Treceți la conținutul principal

Cartea despre Pallady - Pallady scriind - jurnale, scrisori, însemnări

*** Pallady scriind - jurnale, scrisori, însemnări. Ediţie îngrijită de Dana Crişan .Bucuresti: Editura Compania, 2008 .

Astazi este ziua lui Pallady. Cartea îl prezenta pe artist în tripla ipostază de pictor, desenator şi gravor. Pentru fiecare dintre aceste faţete au fost selectate lucrări mai puţin cunoscute sau chiar necunoscute din achiziţiile recente ale muzeului, din colecţiile cabinetelor de stampe ale Bibliotecii Academiei Române şi ale Bibliotecii Naţionale. O secţiune importantă a expoziţiei a fost rezervată începuturilor carierei lui Pallady. Cele câteva tablouri şi desene de la începutul secolului - pentru că, din păcate, majoritatea operelor esenţiale ale acestei perioade nu ne-au parvenit - au fost puse în legătură cu lucrări din anii '20. Intenţia organizatorilor era de a pune accentul pe specificul modernismului operei lui Pallady, cu sursele şi dezvoltarea sa istorică - o poveste mult mai complexă decât pare să propună, la o primă vedere, scurta istorie a artei moderne româneşti.
Documentarea, cu adevărat incitantă, a cuprins căutarea documentelor, a manuscriselor - carnete, scrisori cu schiţe, desene cu însemnări, texte disparate, note pe formulare de telegrame, meniuri cu schiţe valorate cu zaţ de cafea -, studiul albumelor cu desene, pline de notaţiile lui Pallady din diverse perioade. Mă simţeam privilegiată să pot ţine în mână cunoscutul Jurnal cu schiţe din 1941, sau frunzele şi petalele presate cu care îşi colora desenele la bătrâneţe, adunate cu grijă într-un plic.
Toată această "autobiografie" în desene şi cuvinte mi-a apărut ca o adevărată descoperire.Textele erau, cu rare excepţii, în limba franceză, cu scriitura ritmată de caligrafia personală a vocalelor, cu o respiraţie a frazei marcată de tăceri, oftaturi, strigăte chiar, bine regizate din puncte de suspensie, semne de exclamare, interjecţii sau lungi linii şerpuitoare care separau paragrafele. Nu de puţine ori, în scrisori erau inserate siluetele unor personaje care îi adăugau textului dimensiunea senzorială - culoarea, mirosul, zgomotul momentului fixat de scris. Apariţia unui antet aducea, pe lângă informaţiile concrete - de care ai neapărată nevoie când navighezi prin hârtiile, majoritatea nedatate, rămase de la Pallady -, grafia inconfundabilă a epocii. Fiecare element, ca o piesă dintr-un puzzle, adăuga ceva la portretul artistului care, cu aerul lui din alte vremuri, mai bântuia încă prin Bucureştiul anilor '50. Descopeream în documentele rămase de la Pallady o mare doză de inedit şi, mai mult, parfumul tare al epocii.


Sursa: atelier.liternet.ro

Comentarii

Geanina Codita a spus…
A fost fascinat de ordine, echilibru, clasici. Creatiile sale, spre deosebire de cele ale artistilor francezi cu care impartasise atat formarea artistica, dar si o durabila prietenie, erau expresia unei cautari perpetue a clasicului si echilibrului.
Daca ar fi sa-l definesc pe Pallady, as spune echilibru.

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .