Treceți la conținutul principal

Librarie in Montreal de carte romaneasca

Exemplul unui roman care a reusit in Montreal!

Un român, fost jurnalist la cotidianul România Liberă, plecat în Canada de 10 ani, a deschis la Montreal o librărie de carte românească, după ce, în 2001 a lansat revista “Pagini Româneşti”.

George Sava, fost jurnalist la România Liberă, plecat în Canada din septembrie 1999, este iniţiatorul unui proiect editorial pentru românii de peste ocean, un hebdomadar numit “Pagini româneşti”, apărut în 2001. La această primă iniţiativă, adresată comunităţii din care face parte, s-a adaugat, din luna noiembrie a anului trecut, şi o librărie numită tot “Pagini româneşti”, care comercializează în Montreal carte românească.Publicaţia săptămânală poate fi accesata şi pe net, la http://www.paginiromanesti.com/, acolo unde se poate găsi şi conţinutul, detaliat pe domenii, al acestei librarii canadiene care comercializeaza doar carte românească, la adresa http://www.cartiromanesti.ca/. Românii din Canada şi SUA pot comanda pe acest site titluri de la cele mai importante edituri româneşti din ţară, ca şi muzică pe suport electronic, în special albume şi compilaţii interpretate de cei mai populari artişti români de muzică uşoaraă, populară, rock, folk, jazz.“Din câte ştiu, este singura librărie de carte românească din America de Nord”, susţine George Sava, referindu-se la acest proiect îndrăzneţ, lansat în 2008.


Oferta de cărţi acoperă cele mai importante titluri ale literaturii române şi universale, incluzând dicţionare, cărţi tehnice , cărţi de muzică sau pentru copii .“Muzica românească e la mare căutare peste ocean. Am adus albume interpretate de Tudor Gheorghe, Costel Busuioc, Angela Similea, Margareta Pâslaru. Unele sunt deja epuizate din depozit”, a adăugat Sava.Editurile alese pentru libraria de peste ocean sunt cele mai mari din România: Polirom, Humanitas, Curtea Veche, Nemira, Rao, Corint si literatura pentru copii. Avem o ofertă bogată de cărţi dedicate acestora. Gândul nostru a fost că va fi o cerere mare în această direcţie, pentru că mulţi dintre românii activi emigraţi în Canada doresc să-şi înveţe copiii limba română. Mulţi au aici familii extinse, aşa ca părinţii lor, de asemenea, se ataşează mai greu de limba locului, fie ea engleza sau franceza, aşa că sunt obligaţi să apeleze la cărţi în limba română pentru a se informa”, mai arată George Sava.


Pentru că este jurnalist de profesie, iniţial, George Sava a pornit de la ideea înfiinţării unei publicaţii în Canada, nicidecum a unei librării.“Intuiţia mi-a spus că ar putea fi o cerere mare de carte românească. Din discuţiile purtate cu reprezentanţii celor mai importante edituri româneşti, am aflat că ar exista solicitări, dar că nu le pot onora, din cauza distanţei, ceea ce presupune costuri mari de transport şi timp mare de expediţie. Se ajunge la situaţia în care costurile de transport depăşesc preţul cărţii. Dacă se comandă mai multe, intreprinderea devine un lux”, argumentează George Sava. Comenzile de carte, din ultimele patru luni, încep să justifice investiţia iniţială, care se ridica la aproape 50.000 dolari, cu plata pe loc, făcută la achizitţionarea celor peste 3.000 de volume, luate din depozitele editurilor solicitate. “Avem comenzi din toată Canada şi SUA. Costurile de transport reprezintă, pentru românii din acele comunităţi, 5% din preţul cărţii, adică cel mult 10 dolari canadieni. Plata se face prin card, dupa introducerea solicitării, direct pe site”, explică Sava beneficiile proiectului său.Dintre autorii căutaţi de românii din diasporă, patronul librariei din bd. Décarie menţionează autori contemporani, cum sunt Cărtărescu, Pleşu, Liiceanu, dar si autori români consacraţi ca Eliade, Cioran, Ionescu.“Am avut surpriza, când am deschis magazinul din Montreal, ca oamenii să creadă că suntem o bibliotecă, nu o librarie”, explica ziaristul roman, arătând, totodată, că interesul clienţilor pentru proiectul său este mare şi din cauza lipsei de instituţii care ar putea alimenta apetitul de cărţi în limba română.Singurele cărţi româneşti se pot găsi în comunităţile bisericeşti sau sosesc cu ocazia venirii câte unei rude sau unui prieten.

Sursa: NewsIn

Vor disparea librariile?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…