Treceți la conținutul principal

Lansarea monografiei consacrate lui Nicolae Steinhardt

Doua carti la care tin foarte mult au aparut pe piata, recomandate cu multa caldura ! Prima se lanseaza azi, iar cea de-a doua are o descriere mai jos:
O monografie consacrata vietii si operei unei personalitati de exceptie a culturii romane, volumul "Nicolae Steinhardt si paradoxurile libertatii",semnat de George Ardeleanu, este disponibila in librarii. Declarandu-se unul din primii cititori ai cartii lansate, criticul literar Nicolae Manolescu a elogiat "actiunea extrem de laborioasa si dificila a autorului", care, cu un efort atat de indelungat, de ani si ani de munca, a dat la iveala o carte scrisa bine, cu ingrijire, o lucrare deosebit de serioasa (la origine, o teza de doctorat). "Cred ca, la ora actuala, nimeni nu-l cunoaste mai bine pe Nicolae Steinhardt decat George Ardeleanu. El a reusit sa-l readuca pe acesta in memoria noastra colectiva, cu decenta, fara emfaza, intr-o carte dreapta si cinstita, pe masura lui Nicu Steinhardt. Ma tem ca prea multe lucruri noi despre acest subiect nu se vor mai putea spune", a apreciat criticul. Evocand imaginea scriitorului si monahului de la Rohia, Nicolae Manolescu a spus ca "Nicu Steinhardt era un om bun, cu o curiozitate si o deschidere a mintii cum sunt tot mai putini astazi in Romania". "Vad in teza lui George Ardeleanu o opera de cercetare, cu fericite intentii de salubrizare a unei istorii prea interesate de partializari, segmentari fanatice, partizane, implicit capabila de falsuri cu consecinte grave pentru intelegerea ultimului secol al culturii romane", noteaza criticul Cornel Ungureanu, pe coperta patru a cartii. George Ardeleanu este lector la Catedra de istoria literaturii de la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, unde tine un curs de literatura romana. In anul 2000 a publicat micrografia Nicolae Steinhardt, nominalizata la premiile Romaniei literare pentru debut. A colaborat, in 2007, la stabilirea editiei spaniole a Jurnalului fericirii (El diario de la felicidad), in traducerea Vioricai Patea. George Ardeleanu este vicepresedinte al Fundatiei "Nicolae Steinhardt", Rohia, judetul Maramures, si membru in colectivul de editare a integralei Steinhardt, proiectata in 21 sau 22 de volume (Manastirea Rohia/ Editura Polirom). Este doctor in filologie (summa cum laude) cu o teza despre Nicolae Steinhardt, care sta la baza cartii 'Nicolae Steinhardt si paradoxurile libertatii'.

Biografie Nicolae Steinhardt de la Rohia Nascut la 12 iulie 1912 in comuna Pantelimon, langa Bucuresti, primeste numele de Nicu - Aurelian Steinhardt. Tatal sau, evreu, inginerul si arhitectul Oscar Steinhardt, a participat activ la primul razboi mondial, fiind ranit la Marasti si decorat cu "Virtutea militara". Intre anii 1919-1929 urmeaza cursurile scolii primare si ale liceului 'Spiru Haret', unde il are ca si coleg mai mare pe Constantin Noica. Dupa 1929 frecventeaza cenaclul literar "Sburatorul" al lui Eugen Lovinescu, descoperindu-se in el germenii viitorului literat. In 1934 isi ia licenta in Drept si Litere la Universitatea din Bucuresti si publica primul volum, intitulat 'In genul ... tinerilor', iar in 1936 isi sustine, la Bucuresti, doctoratul in drept constitutional. Intre 1937-1938 calatoreste in Elvetia, la Viena, la Paris si in Anglia, intregindu-si bagajul de cunostinte. In 1939 revine in tara si lucreaza ca redactor la "Revista Fundatiilor Regale" de unde este inlaturat in anul 1940, in cadrul actiunii de "purificare etnica" declansata sub guvernarea Antonescu-Sima, urmand o perioada de privatiuni pe motive etnice (1940-1944). Din 1944 pana in 1948 revine la "Revista Fundatiilor Regale" depunand o intensa activitate publicistica si critica. Intre 1948 si 1959 sufera o noua perioada de privatiuni, alaturi de pleiada intelectualitatii romanesti interbelice si este in cele din urma anchetat in procesul intentat lui Constantin Noica, pentru ca nu a depus marturie impotriva acestuia. Este condamnat la 13 ani de munca silnica, sub acuzatia de "crima de uneltire contra ordinii sociale". La 15 martie 1960 este botezat, in inchisoarea de la Jilava, de ieromonahul Mina Dobzeu. Este supus rigorilor detentiei din inchisorilor comuniste de la Jilava, Gherla, Aiud etc. pana in august 1964, cand este eliberat. Dupa 1964 incepe o intensa activitate de traducator si, odata cu volumul "Intre viata si carti" publicat in 1976, si volumul "Incertitudini literare" (1980), incepe "deceniul operelor de autor". In 1980, este primit in manastirea Rohia de catre IPS Iustinian Chira, care il ia sub aripa sa ocrotitoare, si de parintele Serafim Man, staretul manastirii Rohia, care il integreaza in obstea manastirii, si este calugarit la 16 august 1980 de catre IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. La manastire indeplineste functia de bibliotecar, punand in ordine cele peste 23.000 de volume ale manastirii, iar in paralel isi intensifica activitatea literara, dar si preocuparile legate de viata manastireasca (participarea la slujba, povatuirea pelerinilor si elaborarea predicilor). A trecut la cele vesnice la 29 martie 1989, in spitalul din Baia Mare. Cea mai importanta parte a operei sale nu a putut fi publicata in timpul vietii sale si a aparut postum, datorita conjuncturii politice favorabile creata de revolutia din decembrie 1989.


Sursa: www.emaramures.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .