Treceți la conținutul principal

120 de ani de la nasterea Marthei Bibescu alias Martha Bibesco

O eleganta pe care astazi nu o mai vezi!
"Un bărbat care a iubit-o scria despre Martha Bibescu că avea "prea multe avantaje": "averea, frumuseţea, inteligenţa şi o poziţie în lumea bună; toate la un loc pentru o singură fiinţă sunt un păcat de neiertat". Ca şi când aceste binecuvântări nu ar fi fost de ajuns, prinţesa fusese înzestrată cu real talent literar şi cu un simţ artistic desăvârşit. Avea doar 22 de ani când prima sa carte, publicată la Paris, a transformat-o peste noapte într-o celebritate. Se întâmpla în 1908. Martha, fiică a diplomatului Ion Lahovary şi a Emmei Mavrocordat, era deja măritată de şase ani cu prinţul George Valentin Bibescu. Viaţa de femeie căsătorită se dovedise, însă, o mare dezamăgire. Maternitatea, prea timpurie, fusese o traumă. Abandonată cu lunile în compania soacrei sale, la Posada, Martha tânjea după efervescenţa saloanelor europene, după călătorii şi aventuri (nu neapărat galante). Se măritase din dragoste şi sperase că frumosul şi impulsivul ei soţ îi va oferi viaţa palpitantă la care visase întotdeauna. Nu fusese aşa. Apoi, în 1905, George Valentin Bibescu, un pasionat al automobilului, porneşte într-o temerară expediţie spre Persia. Martha îl însoţeşte. La întoarcere, scrie "Cele opt paradisuri". Cartea, premiată de Academia Franceză, îi aduce imediat notorietatea europeană. Lobby pentru RomĂnia. Martha Bibescu nu a mai abandonat niciodată literatura. A scris romane, eseuri, note de călătorie, poezii, biografii istorice, evocări ale unor personalităţi pe care le-a cunoscut personal. Şi pe cine nu ştia prinţesa Bibescu? De la mari oameni de stat şi capete încoronate până la scriitori şi artişti celebri, toate elitele europene îi cunoşteau şi recunoşteau farmecul irezistibil. "Cea mai admirabilă inteligenţă de femeie pe care o cunosc", scria despre ea Francois Mauriac. O inteligenţă pusă adeseori în slujba unor cauze mari. Aşa cum s-a întâmplat în 1916, când Martha Bibescu a rămas în Bucureştiul ocupat de trupele germane pentru a conduce un spital pentru răniţi, echipat din banii ei. Folosindu-şi farmecul şi relaţiile, a obţinut concesii extraordinare pentru soldaţii români aflaţi în grija sa, dar şi pentru prizonierii deţinuţi în lagărele din preajma Capitalei. După război, au existat voci care au acuzat-o de colaboraţionism. Acuzaţiile nu au dispărut nici când, în timpul negocierilor de pace de la Paris, Martha Bibescu s-a dovedit un fantastic agent de lobby pentru România. Controversele au însoţit-o toată viaţa, dar nu au speriat-o niciodată. "

Sursa: www.jurnalul.ro

Comentarii

Anonim a spus…
Nu-mi vine sa cred ca lumea nu mai citeste... Mare pacat! Eu o ador pe Martha Bibescu si-ti multumesc pt postarea gasita aici! Am cateva carti de-ale sale dar am cautat sa citesc mult mai multe...E fascinanta!Cu greu am mai gasit cartea "Izvor,tara salciilor",pe care mi-o doream din tot sufletul...Daca mai ai ceva interesant,te rog sa nu eziti! Rodi
Anonim a spus…
Daca observ mai bine,totul e f. interesant! Am ce citi! Bravo! Intreg blogul e o incantare! Rodi
Anonim a spus…
De ce nu mi-ati postat comentariul? Nu continea absol. nimic deranjant,nu-mi sta in caracter! Dimpotriva,chiar mi-a facut o mare placere...
Gingasia a spus…
Rodi, te mai astept cu drag pe aici!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .