Treceți la conținutul principal

Lansarea cartii „Sufletul nu cunoaşte distanţele”

Poate fi achizitionata de aici
Volumul „Sufletul nu cunoaşte distanţele” reuneşte corespondenţa din perioada exilului a fiicei lui Ion Pillat.„Mă cheamă pământul acesta pe care-l iubesc, pământul acesta bătrân, tocit şi bun, care freamătă ros de vietăţi, sfredelit de rădăcini, adăpat de şuvoaie subterane şi care cheamă în zi, în noapte, sufletele din noi”, spune Pia Pillat, în volumul „Sufletul nu cunoaşte distanţele”, editat de Humanitas. Monica Pillat reuneşte cele mai impresionante pagini din corespondenţa mătuşii sale, Pia Pillat, născută în 1916, fiica poetului Ion Pillat şi sora romancierului şi eseistului Dinu Pillat.


O femeie fabuloasă
Romanul de dragoste epistolar este un „jurnal de epocă neagră, dar şi de zile senine, sumă de modele morale forjate în cultul familiei, al rânduielii şi armoniei interioare”, scrie criticul Dan C. Mihăilescu. De asemenea, volumul zugrăveşte şi dramatica scenă a României comuniste.„Ce femeie extraordinară, ce personaj fabulos! Ce textură sufletească tulburătoare şi ataşantă deopotrivă! Şi ce biografie! Fiica lui Ion Pillat, sora lui Dinu Pillat, soţia lui Mihail Fărcăşanu, temperament sangvin, aventuros, suflet nărăvaş, renegată vremelnic de «clanul Brătienilor» în urma unei convieţuiri deranjante pentru blazonul acestora, fugind în 1946 din România stalinistă prin complicităţi cu spionajul britanic, ajunsă la BBC, recăsătorită cu un medic englez, ratând o carieră literară dar împlininduse în acţiuni de asistenţă socială”, adaugă Dan C. Mihăilescu.


„Despărţiţi de vremuri”
Monica Pillat a grupat pagini din corespondenţa Piei Pillat cu familia în două mari secţiuni: „Despărţiţi de vremuri” şi „Umbrele cărţilor nescrise”, prima, structurată cronologic, cealaltă, tematic. Cele 18 subcapitole alcătuiesc un autoportret epistolar impresionant.„Secvenţele memorialistice, impresiile de călătorie, meditaţiile asupra artei şi vieţii, dau măsura unui talent şi a unui su flet la fel de mari”, spune Monica Pillat.


Renegată de familie
Pia a avut un destin presărat de iubiri tulburătoare, descrise în pagini memorabile. În 1934, ea s-a măritat cu aviatorul Ilie Arapu, dar curând, ea a făcut cunoştinţă cu prietenul acestuia, Mihai Fărcăşanu, de care s-a îndrăgostit. În 1936, s-a despărţit de Ilie Arapu pentru a locui împreună cu Mihai, gest dezaprobat de familiile Brătianu şi Pillat, care au renegat-o. În 1938, după ce legătura cu Mihai Fărcăşanu s-a oficializat prin căsătorie, Pia a fost reprimită în familie.


„Sunt doar jumătate de om”
În 1955, i-a intentat divorţ lui Mihai Fărcăşanu, care o înşelase cu văduva ambasadorului SUA în România, Mott Gunther. Pia s-a recăsătorit ulterior cu medicul englez Antony Edwards, stabilindu-se în Anglia, mai întâi în oraşul Birmingham, iar apoi în Wales. „Am mereu impresia că trăiesc încălecată pe două lumi, iar eu sunt două fiinţe complet deosebite cuprinse într-un singur trup, cea care îşi poartă obrazul românesc şi sufletul atins de voi şi aceea care îşi poartă masca englezească şi învelişul ţesut din firele vieţii şi oamenilor de aici. Cu toţi ceilalţi sunt doar o jumătate de om, ca un glob luminat doar întro parte şi cu restul în întuneric…”, scria Pia Pillat, pe 3 februarie 1966.


Sursa: www.evz.ro
Cateva pagini din lucrare aici

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Recomandarile din vacanta de Paste

Puzzle lemn magnetic Remorcherul 3 ani+ Melissa and Doug
Acest joc de de indemanare este pentru pasionatii de masini, necesita atentie sporita, rabdare si precizie. Jocul are un dicton foarte bun de incurajare a baieteilor, sa tracteze masinile cu probleme: Suna la remorcari! Puzzle-ul magnetic "Melissa and Dougdin" din lemn contine o piesa speciala cu magnet care "pescuieste" piesele din lemn de pe tabla de joc. Sunt adepta jucariilor confectionate din materiale rezistente. Lemnul este perfect pentru puzzle-uri pentru că imaginile nu se deteriorează la fel de uşor ca cele din plastic sau din carton.
Cateva beneficii ale jocului de puzzle în dezvoltarea copiilor:
    Puzzle-ul este un joc care pune accent pe comunicare, spun ce văd în imagini    Îmbunătăţeşte coordonarea mână-ochi a celor mici    Îmbunătăţeşte orientarea spaţială    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai bine dimensiunile    Dezvoltă capacitatea copilului de a identifica mai întâi…

Copiii vin la Muzeul Naţional al Literaturii Române

Sâmbătă, 17 iunie 2017, ora 11.00, la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) vă așteaptă la o întâlnire interdisciplinară dedicată copiilor dumneavoastră. Alături de amfitrionul evenimentului, Vasile Ernu, vor fi invitate scriitoarea Adina Rosetti şi ilustratoarea Cristiana Radu, un „cuplu” artistic care a realizat două dintre cele mai premiate cărţi din ultima perioadă, volumele ”Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul” şi ”De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?”. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Vara acestea MNLR va organiza mai multe evenimente dedicate copiilor, care au ca scop promovarea lecturii în rîndul celor mici. În cadrul acestor evenimente vor fi invitaţi scriitori şi ilustratori de carte pentru copii care îşi vor prezenta propriile lor creaţii.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio France Internationale, TV City, Observator cultural, Contemporanul, AgentiadeCarte, publicaț…

Lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”

Luni, 3 aprilie 2017, ora 17.30, la Librăria ”Mihai Eminescu” din București, la numai o zi după Ziua Internațională a cărții pentru copii și ziua lui H. Ch. Andersen, scriitorul Petre Crăciun vă invită la lansarea volumului ”Povești din Țara Copiilor Fericiți”. Volumul a apărut la editura Zorio și este ilustrat de Anca Smarandache. Invitat special: criticul Alex Ștefănescu. Alături de autor, vor mai participa Anca Smarandache și realizatorul emisiunii ”Bucuria poveștilor”, Adriana Ene.

Petre Crăciun este scriitor de literatură pentru copii, jurnalist, autor de filme documentare și realizator al mai multor emisiuni de televiziune. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România- Filiala Literatură pentru Copii și Tineret și director al portalului Literatură Copii .