Treceți la conținutul principal

Octavian Paler si un nou volum de memorii "Viata ca o corida"

"Pot sa recunosc ca nu sunt facut pentru ura.Dar sa nu iubesc nimic? Sa nu spun nimic? Sa nu cred in nimic? Nu exista, pro­babil, ceva mai greu de suportat, in afara durerii, decat repausul deplin, starea de obiect; nu m-as putea ridica, admitand ca as dori asta, la indiferenta celor cu desavar­sire satui sa iubeasca, sa spuna, sa creada si sunt recunoscator tuturor cauzelor care m-au ferit sa devin un asemenea intelept. (...) Intr-o corida totul se tese cu trei fire de canepa, Raul, Iubirea si Moartea. De altceva, in mod nor­mal, nu mai e loc. Sinceritatea si adevarul devin de o dramatica simplitate. Pe cand intr-o viata firele sunt mai multe
si uneori se incalcesc pana la confuzie".
In "Viata ca o corida", acest nou
volum de memorii, Paler imbina relatarea intamplarilor prezente cu intoarceri in timp, dublata de o complexa analiza a spectacolului de corida.
In carte se regasesc pasaje despre copilaria petrecuta la poalele muntilor Fagaras, in satul Lisa, precum si despre anii de scoala si de liceu sau primele sarcini ca proaspat angajat la radio.
"Gasesc o fotografie, de prin '42, '43, care infatiseaza cinci baieti, vara, pe munte. Probabil in Fagarasi. La varsta cosurilor pe fata, parem surprinzator de intelepti. Nimic bataios, obraznic, in priviri, in atitudini. Stam unul langa altul, cuminti. Am capatat atat de devreme constiinta exacta a limitelor noastre? Se pare ca da".

Cartile
lui Octavian Paler isi reven­dica locul in biblioteca orica­rui iubitor de literatura fiindca nu le lipsesc autobiografi­cul incarcat de mitologic; fiindca va vor face sa rememorati propria viata si sa rezonati cu trairile naratorului.

Sursa: Ziua.ro


Ziua Octavian Paler - Cercul literaturii

Comentarii

Dana a spus…
Paler mi-a bucurat sufletul pe vremea cand eram atee. Am citit "Un om norocos" pe nerasuflate in sesiune, ceea ce a dus la o restanta, dar n-a contat. Apoi a fost o vreme, "early 90s" cand nu mai puteam sa-l citesc, nu se mai potrivea. Acum se potriveste din nou...Dragul de el, printre mandri revolutionari, afirma cu sinceritate dezarmanta:"Mi-a fost frica pe strada in decembrie". Si in entuziasmul acela initial a prezis: "S-a deschis cutia Pandorei. Alaturi de cele bune, vor iesi si cele rele" Cata dreptate a avut...

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .