Treceți la conținutul principal

Lansarea cartii "Viata lui Eminescu" de Zoe Dumitrescu-Busulenga

Am scris tarziu despre aceasta lansare pentru ca am vrut sa cumpar aceasta carte. Nu am gasit-o deloc prin librarii.

La Mănăstirea Putna s-a lansat volumului, ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor Primul volum, din cele cinci proiectate ale Zoei Dumitrescu - Buşulenga, cuprinde "Viaţa lui Eminescu" şi articolul "Eminescu, între credinţă şi cunoaştere" şi va fi lansat joi, 15 ianuarie, la Mănăstirea Putna. Zoe Dumitrescu - Buşulenga s-a născut în anul 1920 la Bucureşti, fiind o personalitate proeminentă a culturii române, remarcându-se prin munca laborioasă desfăşurată ca istoric, cercetător şi critic literar, eseist, folozof al culturii şi pedagog. În ultima parte a vieţii, academician Zoe Dumitrescu-Buşulenga s-a călugărit şi a petrecut ultimii ani la mănăstirea Văratec, intrând în cinul călugăresc cu numele Benedicta. A trecut la cele veşnice în anul 2006, fiind înmormântată, la cererea ei, la Mănăstirea Putna cu onoruri militare. De-a lungul carierei sale, Zoe Dumitrescu Buşulenga a manifestat o deosebită atenţie şi admiraţie faţă de opera lui Mihai Eminescu. Fundaţia "Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Maica Benedicta", care şi-a asumat răspunderea cultivării moştenirii culturale şi spirituale a Maicii Benedicta, a iniţiat, la 120 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, publicarea integrală a scrierilor despre Eminescu, ca o datorie de conştiinţă şi un fapt de mulţumire. Cartea este prefaţată de academicianul Dan Hăulică iar forma grafică este realizată de Mircia Dumitrescu. De faptul, volumul care a fost îngrijit de prof. univ. Dumitru Irimia.

În sfera preocupărilor „Doamnei literelor române", Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Eminescu a fost o constantă absolută. De-a lungul întregii sale vieţi, marea profesoară a făcut un efort continuu de a înţelege şi a explica semenilor profunzimea de sens şi înălţimea aspiraţiilor operei şi vieţii Poetului. Asumarea, după o dorinţă de o viaţă, intrării în cinul monahal i-a fost prilej Maicii Benedicta Dumitrescu-Buşulenga pentru adâncirea sensului vieţii lui Eminescu, a gândului lui Dumnezeu cu el. Semnul reuşitei apropierii de Eminescu vor fi cuvintele repetate insistent în ultimele zile, pe patul de spital: „Să-l apăraţi pe Mihai!". Sunt cuvinte testamentare, izvorâte din înţelegerea rostului aparte pe care acesta îl are în cultura română şi universală şi în devenirea spirituală a umanităţii. (Dan PRICOPE)

Sursa: obiectivdesuceava.ro

Lecturi - Contemporanii mei. Portrete de Buşulenga, Zoe Dumitrescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .