Treceți la conținutul principal

Lansarea cartii "O filozofie a intervalului. In Honorem Andrei Pleşu”

Este volumul pe care Mihail Neamţu şi Bogdan Tătaru Cazaban, în calitate de coordonatori, îl dedică lui Andrei Pleşu la aniversarea a 60 de ani.

Cartea va fi lansată miercuri, 22 aprilie, la Librăria Cărtureşti. Vor vorbi despre Andrei Pleşu la 60 de ani Gabriel Liiceanu şi cei doi coordonatori ai volumului: Mihail Neamţu şi Bogdan Tătaru Cazaban. Evenimentul este anunţat la ora 17.00 şi tot atunci va fi lansat volumul “Memory, Humanity and Meaning. Essay in Honour of Andrei Pleşu-s Sixtieth Anniversary, offered by NEC alumni &friends’’, Editura Zeta Books.

Şaptesprezece intelectuali, români şi străini, din generaţii diferite, au contribuit, cu texte mai vechi sau inedite, la acest volum, semnând în acelaşi timp tot atâtea portrete ale lui Andrei Pleşu. De la Adam Mitchnik la Sever Voinescu, vocile adunate în această carte acoperă întregul spectru al culturii, vorbind în acelaşi timp despre greutatea pe care scriitorul a dat-o fiecărei zone de care s-a ocupat.

Volumul se deschide cu un calup de texte care vorbesc despre prezenţa în cetate a lui Andrei Pleşu, analizată, salutată şi contextualizată în fragmente semnate de Gabriel Liiceanu, Adam Mitchnik, Sorin Vieru, Sever Voinescu şi Dan C.

Mihăilescu. Victor Ieronim Stoichiţă, Gottfried Boehm şi arhitectul Kázmér Kovács închid prezentarea ipostazelor scriitorului prin dezvăluiri dinspre istoria formelor şi a artelor vizuale. Între statura civică şi întâia specializare, cea de istoric al artelor, două ipostaze adună corpul majoritar al “dedicaţiilor” sub semnătură: înţeleptul şi moderatul. Două eseuri semnate de Horia-Roman Patapievici şi Cristian Preda trimit la virtutea moderaţiei atât de familiară lui Andrei Pleşu: primul îl salută în calitate de păstrător al spiritului vechii Europe, iar al doilea îi dedică, în semn de admiraţie pentru fidelitatea faţă de valorile liberale, un eseu prezentat anul trecul la Institutul Francez, “Câteva reflecţii despre democraţia din România”. În secţiunea ,,Idiomuri ale înţelepciunii” sunt incluse texte semnate de Anca Manolescu, Andrei Oişteanu, Silviu Lupaşcu, Ioan Ică jr., Bogdan Tătaru Cazaban, Maria Francisa Bălticeanu şi Ion Vianu.

Texte mai vechi sau mai noi, unele studii axate pe valorile tari ale scriitorului, altele exegeze ale studiilor, pe care el însuşi le-a semnat, dar şi fragmente de jurnal, cum e cazul lui Gabriel Liiceanu, sau scrisori (Adam Mitchnik) completează acest volum, deschis de o stufoasă introducere semnată Mihail Neamţu: ,,Dialectica vârstelor şi practica înţelepciunii” . Volumul conţine o bibliografie Andrei Pleşu, dar şi scurte prezentări ale tuturor celor care sunt prezenţi cu texte. Toate fragmentele incluse aici, indiferent de gen, au un rezumat şi precizări despre data şi contextul apariţiei scrise în limba engleză.


Sursa: clubliteratura.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .