Treceți la conținutul principal

2 milioane de lei pentru Biblioteca Academiei Cluj

Dupa reusita cu Biblioteca Nationala, alta veste buna pentru Biblioteca Academiei din Cluj!
Academia Română a alocat anul acesta două milioane de lei pentru lucrările de extindere a Bibliotecii Academiei din Cluj, de pe strada Kogălniceanu. Investiţia a început în 2008, lucrările urmând să se finalizeze la sfârşitul acestui an.

“Biblioteca nu mai încăpea în vechiul sediu, dădea pe dinafară şi pentru că investiţia începuse anul trecut, trebuia continuată. în plus, mai avem nevoie şi de alte spaţii”, a explicat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Biblioteca va ocupa doar o parte din clădirea proiectată să aibă patru nivele şi o mansardă, restul spaţiului urmând să fie ocupat de Institutul de Istorie “George Bariţ” din Cluj. Pentru că filiala clujeană a Academiei are în patrimoniu câteva sute de incunabule (tipărituri care datează de la începuturile artei tipografice, n.red.), se impune amenajarea unui depozit al cărţii vechi cu o instalaţie de climatizare modernă în dotare.

“Se pare că avem cel mai mare număr de cărţi de patrimoniu din ţară şi e necesar să mutăm seiful la subsol, în noua clădire, pentru a păstra cărţile în cele mai bune condiţii, fără variaţii de temperatură şi ferite de umezeală”, este de părere Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei din Cluj. Deşi cărţile se degradează încet, obiectivul Academiei este de a preveni distrugerea lor. La nivel naţional, Academia a alocat 80 de milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor, de 3 ori mai mult ca în 2008. în ciuda crizei economice şi a reducerii fondurilor destinate cercetării, bugetul Academiei Române este, în acest an, de 278 de milioane de lei, depăşindu-l pe cel de anul trecut, când suma totală s-a ridicat la 224 milioane de lei.

Biblioteca clujeană a Academiei a fost înfiinţată în 1950 şi conţine, pe lângă fondul curent de carte, şi o colecţie de manuscrise româneşti, slavone şi orientale, câteva sute de incunabule, precum şi scrieri vechi româneşti şi maghiare.


SURSA: Ziua de Cluj

Comentarii

Amalia a spus…
Salut initiativa Academiei Romane! Sunt din Cluj si este mare nevoie sa intretinem si sa protejam cultura. Multumesc pentru articol draga Gingasia!
Gingasia a spus…
Cu drag, Amalia! te mai astept pe aici...

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…