Treceți la conținutul principal

Dependenta de internet sau puterea internetului in cartea "Efectele micului ecran asupra mintii copilului"


Mi-am cumparat de curand o carte "Efectele micului ecran asupra mintii copilului" de la Editura Prodromos, aparuta in 2008 sub indrumarea „Asociaţiei pentru Apărarea Familiei şi Copilului. Aceasta este editia a doua, o lucrare foarte bine argumentata de trei specialisti in domeniu: Virgiliu Gheorghe, psihopedagog Nicoleta Criveanu si univ. drd. ing. Andrei Dragulinescu.

Cartea este un rezumat al celor de dinainte, pe care autorul le-a dedicat tot televizorului si dependentei de el. Un capitol special mi-a atras atentia, si anume : "Dependenta de internet". Multi suntem dependenti de internet, fie la munca, fie acasa. Oare asta sa fie realitatea noastra -INTERNETUL?

Profesorul David Greenfield in cartea sa "Dependenta virtuala" , sugereaza ca trasaturile unice ale Internetului pot contribui la tendintele de dezvoltare a dependentei. Aceste caracteristici includ:

Accesul usor – cu apasarea unui buton, utilizatorii se pot conecta la site-uri din intreaga lume – 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Nu exista o limita a informatiei disponibile. Mereu se poate gasi o alta legatura care sa fie apasata si un alt site de vizitat.

Stimularea – culorile vii, viteza mare, usurinta de folosire si calitatile interactive transforma Internetul intr-o experienta incitanta. Utilizatorii pot interactiona spre a stimula schimburi sociale si intelectuale, atat ca participanti, cat si ca observatori.

Anonimatul – inhibitiile simtite in viata reala sunt inlaturate, deoarece utilizatorii nu se cunosc intre ei. Ei pot fi oricine vor sa fie. Daca utilizatorii sunt nefericiti in viata reala, ei pot crea o viata virtuala ideala.

Pierderea notiunii timpului – cei mai multi utilizatori de Internet au marturisit ca pierd notiunea timpului atunci cand navigheaza pe Internet .

Evident, Internetul este o unealta puternica. Poate fi folosit in multe moduri utile, insa pe de alta parte Internetul poate deveni „un substitut pentru ce n-ai avut sau n-ai putut gasi in viata reala” . Dupa Greenfield, „experientele care te fac sa uiti cine esti si unde esti, si care creeaza o stare de constiinta alterata, sunt destul de puternice”. Vizitati si Jurnalul Anei, gasiti aici o postare interesanta tot despre internet .

Lansarea volumului "La masa cu sfintii" in 2008

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa