Treceți la conținutul principal

Lansarea cartii "Liviu Rebreanu prin el însuşi"

Lucrarea a aparut la Editura Academiei Romane, autori Niculae Gheran şi Andrei Moldovan. Rebreanu era convins că „misiunea Transilvaniei este de a aduce în viaţa românească acea concepţie de seriozitate de care aceasta are aşa de multă nevoie. Lipsa seriozităţii este unul din cele mai grave neajunsuri ale societăţii noastre. Transilvania este un adevărat rezervor de seriozitate. Eu cred în destinul acestui neam, cred în viitorul lui strălucit. Repet însă: trebuie să începem prin a fi serioşi. Acesta este un lucru capital”, declara el în 1942.

Găsim un Rebreanu care se declară optimist incurabil, foarte superstiţios, care iubeşte cel mai mult din propria-i creaţie nu „Ion”, „Pădurea spânzuraţilor” sau „Răscoala”, ci cruzimile erotic-simbolice din „Adam şi Eva”, care considera „excepţional” roma nul „Maitreyi” al lui Eliade (acelaşi Eliade care în decembrie 1935 declara că, în timp ce lui D’Annunzio statul italian i-a dăruit o moşie la aniversare, „la noi, Liviu Rebreanu continuă să se lupte cu chiria şi lemnele”). Un preţuitor al romanului englez („mi-a fost cel mai apropiat”, îi citează cu patos pe Dickens, Thackeray, George Elliot, Thomas Hardy, Kipling, Galsworthy) şi al realismului (nu agreează deloc romanul la persoana întâi). Pentru el, francezii au „epicul pur, raţional”, englezii „epicul amănunţit, nebulos”, ruşii „epicul imensităţii”, iar nemţii „epicul orchestral”.


Convorbire cu Andrei Moldovan despre volumul Liviu Rebreanu prin el însuşi

Comentarii

Dan a spus…
Foarte interesante abordarea si conceptul care au dus la realizarea acestei lucrari! Cum am citit si in interviu, ar fi bine ca acest volum sa creeze un precedent si sa mai avem parte de asemenea aboradri si pe viitor si in cazul altor scriitori.
Multumim de semnalare!
Mr. L. a spus…
Andrei Moldovan este profesorlu meu de Limba si Literatura Romana si este un om si un profesor exceptional.face materia sa para simpla in ciuda faptului ca nu-i dandu-ne libertatea opiniei(desigur justificata). Si cartea mi-o placut. Succes domn' Profesor in contiunare.

-Regeret

Postări populare de pe acest blog

O primavara frumoasa!

Dragi prieteni,

Va doresc o primavara insorita, cu multe carti care sa va inspire viata!:)

@Gingasia

KILIPIRIM, 15-19 martie 2017

Miercurea viitoare, pe 15 martie, la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi, debutează o nouă ediție a târgului de carte Kilipirim. Toți cei interesați să achiziționeze cărți la prețuri speciale din oferta celor mai importante edituri autohtone au la dispoziție 5 zile în care pot vizita spațiul expozițional: 15-19 martie, zilnic între orele 10.00 și 22.00, accesul fiind gratuit. La targ, iubitorii de lectura vor gasi carti la 1 leu si discounturi substantiale, care ajung si pana la 80%, la standul fiecarei edituri.

„Din 2005 încoace, cum sosește primăvara, iubitorii de lectură din capitală și-au făcut un obicei din a aștepta o nouă ediție a Kilipirim. Ne bucurăm că putem face ca această tradiție să continue și în acest an!

Kilipirim-ul a fost o idee nouă, ce promovează vânzarea de carte direct de la editură, în special titluri aflate la «a doua tinerețe», dar si titluri noi, toate cu discount. Le mulțumim expozanților, care au pregătit, încă o dată, reduc…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .