Treceți la conținutul principal

Sa scriem si sa vorbim corect!

"Limba noastra-i o comoara"!

Cuvintele care se scriu cu "nn" :
-înnadi/ înnadire/ înnaditura,
-înnamoli/înnamolire,
-înnascut: " Opinia publica trebuie sa ia atitudine fata de habotnicii periculosi din orice parte ar fi acestia. Idoctrinarea este un lucru periculos si nepermis, deoarece omul se naste liber si are o pornire înascuta fata de toate constrangerile. " - corect "înnascuta"
-înnebuni/înnebunire/ înnebunitor,
-înnegreala/ înnegri,
-înnobila/ înnobilare,
-înnoda/ înnodare/ înnodatura,
-înnoi/înnoire,
-înnorat: "Astazi sunt 23 de grade, înorat, vant si cu tendinte de ploaie. " - corect "înnorat",
-înnoroi/ înnoroire .


Se scriu cu un singur "n" cuvintele :
-înainta,
-îneca,
-înota si derivatele lor.

Sursa: Cuvintele preluate din D.O.O.M, editia a II-a, pagina 419, anul 2005.

Comentarii

Dan a spus…
mai simplu ar fi daca cei in dubii s-ar gandi putin de unde rezulta aceasta contopire; în+nor=înnorat; dacă rădăcina cuvântului începe cu "n", atunci e normal ca să apară "înn".
Hmm..nesfarsitele completari si complicatii gramaticale ale celor care pot face asta in mod oficial!Nu dublarea sau triplarea consoanelor ne este problema, ci lipsa fondului cuvantului si a semnificatiei ce o da omul.Mereu am sa ma trezesc uimit in fata "academicelor" probleme care se trateaza astazi in cultura!Pe mine va rog sa ma scuzati, tocmai am dat dovada de o ironie innnnascuta! Mult succes tuturor!

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .