Treceți la conținutul principal

O lucrare aleasa "Cartea ceaiului ''Scrisa in 1906 de Okakura Kakuzo, Cartea ceaiului prezinta, intr-o scriitura simpla dar deosebit de poetica, istoria ceremoniei ceaiului, influentele ei asupra artei, dar si asupra stilului de viata asiatic, in general, si japonez in special, autorul sustinand ca arta ceaiului, nascuta in China, a atins perfectiunea abia dupa ce a ajuns pe taramurile nipone.
Initial un medicament, ceaiul a devenit o bautura reconfortanta, patrunzand apoi pe taramul poeziei. Distractia favorita a societatii educate in China secolului al VIII-lea, in Japonia secolului al XV-lea a fost ridicat la rangul de religie a frumosului, sub numele de “calea ceaiului”. Un cult bazat pe adoratia frumusetii ascunse in sordidul cotidian, filosofia ceaiului propavaduieste puritatea si armonia, miracolul bunatatii reciproce si increderea in ordinea sociala.

De mentionat este faptul ca filosofia ceaiului nu trebuie inteleasa de maniera occidentala, ca o suma sterila de concepte estetice sau morale, desi ea exprima si idei etice si religioase despre natura si om, ci mai ales ca igiena, atat trupeasca, cat si spirituala. Nu in ultimul rand, calea ceaiului “intrupeaza adevaratul spirit al democratiei orientale, pentru ca le permite tuturor adeptilor sa fie aristocrati ai gustului” (superb de utopic si desuet suna aceste cuvinte, rostogolindu-se in neantul democratic al tiraniei prostului-gust).
Izolarea de secole a Japoniei a favorizat introspectia acestei culturi, ducand la rafinarea si desavarsirea filosofiei ceaiului. Pentru japonezi, ceaiul este intr-o asemenea masura un mod de viata, incat in limbajul cotidian se obisnuia sa se spuna despre cineva care nu-si da seama de tragicomicul dramei personale ca “nu are pic de ceai in el”. (Lucru sigur, traim intr-o lume complet lipsita de ceai.) Pe de alta parte, se spunea despre estetul care da prea multa importanta emotiilor emancipate si nu are ochi pentru dramele din imediata sa apropiere ca “are prea mult ceai in el”.

Asa cum o recunoste si autorul, aceste cuvinte pot fi de o stranietate incantatoare:
“Cel care nu e constient de propria micime nu va putea niciodata intelege grandoarea celuilalt. Occidentalul de rand, care nu face nici un efort sa-si depaseasca limitele, nu vede in ceremonia ceaiului decat inca una dintre miile de ciudatenii ale Orientului inapoiat si infantil. El s-a obisnuit sa vada in Japonia doar un taram barbar atat timp cat ea s-a consacrat artelor pasnice si a inceput s-o aprecieze ca fiind civilizata numai atunci cand ea si-a indreptat atentia asupra artelor razboiului [...]. Codul Samuraiului – arta de a muri, care-i face pe soldatii nostri sa imbratiseze autosacrificiul cu atata patos – este comentat pe larg in ultima vreme in Vest, dar culturii ceaiului i-a fost acordata prea putina atentie pana acum, desi el constituie o parte integranta a artei noastre de a trai.”
Aceste cuvinte, scrise in 1906, raman astazi intristator de actuale. Suntem in continuare la fel de ignoranti in privinta minunii de la rasarit. In ciuda tuturor fantasmagoriilor inepte care au circulat (si inca mai circula) referitor la culturile orientale, in ciuda faptului ca nu a inteles nimic din ceremonialul caii ceaiului, intregul Occident a acceptat fara ezitare bautura de culoarea chihlimbarului. Odata cu epoca marilor descoperiri, ceaiul s-a raspandit in lume cu o repeziciune uimitoare. In prima jumatate a secolului al XVIII-lea, cafenelele londoneze se transformasera in ceainarii unde literatii vremii, precum Addison sau Steele, petreceau ore intregi in fata unei cesti cu ceai. Mai mult, ceaiul a jucat nu numai o data un rol extrem de important in istoria omenirii: sa ne amitim de “partida de ceai” de la Boston, gestul intemeietor al independentei Statelor Unite.

Sursa: Nemira.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .