Treceți la conținutul principal

Lansarea cartii "Viata lui Eminescu" de Zoe Dumitrescu-Busulenga

Am scris tarziu despre aceasta lansare pentru ca am vrut sa cumpar aceasta carte. Nu am gasit-o deloc prin librarii.

La Mănăstirea Putna s-a lansat volumului, ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor Primul volum, din cele cinci proiectate ale Zoei Dumitrescu - Buşulenga, cuprinde "Viaţa lui Eminescu" şi articolul "Eminescu, între credinţă şi cunoaştere" şi va fi lansat joi, 15 ianuarie, la Mănăstirea Putna. Zoe Dumitrescu - Buşulenga s-a născut în anul 1920 la Bucureşti, fiind o personalitate proeminentă a culturii române, remarcându-se prin munca laborioasă desfăşurată ca istoric, cercetător şi critic literar, eseist, folozof al culturii şi pedagog. În ultima parte a vieţii, academician Zoe Dumitrescu-Buşulenga s-a călugărit şi a petrecut ultimii ani la mănăstirea Văratec, intrând în cinul călugăresc cu numele Benedicta. A trecut la cele veşnice în anul 2006, fiind înmormântată, la cererea ei, la Mănăstirea Putna cu onoruri militare. De-a lungul carierei sale, Zoe Dumitrescu Buşulenga a manifestat o deosebită atenţie şi admiraţie faţă de opera lui Mihai Eminescu. Fundaţia "Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Maica Benedicta", care şi-a asumat răspunderea cultivării moştenirii culturale şi spirituale a Maicii Benedicta, a iniţiat, la 120 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, publicarea integrală a scrierilor despre Eminescu, ca o datorie de conştiinţă şi un fapt de mulţumire. Cartea este prefaţată de academicianul Dan Hăulică iar forma grafică este realizată de Mircia Dumitrescu. De faptul, volumul care a fost îngrijit de prof. univ. Dumitru Irimia.

În sfera preocupărilor „Doamnei literelor române", Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Eminescu a fost o constantă absolută. De-a lungul întregii sale vieţi, marea profesoară a făcut un efort continuu de a înţelege şi a explica semenilor profunzimea de sens şi înălţimea aspiraţiilor operei şi vieţii Poetului. Asumarea, după o dorinţă de o viaţă, intrării în cinul monahal i-a fost prilej Maicii Benedicta Dumitrescu-Buşulenga pentru adâncirea sensului vieţii lui Eminescu, a gândului lui Dumnezeu cu el. Semnul reuşitei apropierii de Eminescu vor fi cuvintele repetate insistent în ultimele zile, pe patul de spital: „Să-l apăraţi pe Mihai!". Sunt cuvinte testamentare, izvorâte din înţelegerea rostului aparte pe care acesta îl are în cultura română şi universală şi în devenirea spirituală a umanităţii. (Dan PRICOPE)

Sursa: obiectivdesuceava.ro

Lecturi - Contemporanii mei. Portrete de Buşulenga, Zoe Dumitrescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .