Treceți la conținutul principal

Tradiţii şi credinţe de Crăciun in Maramures

În unele sate de pe Valea Izei, sătenii urmăresc ca la această mare sărbătoare să fie puse în apă crenguţe de măr pentru a înflori încă de la Sfânta Ana. Se crede că, dacă vor fi înflorite, anul va fi bogat şi roditor şi va fi producţie mare de fructe.
În satele din Codru, în seara de Crăciun, lampa nu se stinge, "că ie luminează calea lui Hristos", în unele sate - "magilor". Tot în unele sate din Codru, se puneau pe un scaun, în tindă, fân şi un colac pe fân, iar în jurul colacului se aşezau coci în funcţie de numărul de animale din gospodărie. Cocii se dădeau apoi animalelor "ca să să înmulţească bine şi anu’ să sie roditor şi bun". Tot în satele codreneşti, la casa unde făta o vacă, se punea la prag un lanţ peste care treceau colindătorii, după aceea lanţul se punea la pragul grajdului "ca să nu strâce strâjile vacile". La Băiţa de sub Codru, se puneau alături de lanţ şi un topor, şi sare cu acelaşi scop. În multe sate din Maramureş focul nu se stinge în noaptea de Crăciun. Se pune să ardă o "ciutrucă" (buturugă), care să întreţină focul toată noaptea. Se crede că fără de ea "ar rămâne săracă casa tăt anu’". În satele din Maramureş şi Codru, în seara de Crăciun, se ung marhăle pe la coarne cu usturoi, dar şi la spate şi între coarne sau pe la şolduri, ca să nu poată fi stricate şi să li se ia mana. În unele sate, usturoiul este adus de la Vergel, unde este păzit, dar numai de către feciori înaintaţi în vârstă rămaşi neînsuraţi. Tot cu usturoi se ung cercevelele ferestrelor, blănurile uşilor, uşile grajdurilor, pentru a fi oprite duhurile malefice. De la Crăciun la Anul Nou nu-i slobod a lucra cu cânepa "că să strâcă vacile, li să strâcă laptile". Până-n seara de Crăciun, care are bani daţi în sat sau oarece lucru trebuie să meargă să-l ceară, "că dacă-i rămân pân sat nu a avé noroc la marhă şi la mana lor". Din noaptea de Crăciun până la Bobotează nu-i slobod să toarcă nicio femeie, că, dacă toarce înainte de a mere popa cu crucea, rădică caieru’ înaintea crucii. În seara de Crăciun nu-i bine să-ţi vie la casă înainte femeie, babă, ori cocoană, nici fată, că ele-s de sărăcie la casă şi-s becisnice. "Dacă vine o femeie de întâmplare, trebe să ieie mătura şi s-o alunge că femeia-i de sărăcie şi sărăcia cu mătura să alungă".


Sursa : GLASUL MARAMURSULUI

Calendarul evenimentelor pe luna decembrie 2008 - Maramures

Comentarii

Irina a spus…
Craciun fericit si Sarbatori binecuvantate!
Gingasia a spus…
Doamne ajuta Irinuca si voua belsug in casa si sanatate langa cei dragi!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .