Treceți la conținutul principal

Confe­si­unile unui cafegiu, de Gheorghe-Ilie Florescu

Cartea "Confe­si­unile unui cafegiu" a aparut la Humanitas. Gheorghe-Ilie Florescu (n. 1944) a invatat arta pregatirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau in Bucuresti la sfarsitul anilor ’60. A devenit el insusi cafegiu si totodata sef al magazinului de cafea si de­li­ca­tese din str. Hristo Botev nr. 10, unde avea drept clienti mari literati, actori sau me­dici bu­curesteni, dar si personaje importante din Securitate ori Militie si alti privi­legiati ai re­gi­mului, deveniti cu totii dependenti de "cafeaua Avedis". Dupa cutremurul din 1977, Ar­menasu, cum i se spunea, e numit seful unui foarte mare complex co­mercial din Pan­telimon, dar continua sa prepare "cafea Avedis", de data asta in str. Sfintilor. La mij­locul anilor ’80 este arestat si condamnat pe nedrept, facand astfel cu­nostinta cu pus­caria de drept comun din perioada tarzie a dictaturii.

Din pozitia sa de comerciant, Florescu a cunoscut ca nimeni altul epoca Ceauses­cu. A cunoscut-o, s-ar putea spune, de la nivelul trebuintelor umane fundamentale, man­carea si bautura, urcand pana la placerile supreme pe care le reprezentau, in vre­mea aceea, cafeaua, alcoolurile fine si celelalte produse "din import", placeri in­ve­cinate firesc cu sexul. A cunoscut, mai ales, mecanismele care faceau sa functioneze acea societate: relatiile, complicitatea, spaga, alaturi de teama de represalii.

Cu un surprinzator talent de povestitor, Gheorghe-Ilie Florescu dezvaluie in Confe­si­unile unui cafegiu dedesubturile economiei si comertului aflate pe atunci, in mare par­te, in mainile Securitatii. Mica istorie se intersecteaza cu istoria cea mare in aceste pa­gini scrise cu verva, imbibate de atmosfera Romaniei anilor ’60-’70-’80, cu des­crieri incredibil de amanuntite ale strazilor bucurestene, cu povesti adevarate si per­sonaje pitoresti, multe aflate inca in viata, multe bine cunoscute. Confesiunile, care se sfarsesc, de altfel, cu evenimente din zilele noastre, fac inteligibila o lume - cea din care s-a nascut, in fond, lumea de astazi. (Lidia Bodea, editor)

Sursa: Revista 22

Comentarii

Dan a spus…
Am văzut şi răsfoit cartea la Gaudeamus; am şi cumpărat-o pentru bibliotecă; încă nu am apucat să o citesc, dar urmează...
şi dacă tot veni vorba de această carte... uite-o aici în altă ipostază...(în cele două fotografii cu domnul care o citeşte cu lupa)
http://throughlifelightandlens.blogspot.com/2008/11/trgul-de-carte-gaudeamus-2008.html

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .