Treceți la conținutul principal

Dependenta de internet sau puterea internetului in cartea "Efectele micului ecran asupra mintii copilului"


Mi-am cumparat de curand o carte "Efectele micului ecran asupra mintii copilului" de la Editura Prodromos, aparuta in 2008 sub indrumarea „Asociaţiei pentru Apărarea Familiei şi Copilului. Aceasta este editia a doua, o lucrare foarte bine argumentata de trei specialisti in domeniu: Virgiliu Gheorghe, psihopedagog Nicoleta Criveanu si univ. drd. ing. Andrei Dragulinescu.

Cartea este un rezumat al celor de dinainte, pe care autorul le-a dedicat tot televizorului si dependentei de el. Un capitol special mi-a atras atentia, si anume : "Dependenta de internet". Multi suntem dependenti de internet, fie la munca, fie acasa. Oare asta sa fie realitatea noastra -INTERNETUL?

Profesorul David Greenfield in cartea sa "Dependenta virtuala" , sugereaza ca trasaturile unice ale Internetului pot contribui la tendintele de dezvoltare a dependentei. Aceste caracteristici includ:

Accesul usor – cu apasarea unui buton, utilizatorii se pot conecta la site-uri din intreaga lume – 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana. Nu exista o limita a informatiei disponibile. Mereu se poate gasi o alta legatura care sa fie apasata si un alt site de vizitat.

Stimularea – culorile vii, viteza mare, usurinta de folosire si calitatile interactive transforma Internetul intr-o experienta incitanta. Utilizatorii pot interactiona spre a stimula schimburi sociale si intelectuale, atat ca participanti, cat si ca observatori.

Anonimatul – inhibitiile simtite in viata reala sunt inlaturate, deoarece utilizatorii nu se cunosc intre ei. Ei pot fi oricine vor sa fie. Daca utilizatorii sunt nefericiti in viata reala, ei pot crea o viata virtuala ideala.

Pierderea notiunii timpului – cei mai multi utilizatori de Internet au marturisit ca pierd notiunea timpului atunci cand navigheaza pe Internet .

Evident, Internetul este o unealta puternica. Poate fi folosit in multe moduri utile, insa pe de alta parte Internetul poate deveni „un substitut pentru ce n-ai avut sau n-ai putut gasi in viata reala” . Dupa Greenfield, „experientele care te fac sa uiti cine esti si unde esti, si care creeaza o stare de constiinta alterata, sunt destul de puternice”. Vizitati si Jurnalul Anei, gasiti aici o postare interesanta tot despre internet .

Lansarea volumului "La masa cu sfintii" in 2008

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .