Treceți la conținutul principal

Înălţaţi-vă biblioteca până în tavan!


De mic, George Pruteanu era pasionat de lectură. A cumpărat şi a adunat atât de multe cărţi, încât casa a devenit neîncăpătoare. Sufrageria, birou, holul, inclusiv dormitorul s-au transformat într-o adevărată bibliotecă. Bibliotecă pe care, de altfel, şi-a construit-o singur, în numai trei zile. Este foarte rezistentă şi practică, arată bine şi, în plus, foloseşte la maximum spaţiul din cameră. Pentru cei care vor să-şi pună cărţile din casă “la locul lor” şi vor să-şi comande sau chiar să îşi facă singuri rafturi, Pruteanu recomandă:

1. În înălţime, rafturile trebuie să fie cât o carte de tip mare pentru a nu risipi spaţiul. Pentru cărţile de format A4, atlase sau dosare, se pot face rafturi speciale. Puteţi aborda varianta ştifturilor, astfel încât înălţimea raftului să se poată modifica. În acest caz, bucata de scândură nu trebuie să fie bătută în cuie sau încleiată.

2. Adâncimea nu trebuie să fie prevăzută pentru două rânduri de cărţi, ci numai pentru unul. Dacă am pune cărţi în spate, în primul rând ar arăta urât, în al doilea rând nu s-ar vedea, iar biblioteca s-ar transforma mai degrabă într-un depozit.

3. Dacă vreţi o bibliotecă lungă, pe tot peretele, nu uitaţi să susţineţi scândura prin suporturi (pe verticală) la o distanţă de cel mult un metru. Altfel, lemnul va face “burtă” şi nimic nu e mai urât decât o bibliotecă “lăsată”. Acest lucru are şi un rol practic, de delimitare a rafturilor.

4. Folosiţi la maximum spaţiul, până sus, la tavan. Nu trebuie să rămână mai mult de 30 cm între bibliotecă şi tavan, scopul fiind, o dată, cel estetic, apoi cel practic.

5. Folosiţi şi alte spaţii decât cele convenţionale. Spre exemplu, deasupra uşii, unde e spaţiu mort, se pot pune două rânduri de cărţi. “Eu am chiar şi deasupra galeriei de la fereastră un rând, mai am în holuri şi în bucătărie, pe cele din domeniul culinar”, spune Pruteanu.

6. Bibliotecile mai pretenţioase, dar piese mici, pot avea placaj în spate. Pentru bucăţile care ocupă un perete întreg nu este recomandat placajul, pentru că nu ar arăta bine.

7. Există biblioteci încastrate în perete, cu rafturi duble. Practic, peretele dispare, locul fiind luat de rafturile de cărţi. Dezavantajul este o mai slabă izolare a camerelor, dar şi lipsa intimităţii.

Ordonaţi cărţile pe domenii
În ceea ce priveşte aşezarea cărţilor pe rafturi, orice criteriu e mai bun decât nici unul. “Le puteţi aşeza în primul rand pe domenii: literatură de specialitate (medicină, IT), ficţiune, cultură generală (dicţionare, enciclopedii). După aceea, cărţile dintr-o categorie se pot ordona cronologic, pe autori, sau estetic, în funcţie de numărul lor. În partea de sus a bibliotecii şi în cea de jos, care sunt locurile cele mai inaccesibile, se pun cărţile pe care le deschidem mai rar. Cele pe care le vrem "aproape" trebuie să le punem la înălţimea pieptului”, spune George Pruteanu.


Sursa fotografiei: Click.ro

Comentarii

ivona a spus…
Acest tip de biblioteca mi l-am dorit de cand ma stiu.Nu m-am preocupat sa devina realitate...Exista totusi un inconvenient, cred - mult praf...
Gingasia a spus…
Da, Ivo ai dreptate in privinta prafului, dar pasiunea necesita timp!;)

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .