Treceți la conținutul principal

Confe­si­unile unui cafegiu, de Gheorghe-Ilie Florescu

Cartea "Confe­si­unile unui cafegiu" a aparut la Humanitas. Gheorghe-Ilie Florescu (n. 1944) a invatat arta pregatirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau in Bucuresti la sfarsitul anilor ’60. A devenit el insusi cafegiu si totodata sef al magazinului de cafea si de­li­ca­tese din str. Hristo Botev nr. 10, unde avea drept clienti mari literati, actori sau me­dici bu­curesteni, dar si personaje importante din Securitate ori Militie si alti privi­legiati ai re­gi­mului, deveniti cu totii dependenti de "cafeaua Avedis". Dupa cutremurul din 1977, Ar­menasu, cum i se spunea, e numit seful unui foarte mare complex co­mercial din Pan­telimon, dar continua sa prepare "cafea Avedis", de data asta in str. Sfintilor. La mij­locul anilor ’80 este arestat si condamnat pe nedrept, facand astfel cu­nostinta cu pus­caria de drept comun din perioada tarzie a dictaturii.

Din pozitia sa de comerciant, Florescu a cunoscut ca nimeni altul epoca Ceauses­cu. A cunoscut-o, s-ar putea spune, de la nivelul trebuintelor umane fundamentale, man­carea si bautura, urcand pana la placerile supreme pe care le reprezentau, in vre­mea aceea, cafeaua, alcoolurile fine si celelalte produse "din import", placeri in­ve­cinate firesc cu sexul. A cunoscut, mai ales, mecanismele care faceau sa functioneze acea societate: relatiile, complicitatea, spaga, alaturi de teama de represalii.

Cu un surprinzator talent de povestitor, Gheorghe-Ilie Florescu dezvaluie in Confe­si­unile unui cafegiu dedesubturile economiei si comertului aflate pe atunci, in mare par­te, in mainile Securitatii. Mica istorie se intersecteaza cu istoria cea mare in aceste pa­gini scrise cu verva, imbibate de atmosfera Romaniei anilor ’60-’70-’80, cu des­crieri incredibil de amanuntite ale strazilor bucurestene, cu povesti adevarate si per­sonaje pitoresti, multe aflate inca in viata, multe bine cunoscute. Confesiunile, care se sfarsesc, de altfel, cu evenimente din zilele noastre, fac inteligibila o lume - cea din care s-a nascut, in fond, lumea de astazi. (Lidia Bodea, editor)

Sursa: Revista 22

Comentarii

Dan a spus…
Am văzut şi răsfoit cartea la Gaudeamus; am şi cumpărat-o pentru bibliotecă; încă nu am apucat să o citesc, dar urmează...
şi dacă tot veni vorba de această carte... uite-o aici în altă ipostază...(în cele două fotografii cu domnul care o citeşte cu lupa)
http://throughlifelightandlens.blogspot.com/2008/11/trgul-de-carte-gaudeamus-2008.html

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .