Treceți la conținutul principal

Lansarea manuscriselor eminesciene in 2009 - 159 de ani de la nasterea poetului

Ziua de 15 ianuarie va fi declarată Ziua Naţională a Culturii Române, potrivit unei propuneri înaintată parlamentului de Academia Română

"Manuscrisele" vor fi lansate de ziua lui Eminescu
Volumele XV - XX din seria Manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, ieşite de sub tipar la Regia Autonomă Monitorul Oficial, vor fi lansate, maine, 15 ianuarie, în Aula Academiei Române, la împlinirea a 159 de ani de la naşterea poetului. Reunind scrieri politice, poeme sau proză, volumele, care încheie facsimilarea seriei manuscriselor eminesciene deţinute de Biblioteca Academiei Române (BAR), sunt stranse între coperţile a zece tomuri. Ultimele patru volume, prin publicarea cărora va fi finalizat ambiţiosul proiect iniţiat de fostul preşedinte al Academiei, Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, vor reuni manuscrise ale poetului existente în alte arhive de la Iaşi, Cluj sau Bucureşti.

Volumele, care au văzut lumina tiparului cu un efort financiar de 900.000 de lei, apar într-un tiraj de 750 de exemplare, sub egida Editurii Enciclopedice, BAR şi a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă. O mare parte dintre acestea vor fi transmise gratuit bibliotecilor regionale din ţară, însă volume se vor găsi şi la BAR, de unde vor putea fi cumpărate. Ulterior, volumele vor intra şi în librării, la un preţ care urmează să fie stabilit. Manuscrisele lui Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu într-o celebră ladă a poetului şi donate Academiei Române de autorul "Criticelor" în 1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă şi fără o ordine tematică.

"Caietele" au fost citite, descifrate, valorificate şi reproduse în ediţii succesive timp de un secol de câteva generaţii de eminescologi, de la Perpessicius, George Călinescu, la Dimitrie Vatamaniuc ori Petru Creţia. În timpul vieţii sale, Constantin Noica a iniţiat o adevărată campanie pentru facsimilarea manuscriselor eminesciene. Filosoful român scria, în "Introducere la miracolul eminescian", că "abia manuscrisele, cu deschiderea lor către universalul culturii şi cel al limbilor, ne-ar arăta concret ce înseamnă împletirea necesară dintre universal şi naţional".În prezent, starea lor este, potrivit acad. Eugen Simion, "de o vulnerabilitate maximă" şi, practic, acestea "nu mai pot fi consultate".În ianuarie 2005, Academia Română a lansat primul volum al celebrelor Manuscrise facsimilate ale lui Mihai Eminescu, un proiect ambiţios, al cărui prim pas a fost făcut în 1999 de ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, care a alocat 90.000 dolari pentru achiziţionarea unui scanner performant, folosit la realizarea volumelor apărute până în prezent.

Sursa: AGERPRES/(Daniel Popescu)

Comentarii

Helga a spus…
Felicitari!

Eminescu interzis. Gandirea politica
http://www.1-clickshare.com/download.php?file=f5a602f815da0d70d715db1a2f35a306_8418
Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului
http://www.1-clickshare.com/download.php?file=57628dd92d67d1e4e9717cc74c917dfb_8424

Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER!

Daca ai html-ul dezactivat: cu PASTE duci link-ul in browser si apesi ENTER.

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…