Treceți la conținutul principal

Comorile digitale ale Romaniei - Digitalizare la Bucuresti

In Romania proiectele de digitalizare ale patrimoniului cultural sunt aproape necunoscute. Si totusi, in cursul acestui an, au fost transformate in format electronic peste 2 milioane de pagini in cadrul unui proiect comun al Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti si al Bibliotecii Academiei Romane. Pana in prezent a fost scanata toa­ta productia de carte romaneasca dintre anii 1508-1830, aceste volume urmand sa constituie in prima faza principalele elemente ale paginii www.daco-romanica.ro - o pagina realizata dupa modelul celei franceze, www.gallica.fr, care urmeaza sa fie lansata la inceputul anului viitor.

Exista o oarecare confuzie in ceea ce priveste cine ar trebui sa se ocupe de digitizarea patri­moniului cultural romanesc. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" ne-a declarat: "Am semnat un protocol de colaborare cu Biblioteca Academiei pentru ca aceasta este in realitate Biblioteca Nationala a Romaniei. In etapa actuala, definitia bibliotecii nationale este extrem de simpla cand se pune problema digitizarii patrimoniului culturii scrise a unei natiuni, definitia este ca cine detine patrimoniul scris este biblioteca nationala. In cazul nostru este Biblioteca Aca­demiei Romane". In acest moment exista doua locuri care beneficiaza de dotarea necesara pentru indeplinirea standardelor tehnice cerute de Proiectul Europeana pentru digitizarea patrimoniului cultural: un birou la sediul Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" si un altul la sediul Bibliotecii Academiei Romane. "Dorim sa avem un volum de lucrari digitizate comparativ cu cel al tarilor dez­voltate din Uniunea Europeana si sa primim calitatea de partener al Proiectului Europeana", ne-a mai declarat Florin Rotaru. Patrimoniul culturii scrise romane va intra in circuit european in momentul lansarii paginii www.daco-romanica.ro, care va fi partener al www.europeana.eu. Conform declaratiilor lui Florin Rotaru, pagina www.daco-romanica.ro va gazdui cartile romanesti care nu mai sunt protejate de drepturile de autor, dar si volume ale autorilor care isi dau acordul publicarii lor in format electronic - cum este cazul academicianului Dinu C. Giurescu, ce a acordat si drepturile lucrarilor tatalui si bunicului sau. Biblioteca Metro­politana colaboreaza si cu Muzeul Literaturii Romane pentru digitizarea manuscriselor scriitorilor romani pastrate aici.


Pretul digitizarii
Mentinerea portalului www.europeana.eu urmeaza sa coste 2,5 milioane euro pe an, iar pentru 2009-2010 Uniunea Europeana intentioneaza sa cheltuie 69 milioane euro pentru sprijinirea bibliotecilor care intentioneaza sa se alature Proiectului Europeana.
In ciuda sumelor mari de bani cheltuite, revista PC World sustine ca blocarea paginii www.europeana.eu la doar cateva ore de la lansare se datoreaza unor greseli de programare si nu numarului mare de accesari.

Sursa : ziua.ro1

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…