Treceți la conținutul principal

Lansarea cartii "Liviu Rebreanu prin el însuşi"

Lucrarea a aparut la Editura Academiei Romane, autori Niculae Gheran şi Andrei Moldovan. Rebreanu era convins că „misiunea Transilvaniei este de a aduce în viaţa românească acea concepţie de seriozitate de care aceasta are aşa de multă nevoie. Lipsa seriozităţii este unul din cele mai grave neajunsuri ale societăţii noastre. Transilvania este un adevărat rezervor de seriozitate. Eu cred în destinul acestui neam, cred în viitorul lui strălucit. Repet însă: trebuie să începem prin a fi serioşi. Acesta este un lucru capital”, declara el în 1942.

Găsim un Rebreanu care se declară optimist incurabil, foarte superstiţios, care iubeşte cel mai mult din propria-i creaţie nu „Ion”, „Pădurea spânzuraţilor” sau „Răscoala”, ci cruzimile erotic-simbolice din „Adam şi Eva”, care considera „excepţional” roma nul „Maitreyi” al lui Eliade (acelaşi Eliade care în decembrie 1935 declara că, în timp ce lui D’Annunzio statul italian i-a dăruit o moşie la aniversare, „la noi, Liviu Rebreanu continuă să se lupte cu chiria şi lemnele”). Un preţuitor al romanului englez („mi-a fost cel mai apropiat”, îi citează cu patos pe Dickens, Thackeray, George Elliot, Thomas Hardy, Kipling, Galsworthy) şi al realismului (nu agreează deloc romanul la persoana întâi). Pentru el, francezii au „epicul pur, raţional”, englezii „epicul amănunţit, nebulos”, ruşii „epicul imensităţii”, iar nemţii „epicul orchestral”.


Convorbire cu Andrei Moldovan despre volumul Liviu Rebreanu prin el însuşi

Comentarii

Dan a spus…
Foarte interesante abordarea si conceptul care au dus la realizarea acestei lucrari! Cum am citit si in interviu, ar fi bine ca acest volum sa creeze un precedent si sa mai avem parte de asemenea aboradri si pe viitor si in cazul altor scriitori.
Multumim de semnalare!
Mr. L. a spus…
Andrei Moldovan este profesorlu meu de Limba si Literatura Romana si este un om si un profesor exceptional.face materia sa para simpla in ciuda faptului ca nu-i dandu-ne libertatea opiniei(desigur justificata). Si cartea mi-o placut. Succes domn' Profesor in contiunare.

-Regeret

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .