de limbă românească, a sprijinit până la capăt şi cu toată convingerea realizarea ediţiei, într-un program prioritar de cercetare al Academiei Române, prin care s-a asigurat din partea Academiei întreaga finanţare, fără de care o întreprindere de asemenea anvergură nu s-ar fi putut realiza. Munca efectivă este însă a unei echipe de cercetători din care fac parte:
Ioan Chindriş (editor coordonator),
Niculina Iacob (coordonare filologică),
Adriana Bogdan,
Elena Comşulea,
Doina Grecu,
Valentina Şerban,
Elena Ardeleanu,
Remus Mircea Birtz,
Florica Nuţiu,
Elena Mihu,
Vasile Rus.

Sursa: Glasul Maramureşului

Sursa fotografiei: photo.net


Editia electronica "Codex Sinaiticus" – Biblia greacă
Biblia in limba romana (1688)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .