Treceți la conținutul principal

"Cuvantul care zideste" expozitie la Venetia pe tema bisericilor de lemn din judetul Gorj

Miercuri, 21 ianuarie, incepand cu orele 19,00, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia organizeaza o dezbatere, urmata de o expozitie de fotografie, pe tema bisericilor de lemn din judetul Gorj - tezaur de arhitectura si iconografie romaneasca.

Manifestarea face parte din proiectul cultural initiat de fundatia "Cuvantul care zideste" (presedinte: P.S. Gurie Gorjeanul, episcop vicar la Arhiepiscopia Craiovei; director executiv: preot dr. Ion Resceanu), cu sprijinul Mitropoliei Olteniei, al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Gorj si finantat de Agentia Fondului Cultural National de pe langa Ministerul Culturii si Cultelor. Proiectul este menit sa contribuie la restaurarea, conservarea si promovarea tezaurului inestimabil al valorilor de patrimoniu cultural eclezial, reprezentat de cele 116 biserici de lemn inregistrate in lista monumentelor istorice, dintre cele aproximativ 150 care supravietuiesc peste veacuri. Semnificativ si, in acelasi timp, alarmant este faptul ca in anul 1900 erau inregistrate 263 astfel de valori patrimoniale.Publicul venetian va avea ocazia sa vizioneze si un film documentar pe aceasta tema, tradus in limba italiana special pentru eveniment. Deosebit de expresiv, din toate punctele de vedere (regie si scenariu, cadre, montaj, coloana sonora), documentarul a fost realizat de Marius Resceanu si Marian Vulcanescu intr-un mod realist, fara accente melodramatice, pentru a sublinia pericolul degradarii si al caderii in uitare a exceptionalului patrimoniu cultural, arhitectonic si iconografic reprezentat de bisericile de lemn din Gorj.Dezbaterile si filmul documentar vor fi dublate, pentru o mai buna intelegere si reprezentare, de expozitia "Crampeie de cer", cu fotografii in albumul cu acelasi titlu, aparut la editura Mitropoliei Olteniei (coordonator si comentariu: preot doctorand Silviu Octavian Ciocsan, fotografii: Emil Banuti, grafica: Laurentiu Barbuica, pre-press: Valentin Corneanu).

Expozitia de la Venetia va ramane deschisa publicului pana pe 3 februarie.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .