Treceți la conținutul principal

Cartea despre Pallady - Pallady scriind - jurnale, scrisori, însemnări

*** Pallady scriind - jurnale, scrisori, însemnări. Ediţie îngrijită de Dana Crişan .Bucuresti: Editura Compania, 2008 .

Astazi este ziua lui Pallady. Cartea îl prezenta pe artist în tripla ipostază de pictor, desenator şi gravor. Pentru fiecare dintre aceste faţete au fost selectate lucrări mai puţin cunoscute sau chiar necunoscute din achiziţiile recente ale muzeului, din colecţiile cabinetelor de stampe ale Bibliotecii Academiei Române şi ale Bibliotecii Naţionale. O secţiune importantă a expoziţiei a fost rezervată începuturilor carierei lui Pallady. Cele câteva tablouri şi desene de la începutul secolului - pentru că, din păcate, majoritatea operelor esenţiale ale acestei perioade nu ne-au parvenit - au fost puse în legătură cu lucrări din anii '20. Intenţia organizatorilor era de a pune accentul pe specificul modernismului operei lui Pallady, cu sursele şi dezvoltarea sa istorică - o poveste mult mai complexă decât pare să propună, la o primă vedere, scurta istorie a artei moderne româneşti.
Documentarea, cu adevărat incitantă, a cuprins căutarea documentelor, a manuscriselor - carnete, scrisori cu schiţe, desene cu însemnări, texte disparate, note pe formulare de telegrame, meniuri cu schiţe valorate cu zaţ de cafea -, studiul albumelor cu desene, pline de notaţiile lui Pallady din diverse perioade. Mă simţeam privilegiată să pot ţine în mână cunoscutul Jurnal cu schiţe din 1941, sau frunzele şi petalele presate cu care îşi colora desenele la bătrâneţe, adunate cu grijă într-un plic.
Toată această "autobiografie" în desene şi cuvinte mi-a apărut ca o adevărată descoperire.Textele erau, cu rare excepţii, în limba franceză, cu scriitura ritmată de caligrafia personală a vocalelor, cu o respiraţie a frazei marcată de tăceri, oftaturi, strigăte chiar, bine regizate din puncte de suspensie, semne de exclamare, interjecţii sau lungi linii şerpuitoare care separau paragrafele. Nu de puţine ori, în scrisori erau inserate siluetele unor personaje care îi adăugau textului dimensiunea senzorială - culoarea, mirosul, zgomotul momentului fixat de scris. Apariţia unui antet aducea, pe lângă informaţiile concrete - de care ai neapărată nevoie când navighezi prin hârtiile, majoritatea nedatate, rămase de la Pallady -, grafia inconfundabilă a epocii. Fiecare element, ca o piesă dintr-un puzzle, adăuga ceva la portretul artistului care, cu aerul lui din alte vremuri, mai bântuia încă prin Bucureştiul anilor '50. Descopeream în documentele rămase de la Pallady o mare doză de inedit şi, mai mult, parfumul tare al epocii.


Sursa: atelier.liternet.ro

Comentarii

Geanina Codita a spus…
A fost fascinat de ordine, echilibru, clasici. Creatiile sale, spre deosebire de cele ale artistilor francezi cu care impartasise atat formarea artistica, dar si o durabila prietenie, erau expresia unei cautari perpetue a clasicului si echilibrului.
Daca ar fi sa-l definesc pe Pallady, as spune echilibru.

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .