Treceți la conținutul principal

2 milioane de lei pentru Biblioteca Academiei Cluj

Dupa reusita cu Biblioteca Nationala, alta veste buna pentru Biblioteca Academiei din Cluj!
Academia Română a alocat anul acesta două milioane de lei pentru lucrările de extindere a Bibliotecii Academiei din Cluj, de pe strada Kogălniceanu. Investiţia a început în 2008, lucrările urmând să se finalizeze la sfârşitul acestui an.

“Biblioteca nu mai încăpea în vechiul sediu, dădea pe dinafară şi pentru că investiţia începuse anul trecut, trebuia continuată. în plus, mai avem nevoie şi de alte spaţii”, a explicat Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române. Biblioteca va ocupa doar o parte din clădirea proiectată să aibă patru nivele şi o mansardă, restul spaţiului urmând să fie ocupat de Institutul de Istorie “George Bariţ” din Cluj. Pentru că filiala clujeană a Academiei are în patrimoniu câteva sute de incunabule (tipărituri care datează de la începuturile artei tipografice, n.red.), se impune amenajarea unui depozit al cărţii vechi cu o instalaţie de climatizare modernă în dotare.

“Se pare că avem cel mai mare număr de cărţi de patrimoniu din ţară şi e necesar să mutăm seiful la subsol, în noua clădire, pentru a păstra cărţile în cele mai bune condiţii, fără variaţii de temperatură şi ferite de umezeală”, este de părere Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei din Cluj. Deşi cărţile se degradează încet, obiectivul Academiei este de a preveni distrugerea lor. La nivel naţional, Academia a alocat 80 de milioane de lei pentru reabilitarea clădirilor, de 3 ori mai mult ca în 2008. în ciuda crizei economice şi a reducerii fondurilor destinate cercetării, bugetul Academiei Române este, în acest an, de 278 de milioane de lei, depăşindu-l pe cel de anul trecut, când suma totală s-a ridicat la 224 milioane de lei.

Biblioteca clujeană a Academiei a fost înfiinţată în 1950 şi conţine, pe lângă fondul curent de carte, şi o colecţie de manuscrise româneşti, slavone şi orientale, câteva sute de incunabule, precum şi scrieri vechi româneşti şi maghiare.


SURSA: Ziua de Cluj

Comentarii

Amalia a spus…
Salut initiativa Academiei Romane! Sunt din Cluj si este mare nevoie sa intretinem si sa protejam cultura. Multumesc pentru articol draga Gingasia!
Gingasia a spus…
Cu drag, Amalia! te mai astept pe aici...

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .