Treceți la conținutul principal

Sindicaliştii din cultură se revoltă împotriva lui Paleologu

Membrii sindicatelor din cultură afiliate la Blocul Naţional Sindical (BNS) vor organiza, începând de joi, acţiuni de protest la nivel naţional, declarându-se „extrem de dezamăgiţi de atitudinea ministrului Culturii”, Theodor Paleologu. Acţiunile de protest se vor desfăşura în faţa sediilor prefecturilor, în ţară, iar la Bucureşti, în faţa sediilor Guvernului şi Ministerului Culturii.

Mişcările de stradă trebuiau să aibă loc începând de luni, dar Primăria le-a aprobat începând de poimâine, pentru o perioadă de o lună şi jumătate. Cei care au ales această formă extremă de protest sunt oamenii de cultură afiliaţi la Uniunea Sindicatelor din Ramura Cultură – USRC, Federaţia Artiştilor Interpreţi din România – FAIR, Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole – USIS şi Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România – FSBR. Artiştii interpreţi, personalul tehnic de specialitate şi bibliotecarii sunt profund nemulţumiţi de faptul că Paleologu nu înţelege să respecte concluziile întâlnirii din data de 19 februarie 2009, de la sediul Guvernului, constatând că „nu găsesc în persoana acestuia un partener de dialog real, cu care să poată rezolva la masa negocierilor problemele instituţiilor de cultură”. Protestatarii cer, printre altele, suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacol: la începutul săptămânii trecute, „reprezentanţii federaţiilor sindicale au luat la cunoştinţă cu surprindere că Paleologu intenţionează să păstreze actuala formă a HG-ului, cu mici modificări, ignorând cu desăvârşire punctul de vedere al partenerilor sociali”.

Respectivele organizaţii sindicale solicită ministrului Paleologu următoarele: suspendarea în regim de urgenţă a HG 1672/2008; promovarea proiectului agreat de Ministerul Culturii cu partenerii sociali; soluţionarea problemelor majore cu care se confruntă Biblioteca Naţională a României. Federaţiile sindicale din cultură, care au susţinerea Federaţiei Internaţionale a Muzicienilor – FIM şi a Federatiei Internaţionale a Actorilor – FIA, „au încercat să evite ieşirea în stradă într-o perioadă tensionată din punct de vedere social”, dar susţin că singurele cauze pentru care s-a ajuns într-o astfel de situaţie sunt delăsarea şi reaua-voinţă ale ministrului Paleologu.Tot joi, vor ieşi în stradă şi sindicaliştii din cultură afiliaţi la Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), care au dat deja în judecată – dosarul nr. 1601/2/2009, din data de 20.02.2009, de la Curtea de Apel Bucureşti – „celebrele” Norme „moşite” de fostul secretar de stat Demeter Andras Istvan (în prezent, consilier personal al lui Paleologu), veritabil „măr al discordiei” între breasla artiştilor şi guvernanţi.O ştire de ultimă oră anunţă că actorii Teatrului de Păpuşi "Prichindel" din Alba Iulia, alături de personalul administrativ al teatrului, vor picheta, joi, sediul Prefecturii Alba, nemulţumiţi de noile norme legale privind evaluarea şi salarizarea personalului din instituţiile de spectacole, alăturându-se protestului anunţat de sindicatele din cultură. "Normele încalcă în mod grav toate legile din domeniul dreptului muncii, inclusiv Constituţia României”, susţin, alături de ceilalţi colegi ai lor, actorii din Alba Iulia.Cu toate stăruinţele, ministrul Paleologu nu a putut fi contactat, pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc de către sindicalişti.

Citeste articolul in Evenimentul Zilei

1

Votati petitia! Multumim!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Editura Cartea Copiilor lansează „De ce plângem?”

Editura Cartea Copiilor anunţă un nou titlu despre psihologia copiilor, “De ce plângem?” de Andreea Constantin, cu ilustraţii de Maria Constantinescu. Cartea îi ajută pe copii să înţelegă ce este plânsul, ce se întâmplă în corpul lor când plâng şi de ce le pot fi folositoare lacrimile. Cartea prezintă plânsul şi emoţiile atât din punct de vedere psihologic, cât şi biologic, explicând celor mici toate detaliile anatomice într-un mod creativ şi distractiv. De exemplu, copiii pot afla că lacrimile din timpul plânsului sunt deosebite, pentru că, pe lângă apă și sare, în ele se găsesc substanțe speciale produse de corp. Acestea sunt hormonii de stres, care apar din cauza durerii sau a tristeții și e bine să fie daţi afară prin lacrimi, şi endorfinele, un fel de medicament creat de corp pentru a nu mai simţi durerea.
„Am ales să scriu despre plâns fiindcă în cultura noastră acest proces vindecător este descurajat și disprețuit. Copiii, care au atâta nevoie de el, aud deseori m…