Treceți la conținutul principal

120 de ani de la nasterea Marthei Bibescu alias Martha Bibesco

O eleganta pe care astazi nu o mai vezi!
"Un bărbat care a iubit-o scria despre Martha Bibescu că avea "prea multe avantaje": "averea, frumuseţea, inteligenţa şi o poziţie în lumea bună; toate la un loc pentru o singură fiinţă sunt un păcat de neiertat". Ca şi când aceste binecuvântări nu ar fi fost de ajuns, prinţesa fusese înzestrată cu real talent literar şi cu un simţ artistic desăvârşit. Avea doar 22 de ani când prima sa carte, publicată la Paris, a transformat-o peste noapte într-o celebritate. Se întâmpla în 1908. Martha, fiică a diplomatului Ion Lahovary şi a Emmei Mavrocordat, era deja măritată de şase ani cu prinţul George Valentin Bibescu. Viaţa de femeie căsătorită se dovedise, însă, o mare dezamăgire. Maternitatea, prea timpurie, fusese o traumă. Abandonată cu lunile în compania soacrei sale, la Posada, Martha tânjea după efervescenţa saloanelor europene, după călătorii şi aventuri (nu neapărat galante). Se măritase din dragoste şi sperase că frumosul şi impulsivul ei soţ îi va oferi viaţa palpitantă la care visase întotdeauna. Nu fusese aşa. Apoi, în 1905, George Valentin Bibescu, un pasionat al automobilului, porneşte într-o temerară expediţie spre Persia. Martha îl însoţeşte. La întoarcere, scrie "Cele opt paradisuri". Cartea, premiată de Academia Franceză, îi aduce imediat notorietatea europeană. Lobby pentru RomĂnia. Martha Bibescu nu a mai abandonat niciodată literatura. A scris romane, eseuri, note de călătorie, poezii, biografii istorice, evocări ale unor personalităţi pe care le-a cunoscut personal. Şi pe cine nu ştia prinţesa Bibescu? De la mari oameni de stat şi capete încoronate până la scriitori şi artişti celebri, toate elitele europene îi cunoşteau şi recunoşteau farmecul irezistibil. "Cea mai admirabilă inteligenţă de femeie pe care o cunosc", scria despre ea Francois Mauriac. O inteligenţă pusă adeseori în slujba unor cauze mari. Aşa cum s-a întâmplat în 1916, când Martha Bibescu a rămas în Bucureştiul ocupat de trupele germane pentru a conduce un spital pentru răniţi, echipat din banii ei. Folosindu-şi farmecul şi relaţiile, a obţinut concesii extraordinare pentru soldaţii români aflaţi în grija sa, dar şi pentru prizonierii deţinuţi în lagărele din preajma Capitalei. După război, au existat voci care au acuzat-o de colaboraţionism. Acuzaţiile nu au dispărut nici când, în timpul negocierilor de pace de la Paris, Martha Bibescu s-a dovedit un fantastic agent de lobby pentru România. Controversele au însoţit-o toată viaţa, dar nu au speriat-o niciodată. "

Sursa: www.jurnalul.ro

Comentarii

Anonim a spus…
Nu-mi vine sa cred ca lumea nu mai citeste... Mare pacat! Eu o ador pe Martha Bibescu si-ti multumesc pt postarea gasita aici! Am cateva carti de-ale sale dar am cautat sa citesc mult mai multe...E fascinanta!Cu greu am mai gasit cartea "Izvor,tara salciilor",pe care mi-o doream din tot sufletul...Daca mai ai ceva interesant,te rog sa nu eziti! Rodi
Anonim a spus…
Daca observ mai bine,totul e f. interesant! Am ce citi! Bravo! Intreg blogul e o incantare! Rodi
Anonim a spus…
De ce nu mi-ati postat comentariul? Nu continea absol. nimic deranjant,nu-mi sta in caracter! Dimpotriva,chiar mi-a facut o mare placere...
Gingasia a spus…
Rodi, te mai astept cu drag pe aici!

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .