Treceți la conținutul principal

Lansarea manuscriselor eminesciene in 2009 - 159 de ani de la nasterea poetului

Ziua de 15 ianuarie va fi declarată Ziua Naţională a Culturii Române, potrivit unei propuneri înaintată parlamentului de Academia Română

"Manuscrisele" vor fi lansate de ziua lui Eminescu
Volumele XV - XX din seria Manuscriselor facsimilate ale lui Mihai Eminescu, ieşite de sub tipar la Regia Autonomă Monitorul Oficial, vor fi lansate, maine, 15 ianuarie, în Aula Academiei Române, la împlinirea a 159 de ani de la naşterea poetului. Reunind scrieri politice, poeme sau proză, volumele, care încheie facsimilarea seriei manuscriselor eminesciene deţinute de Biblioteca Academiei Române (BAR), sunt stranse între coperţile a zece tomuri. Ultimele patru volume, prin publicarea cărora va fi finalizat ambiţiosul proiect iniţiat de fostul preşedinte al Academiei, Eugen Simion, preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, vor reuni manuscrise ale poetului existente în alte arhive de la Iaşi, Cluj sau Bucureşti.

Volumele, care au văzut lumina tiparului cu un efort financiar de 900.000 de lei, apar într-un tiraj de 750 de exemplare, sub egida Editurii Enciclopedice, BAR şi a Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă. O mare parte dintre acestea vor fi transmise gratuit bibliotecilor regionale din ţară, însă volume se vor găsi şi la BAR, de unde vor putea fi cumpărate. Ulterior, volumele vor intra şi în librării, la un preţ care urmează să fie stabilit. Manuscrisele lui Eminescu, păstrate de Titu Maiorescu într-o celebră ladă a poetului şi donate Academiei Române de autorul "Criticelor" în 1902, au fost legate în 45 de caiete, fără o cronologie strictă şi fără o ordine tematică.

"Caietele" au fost citite, descifrate, valorificate şi reproduse în ediţii succesive timp de un secol de câteva generaţii de eminescologi, de la Perpessicius, George Călinescu, la Dimitrie Vatamaniuc ori Petru Creţia. În timpul vieţii sale, Constantin Noica a iniţiat o adevărată campanie pentru facsimilarea manuscriselor eminesciene. Filosoful român scria, în "Introducere la miracolul eminescian", că "abia manuscrisele, cu deschiderea lor către universalul culturii şi cel al limbilor, ne-ar arăta concret ce înseamnă împletirea necesară dintre universal şi naţional".În prezent, starea lor este, potrivit acad. Eugen Simion, "de o vulnerabilitate maximă" şi, practic, acestea "nu mai pot fi consultate".În ianuarie 2005, Academia Română a lansat primul volum al celebrelor Manuscrise facsimilate ale lui Mihai Eminescu, un proiect ambiţios, al cărui prim pas a fost făcut în 1999 de ministrul Culturii de atunci, Ion Caramitru, care a alocat 90.000 dolari pentru achiziţionarea unui scanner performant, folosit la realizarea volumelor apărute până în prezent.

Sursa: AGERPRES/(Daniel Popescu)

Comentarii

Helga a spus…
Felicitari!

Eminescu interzis. Gandirea politica
http://www.1-clickshare.com/download.php?file=f5a602f815da0d70d715db1a2f35a306_8418
Spre Eminescu. Raspuns romanesc la amenintarile prezentului si la provocarile viitorului
http://www.1-clickshare.com/download.php?file=57628dd92d67d1e4e9717cc74c917dfb_8424

Aceste carti sint publicate cu CopyLIBER!

Daca ai html-ul dezactivat: cu PASTE duci link-ul in browser si apesi ENTER.

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .