Treceți la conținutul principal

Forul Ortodox Roman solicita raspunsuri fara echivoc cu privire la pasapoartele si carnetele de conducere biometrice

Luand act de discutiile publice cat si de rezonanta sociala deosebita provocate de introducerea pasapoartelor biometrice si a noilor permise de conducere, pentru a intelege dimensiunea reala a acestui eveniment, dar si pentru a exprima public un punct de vedere, Forul Ortodox Roman,organizatie federativa a asociatiilor de orientare crestin-ortodoxa, reprezentata de juristi, teologi, matematicieni, specialisti I.T., jurnalisti, etc., a solicitat autoritatilor publice (Ministerului Administratiei si Internelor, Autoritatii de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal, Directiei Generale Pasapoarte, Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, Inspectoratului General al Politiei Romane) informatii privind caracteristicile legale si tehnice ale acestor documente.


CATRE:

Ministerul Administratiei si Internelor, d-lui Ministru DAN NICA

Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal, d-nei Presedinte GEORGETA BASARABESCU

Directia Generala Pasapoarte, d-lui Director General - Chestor de Politie AUREL VASILE SIME

Centrului National de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenta Persoanelor, d-lui Director - Comisar Sef VLAD CORNEL

Inspectoratului General al Politiei Romane, d-lui Comisar Sef de Politie BOSMAN GINO


In temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatii de interes public,In vederea lamuririi unor aspecte privind caracteristicile legale si tehnice ale pasapoartelor biometrice si ale noilor permise auto,

Prin prezenta, va rugam sa raspundeti la urmatoarea:


SOLICITARE DE INFORMATII PUBLICE


1.Care sunt caracteristicile (aprobate prin lege) ale documentului electronic romanesc - pasaport si permis de conducere - (tip de memorie, tip de criptare, model de RFID utilizat, rolul microchip-ului in gestionarea informatiilor, cate nivele de securitate s-au proiectat pentru protectia informatiilor, cum se poate proteja informatia la distrugere sau suprascriere)?


2.Care sunt standardele europene si nationale care au stat la baza proiectarii arhitecturii interne a pasaportului romanesc, in formatul actual, cuprinzand mediu de stocare electronica a datelor?


3.Care este institutia investita cu protectia si accesul la datele inscrise in noile acte cu mediu de stocare electronica a datelor?


4.Ce institutie si la ce nivel (Punct de trecere a Frontierei, Unitate de Politie, Primarie, Spital, Consulat/Ambasada, Autoritati din alte tari) are dreptul de actualizare si/sau modificare a informatiilor continute in mediile de stocare electronica a datelor cuprinse in pasapoarte/permise de conducere (Dispozitiv de Identificare prin Radiofrecventa DIRF (RFID) sau altceva). In acest caz este inclus, ca etapa obligatorie, si acordul prealabil al posesorului documentului?


5.Care este procedura de supraveghere a autoritatilor cu privire la corectitudinea utilizarii informatiilor stocate pe microchip-uri in scopul strict al identificarii persoanei?


6.Care este procedura de auditare a autoritatilor privind utilizarea corecta a informatiilor stocate? Cine face auditul acestor autoritati? Cine asigura auditarea nivelului de criptare a documentelor si a metodologiei folosite ?


7.Care este actul normativ ce prevede sanctionarea institutiilor cu atributii in materie, in cazul incalcarii normelor de utilizare a informatiilor stocate in microchip?


8.Care este garantia (in conditiile in care nu au aparut normele de aplicare a OUG 207/2008) ca vor fi respectate prevederile art. 7 din Legea 248/2005 modificata prin OUG 207/2008 privind regimul de circulatie al cetatenilor romani in strainatate?


9.Care este modalitatea de achizitie a echipamentelor si serviciilor aferente implementarii sistemului de emitere a pasapoartelor / permiselor de conducere cu medii de stocare a informatiilor biometrice?


10.Care este istoricul modalitatii de achizitie a echipamentelor si serviciilor aferente implementarii sistemului de emitere a pasapoartelor electronice (studiu de fezabilitate, proiect tehnic, punctaje tehnice acordate, etc.) si care sunt criteriile care au stat la baza declararii castigatorului. Totodata, care sunt costurile implementarii noilor acte de identitate biometrice si de unde provin fondurile necesare?


11.Ce studii de vulnerabilitate si risc exista asupra mediilor de stocare a informatiilor biometrice sau a softurilor de scriere a noilor acte de identitate biometrice?


12.Care este standardul international aplicat in Romania privind functionarea sistemelor care lucreaza cu date personale?


13.De la ce distanta pot fi citite mediile/ dispozitivele de stocare a informatiilor biometrice din pasapoarte/ permise de conducere utilizand dotarea actuala a autoritatilor din Romania?


14. De la ce distanta pot fi citite mediile/ dispozitivele de stocare a informatiilor biometrice din pasapoarte/ permise de conducere utilizand tehnologia existenta la nivelul autoritatilor din tarile membre ale UE si SUA?


15.Sunt garantate urmatoarele cerinte de confidentialitate si securitate a informatiilor cu caracter personal? Cum?a. sistemul sa permita doar identificarea persoanei prin citirea informatiilor de pe document (inscriptionate sau continute in mediul/dispozitivul de stocare a informatiilor biometrice), dar nu si inregistrarea lor pentru utilizarea ulterioara (de ex.: cei care citesc documentul - pasaport/ permis de conducere etc. - nu pot salva informatiile pentru o utilizare ulterioara in orice alt scop);b. sistemul sa permita interogari (cercetarea bazei de date) doar pe baza de mandat si sa se poata extrage informatii (prin orice mijloc - imprimare, tiparire etc.) numai aferente persoanelor inscrise pe mandat.


16.Precizati temeiul legal potrivit caruia posesorul pasaportului/ permis de conducere poate sa verifice daca informatiile inscriptionate pe document - pasaport/ permis de conducere etc. - si cele stocate in mediile/ dispozitivele de stocare a informatiilor biometrice sunt identice si ca nu exista informatii suplimentare nelegale sau pentru care nu si-a dat acordul in scris.


17.Care este procedura legala privind consimtamantul posesorului documentului in cazul modificarii informatiilor din mediul/ dispozitivul de stocare a informatiilor biometrice?


18.Care este fundamentarea juridica si/sau tehnica potrivit careia o memorie pasiva, cu rol de stocare a informatiilor, in format criptat, nu a fost considerata ca suficienta pentru a fi inclusa in pasaportul electronic?


19.Care este actul normativ in temeiul caruia se impune inserarea in cuprinsul documentelor, pasaport/ permis de conducere si CNP-ul posesorului alaturi de toate celelalte informatii?


20.Care este procedura legala prin care posesorul documentului poate verifica informatiile continute in dispozitivul de stocare a informatiilor biometrice?


21. A fost consultata Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal cu privire la introducerea mediului/dispozitivului de stocare electronica a datelor biometrice ale persoanei? In acest sens, exista un act oficial in care sa fie exprimata pozitia acestei autoritati fata de noile reglementari legislative privind pasapoartele/ permisele de conducere?


ASOCIATIA ZIARISTILOR SI EDITORILOR CRESTINI, (A.Z.E.C.)

ASOCIATIA "PRO VITA" - filiala Bucuresti

ASOCIATIA "ROST"FUNDATIA "SF. MARTIRI BRANCOVENI"

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .