Treceți la conținutul principal

Cartea "Maramures - tara veche " de Andreescu, Florin; Hossu-Longin, Valentin

Andreescu, Florin; Hossu-Longin, Valentin. Maramures - tara veche (ro/fra). Baia Mare: Ad Libri, 2007.
Antologie de folclor de pe cursul superior al Tisei (1672-1908), editie bilingva . Conceputa de Dumitru Iuga, cartea a aparut la Baia Mare, in cadrul unui proiect derulat de Fundatia Social-Culturala pentru Democratie „Identitate, Unitate, Generozitate, Actiune“, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. In paginile ei, 372 la numar, se scalda 236 de ani de poezie populara maramureseana inregistrata in scris. „La 1672, studentul Nicolae de Petrova, tine un caiet in care, prin acel secol, scrie cu caractere latine, nu chirilice…“, ne informeaza Dumitru Iuga, precizand ca „Antologia vrea sa aduca, intr-un buchet, tot ceea ce se cunoste pana in 1908 din folclorul maramuresean, risipit in tot felul de studii sau in diverse culegeri, ziare si reviste.“ N-as putea sa inchei acest semnal de carte inainte sa va imbii cu cateva versuri vii si sclipitoare: „Fetele pana ce-s fete/ Nu mai beau palinca verde/ Apoi daca se marita/ O beau verde ca-ndulcita“; „Saraca fata saraca,/ Toata vara paste-o vaca;/ Candu-i coalea pe toamna,/ Ea-i cu lapte, vaca ba“; „Cine m-o facut pe mine/ Nu si-o facut nici un bine“; „De asi fi bun de lucrat/ Precumu-s bun de giucat/ Fio-as putred de gazdac“; „Nu pot hi popa curat,/ Tare mult m-am sarutat/ Cu draguta peste gard,/ Nu pot hi popa sfintat,/ Tare mult m-am dragostit“.

Sursa: Ad Libri

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .