Treceți la conținutul principal

Tradiţii şi credinţe de Crăciun in Maramures

În unele sate de pe Valea Izei, sătenii urmăresc ca la această mare sărbătoare să fie puse în apă crenguţe de măr pentru a înflori încă de la Sfânta Ana. Se crede că, dacă vor fi înflorite, anul va fi bogat şi roditor şi va fi producţie mare de fructe.
În satele din Codru, în seara de Crăciun, lampa nu se stinge, "că ie luminează calea lui Hristos", în unele sate - "magilor". Tot în unele sate din Codru, se puneau pe un scaun, în tindă, fân şi un colac pe fân, iar în jurul colacului se aşezau coci în funcţie de numărul de animale din gospodărie. Cocii se dădeau apoi animalelor "ca să să înmulţească bine şi anu’ să sie roditor şi bun". Tot în satele codreneşti, la casa unde făta o vacă, se punea la prag un lanţ peste care treceau colindătorii, după aceea lanţul se punea la pragul grajdului "ca să nu strâce strâjile vacile". La Băiţa de sub Codru, se puneau alături de lanţ şi un topor, şi sare cu acelaşi scop. În multe sate din Maramureş focul nu se stinge în noaptea de Crăciun. Se pune să ardă o "ciutrucă" (buturugă), care să întreţină focul toată noaptea. Se crede că fără de ea "ar rămâne săracă casa tăt anu’". În satele din Maramureş şi Codru, în seara de Crăciun, se ung marhăle pe la coarne cu usturoi, dar şi la spate şi între coarne sau pe la şolduri, ca să nu poată fi stricate şi să li se ia mana. În unele sate, usturoiul este adus de la Vergel, unde este păzit, dar numai de către feciori înaintaţi în vârstă rămaşi neînsuraţi. Tot cu usturoi se ung cercevelele ferestrelor, blănurile uşilor, uşile grajdurilor, pentru a fi oprite duhurile malefice. De la Crăciun la Anul Nou nu-i slobod a lucra cu cânepa "că să strâcă vacile, li să strâcă laptile". Până-n seara de Crăciun, care are bani daţi în sat sau oarece lucru trebuie să meargă să-l ceară, "că dacă-i rămân pân sat nu a avé noroc la marhă şi la mana lor". Din noaptea de Crăciun până la Bobotează nu-i slobod să toarcă nicio femeie, că, dacă toarce înainte de a mere popa cu crucea, rădică caieru’ înaintea crucii. În seara de Crăciun nu-i bine să-ţi vie la casă înainte femeie, babă, ori cocoană, nici fată, că ele-s de sărăcie la casă şi-s becisnice. "Dacă vine o femeie de întâmplare, trebe să ieie mătura şi s-o alunge că femeia-i de sărăcie şi sărăcia cu mătura să alungă".


Sursa : GLASUL MARAMURSULUI

Calendarul evenimentelor pe luna decembrie 2008 - Maramures

Comentarii

Irina a spus…
Craciun fericit si Sarbatori binecuvantate!
Gingasia a spus…
Doamne ajuta Irinuca si voua belsug in casa si sanatate langa cei dragi!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .