Treceți la conținutul principal

Cele mai vandute carti dupa 1989

Datele pentru anii ’90 nu sunt la fel de exacte ca pentru anii de dupa 2000, in acea perioada domnind haosul editorial. Surprinde absenta din top a celei mai puternice edituri romanesti, Polirom. Explicatia e simpla – editura ieseana nu se concentreaza pe best seller-uri, ci pe lansarea a cat mai multe titluri. Topul este dominat de editura Humanitas, cu nu mai putin de patru intrari, trei carti de fictiune si una practica.

Sven Hassel, "Gestapo"

Tiraj: peste 600.000 volume, scoase de Editura Nemira. Cu o cifra de vanzari de 600.000 de exemplare, seria Sven Hassel este de la distanta cel mai mare succes editorial al anilor de dupa Revolutie. Din aceasta serie, primul roman aparut, "Gestapo" a fost si cel mai bine pimit pe piata – in conditiile in care cartea era de fapt o reeditare a unui volum aparut la editura Albatros in anii ’80. Seria a prins doua editii, una in ’92-’93, si alta in ’96-’97, cele mai bune vanzari inregistrandu-se in primul interval. Succesul cartii se explica prin amestecul foarte reusit de aventura si umor, fiind gustat in special de publicul masculin.

Sven Hassel, "Lichidati Parisul!"

Tiraj: peste 600.000 de volume, scoase de Editura Nemira.
Aventurile Legionarului si ale lui Micutu, infractorii trimisi de statul german in prima linie a celui de-al doilea razboi mondial, ca sa se reabiliteze (in realitate fiind simpla carne de tun) se intind pe 14 carti, aceasta fiind al doilea volum al seriei si avand acelasi succes ca "Gestapo".


Pavel Corut, "Quinta sparta"

Tiraj: peste 200.000 de volume aparute la Editura Miracol.
Pavel Corut a infirmat prejudecata ca literatura romaneasca nu poate naste best-seller-uri pe piata autohtona. La inceputul anilor ’90, cartea s-a vandut in peste 200.000 de exemplare (numai) la editura Miracol. Cartea amesteca mituri nationaliste, conspiratii, paranormal si securisti, pliindu-se pe asteptarile si imaginarul primitiv al epocii.

Paulo Coelho, "Alchimistul"

Tiraj: 181.099 de volume aparute la Editura Humanitas.
Cartea cea mai bine vanduta a scriitorului brazilian – atat in Romania, cat si in afara. Spre deosebire de Pavel Corut, Paolo Coelho se desparte de mitologii nationaliste, conspiratii si machisme, pastrand doar aspiratia spre spiritualitate si haloul new-age al naratiunilor.

Dan Brown, "Codul lui Da Vinci"
Tiraj: 160.000 (Editura Rao).
Urmand un trend international, fiind inca inainte de aparitia in Romania foarte mediatizata, cartea a urcat rapid in topuri. Romanii sunt un popor foarte preocupat de religie, iar o tema care ataca misterul trinitatii are un succes garantat.


Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile"

Tiraj: 145.861 de volume aparute la Editura Humanitas.
Este cartea prin care cel mai important scriitor roman in viata a reusit sa demonstreze ca poate scrie si comercial, fara ca asta sa altereze calitatile estetice ale stilului sau. Povestirile stranse in acest volum au fost publicate inainte in reviste pentru femei.

Tiraj: 124.175 (Editura Humanitas).
In Vest, cartile practice fac tiraje uriase ce intrec de multe ori cartile de fictiune. In Romania, doar "Manierele" Aureliei Marinescu au spart piata, instalandu-se confortabil in fruntea topului celei mai vandute carti practice din Romania.

Paulo Coelho, "Unsprezece minute"
Tiraj: 112.619 (Editura Humanitas).
Este cartea cu morala new age cea mai evidenta a brazilianului - autorul conciliind aici "trupul" cu "spiritul" – placerea sexuala cu chemarea spirituala – ideea e ca prin iubire, sexualitatea se sacralizeaza; deci, crestinii nu au de ce sa se mai simta vinovati.

Pavel Corut, "Balada Lupului Alb"

Tiraj: peste 100.000 (Editura Miracol).
Daca "Quinta sparta" a prins un tiraj de peste 200.000, urmatoarele trei carti ale lui Pavel Corut s-au vandut si ele foarte bine, depasind pragul de 100.000 de exemplare. Aventurile securist-parapsihologice se intind pe spatiul a 90 de romane – insa doar primele s-au bucurat de succes real.


Sandra Brown, "Lunga asteptare"

Tiraj: peste 100.000 (Editurile Miron, Victoria si altele).
Cartile Sandrei Brown au fost primele best-seller-uri care au aparut in Romania, lansand formula literaturii romantice licentioase.Din pacate, haosul editorial al epocii interzice orice posibilitate de a face o statistica. Tot ce se poate afirma e ca tirajul primelor sale carti a depasit 100.000 per titlu.

Sursa: Romania libera

Un articol interesant si aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .