Treceți la conținutul principal

Comorile digitale ale Romaniei - Digitalizare la Bucuresti

In Romania proiectele de digitalizare ale patrimoniului cultural sunt aproape necunoscute. Si totusi, in cursul acestui an, au fost transformate in format electronic peste 2 milioane de pagini in cadrul unui proiect comun al Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" din Bucuresti si al Bibliotecii Academiei Romane. Pana in prezent a fost scanata toa­ta productia de carte romaneasca dintre anii 1508-1830, aceste volume urmand sa constituie in prima faza principalele elemente ale paginii www.daco-romanica.ro - o pagina realizata dupa modelul celei franceze, www.gallica.fr, care urmeaza sa fie lansata la inceputul anului viitor.

Exista o oarecare confuzie in ceea ce priveste cine ar trebui sa se ocupe de digitizarea patri­moniului cultural romanesc. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" ne-a declarat: "Am semnat un protocol de colaborare cu Biblioteca Academiei pentru ca aceasta este in realitate Biblioteca Nationala a Romaniei. In etapa actuala, definitia bibliotecii nationale este extrem de simpla cand se pune problema digitizarii patrimoniului culturii scrise a unei natiuni, definitia este ca cine detine patrimoniul scris este biblioteca nationala. In cazul nostru este Biblioteca Aca­demiei Romane". In acest moment exista doua locuri care beneficiaza de dotarea necesara pentru indeplinirea standardelor tehnice cerute de Proiectul Europeana pentru digitizarea patrimoniului cultural: un birou la sediul Bibliotecii Metropolitane "Mihail Sadoveanu" si un altul la sediul Bibliotecii Academiei Romane. "Dorim sa avem un volum de lucrari digitizate comparativ cu cel al tarilor dez­voltate din Uniunea Europeana si sa primim calitatea de partener al Proiectului Europeana", ne-a mai declarat Florin Rotaru. Patrimoniul culturii scrise romane va intra in circuit european in momentul lansarii paginii www.daco-romanica.ro, care va fi partener al www.europeana.eu. Conform declaratiilor lui Florin Rotaru, pagina www.daco-romanica.ro va gazdui cartile romanesti care nu mai sunt protejate de drepturile de autor, dar si volume ale autorilor care isi dau acordul publicarii lor in format electronic - cum este cazul academicianului Dinu C. Giurescu, ce a acordat si drepturile lucrarilor tatalui si bunicului sau. Biblioteca Metro­politana colaboreaza si cu Muzeul Literaturii Romane pentru digitizarea manuscriselor scriitorilor romani pastrate aici.


Pretul digitizarii
Mentinerea portalului www.europeana.eu urmeaza sa coste 2,5 milioane euro pe an, iar pentru 2009-2010 Uniunea Europeana intentioneaza sa cheltuie 69 milioane euro pentru sprijinirea bibliotecilor care intentioneaza sa se alature Proiectului Europeana.
In ciuda sumelor mari de bani cheltuite, revista PC World sustine ca blocarea paginii www.europeana.eu la doar cateva ore de la lansare se datoreaza unor greseli de programare si nu numarului mare de accesari.

Sursa : ziua.ro1

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .