Treceți la conținutul principal

"Cuvantul care zideste" expozitie la Venetia pe tema bisericilor de lemn din judetul Gorj

Miercuri, 21 ianuarie, incepand cu orele 19,00, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia organizeaza o dezbatere, urmata de o expozitie de fotografie, pe tema bisericilor de lemn din judetul Gorj - tezaur de arhitectura si iconografie romaneasca.

Manifestarea face parte din proiectul cultural initiat de fundatia "Cuvantul care zideste" (presedinte: P.S. Gurie Gorjeanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Craiovei; director executiv: preot dr. Ion Resceanu), cu sprijinul Mitropoliei Olteniei, al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Gorj si finantat de Agentia Fondului Cultural National de pe langa Ministerul Culturii si Cultelor. Proiectul este menit sa contribuie la restaurarea, conservarea si promovarea tezaurului inestimabil al valorilor de patrimoniu cultural eclezial, reprezentat de cele 116 biserici de lemn inregistrate in lista monumentelor istorice, dintre cele aproximativ 150 care supravietuiesc peste veacuri. Semnificativ si, in acelasi timp, alarmant este faptul ca in anul 1900 erau inregistrate 263 astfel de valori patrimoniale.Publicul venetian va avea ocazia sa vizioneze si un film documentar pe aceasta tema, tradus in limba italiana special pentru eveniment. Deosebit de expresiv, din toate punctele de vedere (regie si scenariu, cadre, montaj, coloana sonora), documentarul a fost realizat de Marius Resceanu si Marian Vulcanescu intr-un mod realist, fara accente melodramatice, pentru a sublinia pericolul degradarii si al caderii in uitare a exceptionalului patrimoniu cultural, arhitectonic si iconografic reprezentat de bisericile de lemn din Gorj.Dezbaterile si filmul documentar vor fi dublate, pentru o mai buna intelegere si reprezentare, de expozitia "Crampeie de cer", cu fotografii in albumul cu acelasi titlu, aparut la editura Mitropoliei Olteniei (coordonator si comentariu: preot doctorand Silviu Octavian Ciocsan, fotografii: Emil Banuti, grafica: Laurentiu Barbuica, pre-press: Valentin Corneanu).

Expozitia de la Venetia va ramane deschisa publicului pana pe 3 februarie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .