Treceți la conținutul principal

Ce facem cu limba romana?

Fotografie realizata de Steven Gunawan

Urasc englezismele in limba romana pana la cer …! De ce? Pentru ca, tare as vrea sa vad un englez bine parfumat, pronuntand corect : barabula, picioci, curechi, lubenita, perja, zadie sau te miri ce regionalism. Astazi, nimeni nu mai spune, magazin, ci supermarket, e da, pravalie ce are ! Saraca, bunica`mea spunea cooperativa ...!
Copiii din ziua de azi nu scriu romaneste, prefera scurtarea cuvintelor in discutiile de pe internet sau messenger. Oare sa fie de vina aceasta tehnologizare a scrisului si a gandirii?
Y Yes
THX Thanks

WRU@ Where are you at ?

ASL Age/sex/location

A3 Anytime, anywhere, anyplace

BBS Be back soon

K Okay

OMG Oh my God !

T+ Think positive

DND Do not disturb !

Va inchipuiti exista si un site care prezinta toate aceste abrevieri: Text Messaging Abbreviations !

Comentarii

Ana a spus…
bun articol! da' pe aia cu BBS nu o stiam. Treaba e ca si in viata reala exista tendinta sa se abrevieze si sa se foloseasca cuv. englezesti...vai de noi si de limba noastra frumoasa!!!
Gingasia a spus…
Multumesc, Ana! Eu sunt ingrozita de aceste schimbari si mi-am propus o pastila gramticala in fiecare saptamana! O dupa-amiaza placuta!
Flavius a spus…
Ideea cu pastila gramaticala este super! Limba romana a scapat de sub control, din pacate... Cine să ţină hăţurile?
Cele bune!
Flavius
Maria a spus…
(Daca magazin ar fi un cuvant romanesc, as accepta sa-l folosesc in loc de supermarket.)
Gingasia a spus…
Consider ca este mai potrivit decat supermarket!:)

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .