Treceți la conținutul principal

Sustin proiectul “Schimb de Carte Ortodoxa”


Coordonatorul acestui proiect este Laurentiu Dumitru. Am sa sprijin acest proiect care mi s-a parut foarte interesant - “Schimb de Carte Ortodoxă”. Cred cu tarie ca "atunci cand faci un pas catre Dumnezeu, El face zece pasi catre tine... "!


Despre ce este vorba:
Organizarea propriu-zisă a unor Întâlniri, la un ceai, care să ofere posibilitatea tinerilor cititori de carte ortodoxă să se cunoască între ei, să schimbe impresii despre cărţile citite, să împrumute din cărţile lor, la schimb sau nu, şi altora.


Argumente
Se pot înşirui nenumărate motive pentru care un astfel de demers are un real folos sufletesc.
Puţini îşi pot permite să cumpere toate cărţile dorite care apar pe la librării, tarabe sau pangare. Prezentarea unor titluri de carte în cadrul Întâlnirii, împărtăşirea bucuriei lecturii cu ceilalţi, schimbul de carte, nu poate fi decât benefic şi întăritor pe cale.
Tinerii noştri ortodocsi nu se prea cunosc între ei. În lumea noastră aflată în derivă socotesc că ortodocşii ar trebui să strângă rândurile, să formeze mici enclave pentru a se întări unii pe alţii, întru dragostea lui Hristos. Mai ales cei aflaţi la început de drum pe “calea Bisericii”, fiind înconjuraţi de prieteni “lumeşti”, se simt deseori atraşi înapoi, spre vechile obiceiuri. Demersul acesta îi poate ajuta să cunoască tineri ca şi ei, iubitori de Dumnezeu, să împărtăşească din propriile trăiri, să lege prietenii.
Nu peste tot există, din păcate, viaţă parohială animată sau organizaţii ASCOR foarte active (iar unii au şi depăşit vârsta studenţiei şi, din discreţie, nu se mai implică în activiţăţile acestora); aşa că, în lipsa acestora, astfel de Întâlniri pot deveni mici oaze de bucurie duhovnicească.


Cine poate organiza Întâlnirile “Schimb de carte ortodoxă” în oraşul lui?
Orice tânăr energic, trăitor în Biserică, iubitor de Ortodoxie şi de carte ortodoxă care crede din tot sufletul în folosul unui astfel de proiect. Nu e necesar să fie teolog (cu diplomă), deşi n-ar fi rău; spun asta pentru că nu-mi pot asuma răspunderea pentru eventualele duhuri eterodoxe care-i bântuie pe unii, măcar că au râvnă. Dacă astfel de ocazii se vor ivi şi voi afla de ele, voi numi un alt organizator sau, în lipsa unei alternative, nu voi mai posta Întâlnirile din acel oraş (nădăjduiesc însă să nu fie cazuri de acest fel)… O altă condiţie - organizatorul ar fi bine să fie utilizator de net, să putem ţine lesne legătura.


Cine poate veni la Întâlnirile “Schimb de Carte Ortodoxă”?
Toţi cei interesaţi de cartea ortodoxă, dornici de a schimba impresii şi a împrumuta cărţi. Organizatorul poate invita preoţi, profesori de religie, editori sau autori de carte, când se iveşte ocazia.

Locaţii
Organizatorul se va ocupa să aleagă un spaţiu cât mai decent, cât mai cu gust - o ceainărie, o cafenea liniştită. Rezervarea meselor se va face din timp, estimându-se, să zicem, o prezenţă de 10-12 persoane/Întâlnire (e doar o estimare!). În oraşele în care există librării/ceainării/prăvălii ortodoxe care au un spaţiu adecvat pentru lansări, vizionări, expoziţii, conferinţe, ar fi potrivit să găzduiască ele Întâlnirile “schimbului de carte ortodoxă”. Pot fi luate în vedere şi spaţiile anexe ale unor biserici, acolo unde există îngăduinţă şi interes.

Rolul meu
La prima vedere toată acestă poveste nu e o mare ispravă, însă lucrurile nu se pot organiza prea uşor dacă nu ai un instrument media care să-ţi permită o popularizare adecvată în spaţiul ortodox. Blogul meu are o medie de 1.100 vizitatori/zilnic (5.700 vizitatori unici RO/săptămânal), aşa că pot să coordonez online Întâlnirile “Schimb de carte ortodoxă” găsind organizatori în diverse oraşe şi postând anunţurile cu Întâlnirile din ţară (şi din diaspora, dacă e cazul) precizând exact ziua, ora şi locul (socotesc potrivit să se organizeze lunar, nu de alta, dar să ai vreme să citeşti cartea împrumutată…), preferabil vinerea, sâmbăta sau duminica. Mai apoi voi posta şi impresii/poze de la Întâlniri, dacă voi primi de la organizatori. Am iniţiat o categorie aparte pe blog “Schimb de carte ortodoxă”, locaţie în care se vor regăsi toate postările legate de prezentul proiect. Voi posta probabil şi pe blogul CarteaOrtodoxa.ro, o altă pagină, specializată pe recenzii, de care mă ocup ocazional (căci au o tematică comună).


Rugăminte
Rog pe cei ce vor să organizeze sau să participe la Întâlnirile de “Schimb de carte ortodoxă” să lase comment la această postare. Voi încerca, în măsura timpului pe care-l am, să discut cu fiecare şi să lămurim detalii. Nadăjduiesc ca din luna ianuarie 2009 să începem treaba.
Cum poţi promova acest Proiect? În primul rând vorbind şi altora despre el, iar când se va cunoaşte exact locaţia, ziua şi ora, anunţând pe cei interesaţi (personal sau pe net). Cei care deţin bloguri, pot prelua bannerul de mai jos cu link direct către această postare!

Sa citim impreuna cartile crestine !

Comentarii

mihaela a spus…
O idee super interesanta, nu stiu daca din Sibiu s-a inscris cineva pentru a organiza sau participa la aceste activitati, dar stiu cu siguranta ca vreau si eu sa particip.
Pana atunci Un an nou cu bucurie, sanatate si impliniri!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .