Treceți la conținutul principal

Înălţaţi-vă biblioteca până în tavan!


De mic, George Pruteanu era pasionat de lectură. A cumpărat şi a adunat atât de multe cărţi, încât casa a devenit neîncăpătoare. Sufrageria, birou, holul, inclusiv dormitorul s-au transformat într-o adevărată bibliotecă. Bibliotecă pe care, de altfel, şi-a construit-o singur, în numai trei zile. Este foarte rezistentă şi practică, arată bine şi, în plus, foloseşte la maximum spaţiul din cameră. Pentru cei care vor să-şi pună cărţile din casă “la locul lor” şi vor să-şi comande sau chiar să îşi facă singuri rafturi, Pruteanu recomandă:

1. În înălţime, rafturile trebuie să fie cât o carte de tip mare pentru a nu risipi spaţiul. Pentru cărţile de format A4, atlase sau dosare, se pot face rafturi speciale. Puteţi aborda varianta ştifturilor, astfel încât înălţimea raftului să se poată modifica. În acest caz, bucata de scândură nu trebuie să fie bătută în cuie sau încleiată.

2. Adâncimea nu trebuie să fie prevăzută pentru două rânduri de cărţi, ci numai pentru unul. Dacă am pune cărţi în spate, în primul rând ar arăta urât, în al doilea rând nu s-ar vedea, iar biblioteca s-ar transforma mai degrabă într-un depozit.

3. Dacă vreţi o bibliotecă lungă, pe tot peretele, nu uitaţi să susţineţi scândura prin suporturi (pe verticală) la o distanţă de cel mult un metru. Altfel, lemnul va face “burtă” şi nimic nu e mai urât decât o bibliotecă “lăsată”. Acest lucru are şi un rol practic, de delimitare a rafturilor.

4. Folosiţi la maximum spaţiul, până sus, la tavan. Nu trebuie să rămână mai mult de 30 cm între bibliotecă şi tavan, scopul fiind, o dată, cel estetic, apoi cel practic.

5. Folosiţi şi alte spaţii decât cele convenţionale. Spre exemplu, deasupra uşii, unde e spaţiu mort, se pot pune două rânduri de cărţi. “Eu am chiar şi deasupra galeriei de la fereastră un rând, mai am în holuri şi în bucătărie, pe cele din domeniul culinar”, spune Pruteanu.

6. Bibliotecile mai pretenţioase, dar piese mici, pot avea placaj în spate. Pentru bucăţile care ocupă un perete întreg nu este recomandat placajul, pentru că nu ar arăta bine.

7. Există biblioteci încastrate în perete, cu rafturi duble. Practic, peretele dispare, locul fiind luat de rafturile de cărţi. Dezavantajul este o mai slabă izolare a camerelor, dar şi lipsa intimităţii.

Ordonaţi cărţile pe domenii
În ceea ce priveşte aşezarea cărţilor pe rafturi, orice criteriu e mai bun decât nici unul. “Le puteţi aşeza în primul rand pe domenii: literatură de specialitate (medicină, IT), ficţiune, cultură generală (dicţionare, enciclopedii). După aceea, cărţile dintr-o categorie se pot ordona cronologic, pe autori, sau estetic, în funcţie de numărul lor. În partea de sus a bibliotecii şi în cea de jos, care sunt locurile cele mai inaccesibile, se pun cărţile pe care le deschidem mai rar. Cele pe care le vrem "aproape" trebuie să le punem la înălţimea pieptului”, spune George Pruteanu.


Sursa fotografiei: Click.ro

Comentarii

ivona a spus…
Acest tip de biblioteca mi l-am dorit de cand ma stiu.Nu m-am preocupat sa devina realitate...Exista totusi un inconvenient, cred - mult praf...
Gingasia a spus…
Da, Ivo ai dreptate in privinta prafului, dar pasiunea necesita timp!;)

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…