Treceți la conținutul principal

Cele mai vandute carti dupa 1989

Datele pentru anii ’90 nu sunt la fel de exacte ca pentru anii de dupa 2000, in acea perioada domnind haosul editorial. Surprinde absenta din top a celei mai puternice edituri romanesti, Polirom. Explicatia e simpla – editura ieseana nu se concentreaza pe best seller-uri, ci pe lansarea a cat mai multe titluri. Topul este dominat de editura Humanitas, cu nu mai putin de patru intrari, trei carti de fictiune si una practica.

Sven Hassel, "Gestapo"

Tiraj: peste 600.000 volume, scoase de Editura Nemira. Cu o cifra de vanzari de 600.000 de exemplare, seria Sven Hassel este de la distanta cel mai mare succes editorial al anilor de dupa Revolutie. Din aceasta serie, primul roman aparut, "Gestapo" a fost si cel mai bine pimit pe piata – in conditiile in care cartea era de fapt o reeditare a unui volum aparut la editura Albatros in anii ’80. Seria a prins doua editii, una in ’92-’93, si alta in ’96-’97, cele mai bune vanzari inregistrandu-se in primul interval. Succesul cartii se explica prin amestecul foarte reusit de aventura si umor, fiind gustat in special de publicul masculin.

Sven Hassel, "Lichidati Parisul!"

Tiraj: peste 600.000 de volume, scoase de Editura Nemira.
Aventurile Legionarului si ale lui Micutu, infractorii trimisi de statul german in prima linie a celui de-al doilea razboi mondial, ca sa se reabiliteze (in realitate fiind simpla carne de tun) se intind pe 14 carti, aceasta fiind al doilea volum al seriei si avand acelasi succes ca "Gestapo".


Pavel Corut, "Quinta sparta"

Tiraj: peste 200.000 de volume aparute la Editura Miracol.
Pavel Corut a infirmat prejudecata ca literatura romaneasca nu poate naste best-seller-uri pe piata autohtona. La inceputul anilor ’90, cartea s-a vandut in peste 200.000 de exemplare (numai) la editura Miracol. Cartea amesteca mituri nationaliste, conspiratii, paranormal si securisti, pliindu-se pe asteptarile si imaginarul primitiv al epocii.

Paulo Coelho, "Alchimistul"

Tiraj: 181.099 de volume aparute la Editura Humanitas.
Cartea cea mai bine vanduta a scriitorului brazilian – atat in Romania, cat si in afara. Spre deosebire de Pavel Corut, Paolo Coelho se desparte de mitologii nationaliste, conspiratii si machisme, pastrand doar aspiratia spre spiritualitate si haloul new-age al naratiunilor.

Dan Brown, "Codul lui Da Vinci"
Tiraj: 160.000 (Editura Rao).
Urmand un trend international, fiind inca inainte de aparitia in Romania foarte mediatizata, cartea a urcat rapid in topuri. Romanii sunt un popor foarte preocupat de religie, iar o tema care ataca misterul trinitatii are un succes garantat.


Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile"

Tiraj: 145.861 de volume aparute la Editura Humanitas.
Este cartea prin care cel mai important scriitor roman in viata a reusit sa demonstreze ca poate scrie si comercial, fara ca asta sa altereze calitatile estetice ale stilului sau. Povestirile stranse in acest volum au fost publicate inainte in reviste pentru femei.

Tiraj: 124.175 (Editura Humanitas).
In Vest, cartile practice fac tiraje uriase ce intrec de multe ori cartile de fictiune. In Romania, doar "Manierele" Aureliei Marinescu au spart piata, instalandu-se confortabil in fruntea topului celei mai vandute carti practice din Romania.

Paulo Coelho, "Unsprezece minute"
Tiraj: 112.619 (Editura Humanitas).
Este cartea cu morala new age cea mai evidenta a brazilianului - autorul conciliind aici "trupul" cu "spiritul" – placerea sexuala cu chemarea spirituala – ideea e ca prin iubire, sexualitatea se sacralizeaza; deci, crestinii nu au de ce sa se mai simta vinovati.

Pavel Corut, "Balada Lupului Alb"

Tiraj: peste 100.000 (Editura Miracol).
Daca "Quinta sparta" a prins un tiraj de peste 200.000, urmatoarele trei carti ale lui Pavel Corut s-au vandut si ele foarte bine, depasind pragul de 100.000 de exemplare. Aventurile securist-parapsihologice se intind pe spatiul a 90 de romane – insa doar primele s-au bucurat de succes real.


Sandra Brown, "Lunga asteptare"

Tiraj: peste 100.000 (Editurile Miron, Victoria si altele).
Cartile Sandrei Brown au fost primele best-seller-uri care au aparut in Romania, lansand formula literaturii romantice licentioase.Din pacate, haosul editorial al epocii interzice orice posibilitate de a face o statistica. Tot ce se poate afirma e ca tirajul primelor sale carti a depasit 100.000 per titlu.

Sursa: Romania libera

Un articol interesant si aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Bookfest 2017

Bookfest 2017, care va avea loc între 24 și 28 mai, la Romexpo, promite că vine cu reduceri mari la multe titluri dintre cele peste 1.000.000 de volume expuse – „Cele peste 200 de edituri prezente propun celor care vor veni la Bookfest prețuri cu până la 80% mai mici decât cele practicate în mod obișnuit în librării”. 
În plus, „Copiii vor avea salonul lor de carte, Bookfest Junior, care va grupa toate evenimentele dedicate celor mici, cele mai multe fiind programate să se desfășoare chiar în standul Bookfest Junior de la etajul pavilionului C1”, ceea ce ni se pare o veste excelentă – ne-a plăcut anul trecut la Bookfest Junior!
Tocmai de aceea, în așteptarea tuturor veștilor proaspete de pe frontul Bookfest, am pregătit, împreună cu Asociația Editorilor din România, organizatorii salonului de carte, un concurs special pentru bookaholici, în cadrul căruia oferim 4 vouchere în valoare de 100 de lei fiecare. Așa, să ai spor mai mare la cumpărături.  sursa