Treceți la conținutul principal

Opinii sincere si pernicioase ale unui rau patriot de Nicolae Iorga

Iorga, Nicolae. Opinii sincere si pernicioase ale unui rau patriot. Bucuresti: Humanitas, 2008. 268 p.Apărute în L'Indépendance Roumaine, publicaţie bucureşteană de limbă franceză, articolele tânărului profesor N. Iorga apar, după mai bine de o sută de ani, traduse şi adnotate. Deşi a trecut un veac, cititorul va descoperi o surprinzătoare asemănare cu starea instituţiilor culturale din România contemporană. Când sunt deosebiri, ele sunt în avantajul celor care, la sfârşitul secolului XIX, se străduiau să construiască o naţiune, să modernizeze o societate şi să întregească o ţară. Ar fi nevoie de curajul pe care-l avea atunci Iorga de a denunţa superficialitatea şi egoismul personal în şcoli, universităţi, academie, teatru, muzee şi presă. De aceea, lectura textelor lui Iorga poate să inspire critica unor situaţii din vremea noastră şi evocă, în acelaşi timp, un înaintaş exemplar.


Sursa: humanitas.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .