Treceți la conținutul principal

Biblia Vulgata Blaj 1760-1761


Direcţia Judeţeană Maramureş a Arhivelor Naţionale (director Klara Guşeth) a primit, de curând, un exemplar din publicaţia Biblia Vulgata Blaj 1760-1761, în cinci volume de format monumental, ca donaţie din partea secţiunii filologice a Academiei Române şi a Bibliotecii Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.
Preţul de vânzare cu amănuntul al acestei publicaţii este de 1000 lei. Ediţia princeps a traducerii după Vulgata a textului biblic în limba română, în 1760, poartă titlul "Biblia Vulgata. Blaj 1760-1761", vol. I-V, Editura Academiei Române, 2005. Cele cinci volume ale ediţiei însumează 4292 de pagini."Povestea" acestei ediţii începe la Roma, odată cu prezentarea la Vatican a primului exemplar din noua ediţie din 2000 a Bibliei de la 1795. Cu acest prilej, s-a vorbit şi despre o altă traducere biblică realizată tot la Blaj, mai veche decât aceea a lui Samuil Micu, păstrată însă numai în manuscris. Preşedintele de atunci al Academiei Române, academicianul Eugen Simion, a primit provocarea şi, după ce a consultat câteva pagini din manuscrisul acestei traduceri, înţelegând că se află în faţa unui adevărat monument de limbă românească, a sprijinit până la capăt şi cu toată convingerea realizarea ediţiei, într-un program prioritar de cercetare al Academiei Române, prin care s-a asigurat din partea Academiei întreaga finanţare, fără de care o întreprindere de asemenea anvergură nu s-ar fi putut realiza. Munca efectivă este însă a unei echipe de cercetători din care fac parte:
Ioan Chindriş (editor coordonator),
Niculina Iacob (coordonare filologică),
Adriana Bogdan,
Elena Comşulea,
Doina Grecu,
Valentina Şerban,
Elena Ardeleanu,
Remus Mircea Birtz,
Florica Nuţiu,
Elena Mihu,
Vasile Rus.

Sursa: Glasul Maramureşului

Sursa fotografiei: photo.net


Editia electronica "Codex Sinaiticus" – Biblia greacă
Biblia in limba romana (1688)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…