Treceți la conținutul principal

Octavian Paler si un nou volum de memorii "Viata ca o corida"

"Pot sa recunosc ca nu sunt facut pentru ura.Dar sa nu iubesc nimic? Sa nu spun nimic? Sa nu cred in nimic? Nu exista, pro­babil, ceva mai greu de suportat, in afara durerii, decat repausul deplin, starea de obiect; nu m-as putea ridica, admitand ca as dori asta, la indiferenta celor cu desavar­sire satui sa iubeasca, sa spuna, sa creada si sunt recunoscator tuturor cauzelor care m-au ferit sa devin un asemenea intelept. (...) Intr-o corida totul se tese cu trei fire de canepa, Raul, Iubirea si Moartea. De altceva, in mod nor­mal, nu mai e loc. Sinceritatea si adevarul devin de o dramatica simplitate. Pe cand intr-o viata firele sunt mai multe
si uneori se incalcesc pana la confuzie".
In "Viata ca o corida", acest nou
volum de memorii, Paler imbina relatarea intamplarilor prezente cu intoarceri in timp, dublata de o complexa analiza a spectacolului de corida.
In carte se regasesc pasaje despre copilaria petrecuta la poalele muntilor Fagaras, in satul Lisa, precum si despre anii de scoala si de liceu sau primele sarcini ca proaspat angajat la radio.
"Gasesc o fotografie, de prin '42, '43, care infatiseaza cinci baieti, vara, pe munte. Probabil in Fagarasi. La varsta cosurilor pe fata, parem surprinzator de intelepti. Nimic bataios, obraznic, in priviri, in atitudini. Stam unul langa altul, cuminti. Am capatat atat de devreme constiinta exacta a limitelor noastre? Se pare ca da".

Cartile
lui Octavian Paler isi reven­dica locul in biblioteca orica­rui iubitor de literatura fiindca nu le lipsesc autobiografi­cul incarcat de mitologic; fiindca va vor face sa rememorati propria viata si sa rezonati cu trairile naratorului.

Sursa: Ziua.ro


Ziua Octavian Paler - Cercul literaturii

Comentarii

Dana a spus…
Paler mi-a bucurat sufletul pe vremea cand eram atee. Am citit "Un om norocos" pe nerasuflate in sesiune, ceea ce a dus la o restanta, dar n-a contat. Apoi a fost o vreme, "early 90s" cand nu mai puteam sa-l citesc, nu se mai potrivea. Acum se potriveste din nou...Dragul de el, printre mandri revolutionari, afirma cu sinceritate dezarmanta:"Mi-a fost frica pe strada in decembrie". Si in entuziasmul acela initial a prezis: "S-a deschis cutia Pandorei. Alaturi de cele bune, vor iesi si cele rele" Cata dreptate a avut...

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .